Προκαταβολές στους πυρόπληκτους εντός της επόμενης εβδομάδας! Τι συζήτησαν ο Αν. Νικολακόπουλος με τον αρμόδιο Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης Χρήστο Τριαντόπουλο.

11 Νοεμβρίου - 09:25 Τοπικά

Έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα καταβληθούν οι προκαταβολές στους πυρόπληκτους της χώρας, μεταξύ αυτών και της Ηλείας, για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το καλοκαίρι του 2021 αφήνοντας πίσω τους καταστροφές.

Η είδηση προέκυψε μετά την συνάντηση που είχε ο βουλευτής του νομού μας Ανδρέας Νικολακόπουλος με τον αρμόδιο Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο.

Ο κ. Νικολακόπουλος παρακολουθεί στενά το θέμα και σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από τον αρμόδιο Υφυπουργό, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα διανεμηθεί το συνολικό ποσό των 7.800.000,00 ευρώ, ως προκαταβολή στους πυρόπληκτους.

Από το ανωτέρω ποσό τα 2.620.00,00 ευρώ αφορούν την Ηλεία, εκ των οποίων το 1.582.00,00 ευρώ αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και το 1.083.00,00 ευρώ αφορά τους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Ποιοι πληρώνονται

Τα χρήματα που θα διατεθούν, και προορίζονται για ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο, θα καταβληθούν σε όσους δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα προκαταβολή και σε όσους είχαν λάβει μέρος προκαταβολής αλλά σύμφωνα με τα τελικά πορίσματα η ζημία είναι μεγαλύτερη και ως εκ τούτου θα καλυφθεί η σχετική διαφορά.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις για τις ζημιές που αφορούν εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, περιφράξεις, τα χρήματα θα καταβάλλονται σύμφωνα με τα πορίσματα των ελέγχων όπως αυτά θα συμπεριλαμβάνονται στους ολοκληρωμένους φακέλους που θα αποστέλλει η Περιφέρεια, για κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Ήδη έχει ξεκινήσει η αποστολή φακέλων και έχουν γίνει και οι πληρωμές για κάθε φάκελο που έχει αποσταλεί. Για το σύνολο των αποζημιώσεων αυτών υπάρχει δεσμευμένο ποσό. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για άλλες πληρωμές.

Ανασυγκρότηση στην πράξη Κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε ο κ. Νικολακόπουλος με τον κ. Τριαντόπουλο, συζητήθηκε εκτενώς και το θέμα της ανασυγκρότησης της Ηλείας. Ο κ. Τριαντόπουλος το επόμενο διάστημα θα ηγηθεί σύσκεψης με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να εξεταστεί και να δρομολογηθεί η διαδικασία εφαρμογής του σχεδίου ανασυγκρότησης, όπως αυτό έχει καθοριστεί με την συμβολή της Διανέοσις. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων και αναμένεται να καθοριστούν τα επόμενα βήματα και να γίνει ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, έτσι ο σχεδιασμός να περάσει στην επόμενη φάση και να εφαρμοστεί πλέον στην πράξη.

Περισσότερα Νέα