Πρόσθετη χρηματοδότηση για την ένταξη όλων των παραγωγών της Δυτικής Ελλάδας στα Σχέδια Βελτίωσης ζητάει ο Νεκτάριος Φαρμάκης

24 Ιουλίου - 16:33 Τοπικά

«Είναι ανάγκη η Ελλάδα να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που συμμετέχουν στην πρόσκληση του υπομέτρου 4.1 (Σχέδια Βελτίωσης) του ΠΑΑ 2014-2020 και που διαθέτουν τις προϋποθέσεις,  να επενδύσουν στον εκσυγχρονισμό τους, να εφαρμόσουν καινοτόμες καλλιεργητικές μεθόδους παραγωγής, να χρησιμοποιήσουν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), να οργανώσουν και να καθετοποιήσουν τις εργασίες τους, να μειώσουν το κόστος παραγωγής, να παράγουν ποιοτικότερα προϊόντα και να προστατεύσουν αποτελεσματικότερα το έδαφος και το περιβάλλον».

Αυτά μεταξύ άλλων σημειώνει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, σε επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, ζητώντας αύξηση χρηματοδότησης, προκειμένου να μην μείνει εκτός των Σχεδίων Βελτίωσης κανένας παραγωγός που πληροί τις προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο υπομέτρο 4.1 εντάχθηκαν σε πρώτη φάση 768 Σχέδια Βελτίωσης συνολικού ύψους Δημόσιας Δαπάνης 43 εκ. ευρώ περίπου, ενώ μετά την εξέταση των ενστάσεων θα ενταχθούν επιπλέον Σχέδια Βελτίωσης Δημόσιας Δαπάνης 5 εκ. ευρώ. Δηλαδή το σύνολο της χρηματοδότησης θα ανέλθει σε 48 εκ. ευρώ περίπου. Αντίστοιχα, το ύψος της Δημόσιας Δαπάνης για τους επιλαχόντες, που δεν μπορούν να ενταχθούν ανέρχεται περίπου σε 13 εκ. ευρώ.

Για τον λόγο αυτό, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, υπογραμμίζει στην επιστολή του: «Μετά την πρόσφατη συνάντησή σας κε Υπουργέ με τους ομολόγους σας των 27 κρατών μελών της ΕΕ, στην κοινή σας δήλωση, φαίνεται η πρόθεση για στοχευμένα μέτρα πρόσθετης έκτακτης ενίσχυσης για τους αγρότες που έχουν πληγεί από την πανδημία. Πιστεύουμε ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 13 εκ. ευρώ για την ένταξη όλων των επιλαχόντων Σχεδίων Βελτίωσης στο υπομέτρο 4.1 του ΠΑΑ για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δεν αποτελεί απλώς ενίσχυση των αγροτών μας, αλλά μια σοβαρή επένδυση που θα αποδώσει όχι μόνο στην ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος και την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά κυρίως στη βελτίωση της αγροτικής οικονομίας και της ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας».

Περισσότερα Νέα