«Πρόληψη – ενημέρωση – συνεργασία», στην 3η Ειδική Συνεδρίαση του ΣΟΠΠ Π.Ε Ηλείας

24 Ιουλίου - 19:34 Τοπικά

   «Ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας και το άριστο επίπεδο συνεργασίας που έχει “οικοδομηθεί” από το προηγούμενο διάστημα, και μάλιστα υπό δύσκολες συνθήκες», όπως χαρακτηριστικά είπε στην τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, επιβεβαιώθηκε στην 3η Ειδική Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Ηλείας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 11 Μαΐου 2022, στο Συνεδριακό Κέντρο του Διοικητηρίου, στον Πύργο.

   Στην έναρξη της συνεδρίασης, ο κ. Γιαννόπουλος – ο οποίος είχε και τον συντονισμό της συνεδρίασης – έκανε μια σύντομη αναφορά στις αποφάσεις που ελήφθησαν και στις ενέργειες που δρομολογήθηκαν από τις δυο προηγούμενες Ειδικές Συνεδριάσεις του ΣΟΠΠ, εμμένοντας ιδιαίτερα στην οδηγία του Υπουργείου Πολ. Προστασίας για τον καθαρισμό του συνόλου του επαρχιακού οδικού δικτύου. Έργο το οποίο – όπως εξήγησε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης – πρακτικά και ουσιαστικά ήταν αδύνατο να ολοκληρωθεί, λόγω της έλλειψης χρόνου και των απαιτούμενων πόρων για παρεμβάσεις στο σύνολό του, ενημερώνοντας το σώμα για όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και για την έναρξη νέων εργασιών και παρεμβάσεων, τις επόμενες ημέρες, σε περιοχές οι οποίες – σύμφωνα με την προτεραιοποίηση που έχει προηγηθεί –  παρουσιάζουν υψηλό βαθμό επικινδυνότητας λόγω βλάστησης, κυκλοφοριακής κίνησης και τουριστικού ενδιαφέροντος. Για τους λόγους αυτούς ζήτησε, εκ νέου, τη βοήθεια και συμβολή των εκπροσώπων των δήμων για τις αντίστοιχες περιοχές στα γεωγραφικά τους όρια, προκειμένου να συμπληρωθεί η καταγραφή που έχει γίνει από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και το Τμ. Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Ηλείας. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τέλος, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην σχέση εμπιστοσύνης που έχει «χτιστεί» μεταξύ των εμπλεκόμενων Φορέων και Υπηρεσιών, στον τομέα της πρόληψης και δη της καταστολής των πυρκαγιών, καλώντας όλους να συνεχιστεί αυτή η επαφή και συνεργασία, στο ίδιο αποτελεσματικό επίπεδο.

   «Κανείς δεν περισσεύει σ’ αυτή τη “μάχη” και ποτέ δεν είναι αργά για να προετοιμαστούμε, να εντοπίσουμε προβλήματα και να τα λύσουμε, προκειμένου να προστατεύσουμε το υπέρτατο αγαθό της ζωής και να μη χαθεί άλλος φυσικός πλούτος στην Ηλεία», σημείωσε στην τοποθέτηση του ο Περιφερειακός Διοικητής Π.Υ Δυτικής Ελλάδας Χριστόφορος Μπόκας, κάνοντας και ο ίδιος ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη γνωριμίας και επικοινωνίας για την πρόληψη και καταστολή πιθανών πυρκαγιών. Σημείωσε ότι η Ηλεία θα έχει αυξημένο αριθμό εναέριων μέσων πυρόσβεση, επιβεβαιώνοντας έτσι, την τοποθέτηση του νέου Διοικητή ΚΕΑΤ Ματθαίου Κανουπάκη – ο οποίος αναφέρθηκε στο νέο στόλο που θα σταθμεύσει στην 117 Π.Μ Ανδραβίδας – αλλά και τις διαβεβαιώσεις που είχε λάβει ο κ. Αντιπεριφερειάρχης από τον Γεν. Γραμματέα Πολ. Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου. Στην επιχειρησιακή ετοιμότητα αναφέρθηκε και ο Διοικητής των Π.Υ Ηλείας Γιώργος Κωνσταντακόπουλος, ενημερώνοντας παράλληλα το σώμα για την εκστρατεία ενημέρωσης που έχει ξεκινήσει το Π.Σ με τη συνεργασία των κατά τόπους Υπηρεσιών και τους δήμους.

Ο ρόλος των Δήμων, η πρόληψη και η ενημέρωση

   «Να δώσουμε το παράδειγμα και να μην επιτρέψουμε εφησυχασμό και αδιαφορία ούτε στους εαυτούς μας ούτε στους πολίτες», είπε ο Δήμαρχος Ήλιδας και εκπρόσωπος της ΠΕΔ Γιάννης Λυμπέρης, διαβεβαιώνοντας ότι γίνονται όσα πρέπει να γίνουν, και ότι οι αιρετοί είναι και θα είναι στην «πρώτη γραμμή». Κάτι που επιβεβαίωσε και ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, κάνοντας αναλυτική αναφορά στις δράσεις και εργασίες που έχουν γίνει στο πλαίσιο της πρόληψης στον Δήμο Πύργου.

   Σημαντική εξέλιξη στον τομέα της πρόληψης, την οποία γνωστοποίησε στην τοποθέτησή της η αναπλ. Διευθύντρια Δασών Αγγελική Τσάκωνα, είναι η ανάδειξη αναδόχων για τους καθαρισμούς σε τρία βασικά οικοσυστήματα, στις Θίνες Βαρθολομιού και στην Στροφυλιά (Δασαρχείο Αμαλιάδας) και στην Στροφυλιά Καϊάφα (Δασαρχείο Ολυμπίας) οι εργασίες στα οποία θα ξεκινήσουν άμεσα.

   Μεταξύ των παρισταμένων που τοποθετήθηκαν, ήταν και ο Ειδικός στην Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών Θεόδωρος Κονδύλης, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του κ. Γιαννόπουλου. Έκανε αναφορά σε καταγραφή στοιχείων και στατιστικά που αποδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των πυρκαγιών ξεκινούν από αμέλεια πολιτών, στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική κρίση σε κάθε τομέα και κυρίως στην «συμπεριφορά» της πυρκαγιάς. Τόνισε την ανάγκη για διαρκή ενημέρωση των πολιτών, προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά είπε μεταξύ άλλων, «να γνωρίσουμε το πρόβλημα, να γίνουμε ανθεκτικοί απέναντί του και αποτελεσματικοί στην αντιμετώπισή του». Στον κύκλο ενημερώσεων που έχουν ξεκινήσει, στις εργασίες καθαρισμών που έχουν προβεί και στην ενίσχυση των μέτρων πυρόσβεσης (δεξαμενές νερού, κρουνούς κ.α) αναφέρθηκαν στις τοποθετήσεις τους οι Αντιδήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας Βασίλης Αρβανίτης, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Γιάννης Δάγκαρης, Ήλιδας Βαγγελής Χριστοφόρου και Ζαχάρως Φώτης Καλογερόπουλος καθώς και ο εκπρόσωπος του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης Κ. Γκρίλλας, ενώ ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος στην τοποθέτησή του μίλησε για την ενημέρωση που έχει γίνει εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας προς τις ενορίες της, διαβεβαιώνοντας ότι παραμένει στο πλευρό των Αρχών και Υπηρεσιών του τόπου, για παροχή βοήθειας σε περίπτωση ανάγκης.

   Στην συνεδρίαση τοποθετήθηκαν επίσης ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας Μιχ. Οικονομόπουλος και ο Διοικητής της Π.Υ Αμαλιάδας Κων. Χριπάτσιος, ο εκπρόσωπος του Δασαρχείου Αμαλιάδας Β. Μποβολέτης, καθώς επίσης ο Προϊστάμενος Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ΠΔΕ Νίκος Γυφτάκης, κάνοντας την ανακεφαλαίωση του πλάνου δράσεων του ΣΟΠΠ. Συμμετείχαν επίσης ο αντιδήμαρχος Δήμου Πύργου Μαρ. Αχτύπης, η  αν. Διευθύντρια Τεχνικών Έργων ΠΕ Ηλείας Αλ. Φώτου και ο Προϊστάμενος Πολ. Προστασίας της Π.Ε Ηλείας Κώστας Μπαλκάμος, Διοικητές και εκπρόσωποι των Π.Υ Λεχαινών, της 117 Π.Μ, του Λιμεναρχείου Κατακόλου, του ΕΚΑΒ και του ΕΕΣ, των Τμ. Πολ. Προστασίας των Δήμων Πύργου και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων καθώς και του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού.

Περισσότερα Νέα