Προκαταβολή αποζημιώσεων και για τους μη κατά κύριο επάγγελμα πληγέντες αγρότες- Αν. Νικολακόπουλος: Θα ξεκινήσει η διαδικασία για να πάρουν χρήματα οι δικαιούχοι μέσα στο καλοκαίρι

24 Ιουλίου - 19:28 Τοπικά

Σύντομα, και πάντως μέσα στο καλοκαίρι, θα ξεκινήσει διαδικασία για την καταβολή προκαταβολών και στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περ. Αυγούστου στην Αρχαία Ολυμπία.

Αυτό δήλωσε ο βουλευτής του Νομού μας Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος είχε επικοινωνία με τον αρμόδιο Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο με σκοπό την τήρηση του σχετικού χρονοδιαγράμματος.

Ο κ. Τριαντόπουλος επεσήμανε ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοψίες στην πυρόπληκτη περιοχή. Έτσι, αναμένεται να λάβει χρήματα και αυτή η κατηγορία των πληγέντων όπως ακριβώς είχε γίνει νωρίτερα με την προκαταβολή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών της περιοχής, στα ίδια βεβαίως ποσοστά.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι σύμφωνα με την Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής δίνεται ποσό συνολικά 144 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και στα 2/3 της τιμής αυτής για λοιπές καλλιέργειες, με τους πληγέντες να λαμβάνουν από την προκαταβολή 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και 33,6 ευρώ ανά δέντρο για λοιπές πολυετείς καλλιέργειες.

 

ΕΚΔΟΣΗ ΥΠ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Για να προχωρήσει εξάλλου η αποζημίωση και στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα, να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα αφορά ακριβώς στην άμεση προκαταβολή και θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Έτσι, χωρίς να παρατηρούνται άλλα προβλήματα και παράλληλα με την ολοκλήρωση των ελέγχων της ζημιάς θα μπορούν να αποζημιωθούν και αυτοί οι πληγέντες ενώ μετά τις αυτοψίες θα κινηθεί και η διαδικασία για την καταβολή του υπόλοιπου ποσού στους δικαιούχους είτε κατά κύριο επάγγελμα είτε όχι αγρότες.

Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτή την εξέλιξη σε ένα θέμα που ο ίδιος ασχολείται διαρκώς, είχε επιμείνει στην ανάγκη γρήγορων αποζημιώσεων  και είχε ζητήσει ως γνωστόν από τον κ. Τριαντόπουλο να ξεπεραστούν όποιες καθυστερήσεις υπάρχουν αφού οι πληγέντες βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση μετά την καταστροφή της φυτικής τους παραγωγής.

Περισσότερα Νέα