Πρωτοβουλίες ΝΟ.Δ.Ε. Ηλείας για Δασικούς Χάρτες

24 Ιουλίου - 17:09 Τοπικά

Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΝΟΔΕ Ηλείας, Μιαούλη 4 στον Πύργο. Την συνέντευξη τύπου παραχώρησαν ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Ηλείας ΝΔ κος. Κώστας Τζαβάρας, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηλείας κος. Χρήστος Γαβράς, ο Υπεύθυνος Τομέα Υποδομών και Δικτύων ΝΟΔΕ Ηλείας κος. Γεώργιος Τσουραπάς και ο Υπεύθυνος Αγροτικών Θεμάτων της ΝΟΔΕ Ηλείας κος. Κώστας Αναγνωστόπουλος.

Ο Βουλευτής κος. Τζαβάρας αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα σχετικά με τους Δασικούς Χάρτες και δήλωσε: «Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδεικνύει την αδιαφορία της για τον πρωτογενή τομέα, επιβάλλοντας νέα χαράτσια στους αγρότες της Ηλείας και οδηγώντας τους σε απόγνωση. Είναι απολύτως αναγκαίο και επιβεβλημένο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρήσει σε μια σειρά παρεμβάσεων, νομοθετικών και ενημερωτικών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το νέο αυτό κρίσιμο πρόβλημα για τον αγροτικό κόσμο άμεσα και ουσιαστικά: α) Επιβάλλεται το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει άμεσα σε ενημερώσεις σε όλα τα χωριά για τις διαδικασίες και τους τρόπους προβολής αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες, παρατείνοντας παράλληλα και την προθεσμία των 60 ημερών, η οποία εν όψει των ειδικών συνθηκών που επικρατούν κρίνεται υπερβολικά  σύντομη, β) Να μειωθεί το ειδικό τέλος για την προβολή αντιρρήσεων και να θεσμοθετηθεί ένα και μοναδικό τέλος για κάθε ενιστάμενο πολίτη, ανεξάρτητα από τον αριθμό ακινήτων για τα οποία προβάλλει αντιρρήσεις και όχι ένα για κάθε ακίνητο, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, γ) Να απαλλαγούν από την πληρωμή ειδικού τέλους όσοι είναι ιδιοκτήτες με παραχωρητήρια του Δημοσίου ακινήτων που τους έχουν μεταβιβαστεί στις αρχές της δεκαετίας του ’50 για την αποκατάστασή των ως προσφύγων και τέλος δ) Να αποχωριστούν αυτεπαγγέλτως οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που, χάριν ευκολίας ίσως, συμπεριλήφθηκαν στους χάρτες των αναδασωτέων εκτάσεων μετά τις πυρκαγιές του 2007. Είναι αδιανόητο να καλείται ο πολίτης να πληρώσει το κόστος της αποκατάστασης των λαθών που έχει προκαλέσει η Διοίκηση».

Ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηλείας κος. Χρήστος Γαβράς δήλωσε: «Το ίδιο έργο σε επανάληψη: ένας νόμος ανερμάτιστος, μια Κυβέρνηση χωρίς σχεδιασμό, άπειρες προχειρότητες σε καίρια ζητήματα και χιλιάδες πολίτες σε απόγνωση και πανικό να τρέχουν να πληρώσουν παράβολο, μήπως καταφέρουν και σώσουν για μια ακόμη φορά την περιουσία τους, στο παρά πέντε. Χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες αγροτικής γης, είδαν τις περιουσίες τους μέσα σε μια νύχτα να χάνονται και την Κυβέρνηση να τους επιβάλλει νέο χαράτσι, προκειμένου να διατηρήσουν το «δικαίωμα» στην περιουσία τους. Και το μέλλον τους στην ιδιοκτησία θα κρίνεται τελεσίδικα από μια «δοτή» επιτροπή, με απόφαση Υπουργού, χωρίς τη δυνατότητα δευτεροβάθμιας προσφυγής και ακυρώνοντας πρακτικά τη δικαιοσύνη. Πρέπει άμεσα η Κυβέρνηση να αποσύρει την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών και θα πρέπει όλοι οι φορείς να κινητοποιηθούν ώστε να αποτρέψουμε αυτήν την αδικία που θα γίνει η ταφόπλακα για την αγροτική παραγωγή και την οικονομία στην Ηλεία».

Επιπρόσθετα κλιμάκιο στελεχών της ΝΟΔΕ Ηλείας αποτελούμενο από τους, Πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ηλείας κο. Χρήστο Γαβρά, Τομεάρχη του κόμματος στην Αρκαδία κο. Μενέλαο Παπασωτηρίου, Υπεύθυνο Αγροτικών Θεμάτων της ΝΟΔΕ Ηλείας κο. Κώστα Αναγνωστόπουλο, Υπεύθυνο Τομέα Υποδομών και Δικτύων της ΝΟΔΕ Ηλείας κο. Γεώργιο Τσουραπά και τα στελέχη κο. Δημήτρη Χριστόπουλο και κο. Μιχάλη Κατσαϊδώνη, επισκέφθηκαν τον Δασάρχη Πύργου κο. Παναγιώτη Λάττα ώστε να ενημερωθούν και να ζητήσουν να κινητοποιηθεί η Δημόσια Διοίκηση ώστε να αποκατασταθούν τα λάθη και οι παραλήψεις που έχουν αναστατώσει τους πολίτες του νομού και τους αγρότες της Ηλείας.

Περισσότερα Νέα