Πρόσθετα μέτρα στήριξης της κοινωνίας προτείνει ο Νίκος Καλάκος: Καθιέρωση 13ης σύνταξης, αύξηση μισθών στο Δημόσιο, μείωση φόρων και εισφορών είναι μερικές από τις προτάσεις του Ηλείου οικονομολόγου

24 Ιουλίου - 19:25 Τοπικά

Την ανάγκη θέσπισης οικονομικών μέτρων που θα στηρίζουν και θα ανακουφίζουν την κοινωνία υπογραμμίζει ο Ηλείος οικονομολόγος και τέως Γενικός Διευθυντής Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών, Νίκος Καλάκος, επισημαίνοντας ότι η ικανοποιητική πορεία των φορολογικών εσόδων δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο και επιβάλλει τη στήριξη των κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερων πολιτών, των οποίων το εισόδημα πλήττεται εξαιτίας του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης που βιώνει η χώρα.

Ο Νίκος Καλάκος υπενθυμίζει πως έχουν ήδη δρομολογηθεί σημαντικές κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη στήριξη του λαϊκού εισοδήματος, όπως η αύξηση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ωστόσο τονίζει πως απαιτούνται κι άλλα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια και να μην επηρεαστεί ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας λόγω της μειωμένης ζήτησης.

Ο Ηλείος οικονομολόγος προτείνει ως άμεση προτεραιότητα την καθιέρωση της 13ης σύνταξης, προκειμένου οι Έλληνες συνταξιούχοι να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος διαβίωσης και στην τρομακτική πίεση που ασκεί ο πληθωρισμός στο σημερινό εισόδημά τους. Παράλληλα, σημειώνει ότι ήρθε η ώρα να θεσπιστούν αυξήσεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, έπειτα από έντεκα χρόνια περικοπών και στασιμότητας. Όπως επισημαίνει, οι μισθοί στο Δημόσιο πρέπει να αυξηθούν αφενός λόγω πληθωρισμού και αφετέρου για να σταματήσει η «αιμορραγία» σε στελεχιακό δυναμικό, υπενθυμίζοντας ότι οι χαμηλοί μισθοί είναι μία από τις βασικότερες αιτίες υποστελέχωσης της δημόσιας υγείας.

Επιπλέον, ο Νίκος Καλάκος τονίζει πως πρέπει να στηριχθεί έμπρακτα η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να αντέξουν οι επαγγελματίες την πίεση που ασκεί το ενεργειακό κόστος. Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη θέσπισης μιας ενιαίας ευνοϊκής ρύθμισης αποπληρωμής όλων των οφειλών προς το Δημόσιο, κάτι που θα φέρει ρευστότητα στα δημόσια ταμεία και θα ανακουφίσει τους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν συσσωρεύσει χρέη σε αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας.

Ο Ηλείος οικονομολόγος σημειώνει πως ο ρυθμός ανάπτυξης που καταγράφουν τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η ναυτιλία κλπ θα πρέπει να συνοδεύεται από στοχευμένη αναδιανεμητική πολιτική, η οποία θα κατανέμει δίκαια τον παραγόμενο πλούτο και θα αποτρέπει τη διαρροή του στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα θα τονώσει  την εσωτερική ζήτηση και την κατανάλωση με την ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος.

«Η σημερινή κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει τις περισσότερες και μεγαλύτερες δυσκολίες από οποιαδήποτε άλλη μεταπολιτευτικά. Παρ’ όλα αυτά έχει ξαναθέσει τη χώρα σε τροχιά ανάκαμψης χωρίς να την εκτροχιάσει δημοσιονομικά. Δεδομένου ότι τα φορολογικά έσοδα έχουν ικανοποιητική πορεία, θεωρώ ότι θα πρέπει να θεσπιστούν πρόσθετα μέτρα στήριξης της κοινωνίας και ιδιαίτερα των ασθενέστερων, πέραν των ήδη δρομολογημένων, που είναι η αύξηση των συντάξεων και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Αφενός πρέπει να καθιερωθεί η 13η σύνταξη και να αυξηθεί το μισθολόγιο στο Δημόσιο για να αντέξουν οι πολίτες την πίεση του πληθωρισμού, αφετέρου πρέπει να στηριχθούν οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες με τη μείωση φόρων και εισφορών, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και τη θέσπιση ενιαίας ρύθμισης για όλα τα χρέη προς το Δημόσιο. Με στοχευμένη αναδιανεμητική πολιτική και μακριά από τον λαϊκισμό της ευκολίας που πρεσβεύει η αντιπολίτευση, οφείλουμε να στηρίξουμε την κοινωνία και να την προστατέψουμε έμπρακτα από την πληθωριστική και ενεργειακή κρίση», δήλωσε ο Νίκος Καλάκος.

Περισσότερα Νέα