Προβλήματα προσβασιμότητας πυροσβεστικών σε σημεία λήψης νερού – Αίτημα χρηματοδότησης της ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας για αναγκαία έργα

24 Ιουλίου - 19:27 Τοπικά

Την άμεση χρηματοδότησή της για εκτέλεση έργων αποκατάστασης προσβασιμότητας πυροσβεστικών κυρίως οχημάτων σε σημεία λήψης νερού (δεξαμενές, υδρομαστεύσεις, αντλιοστάσια), προϋπολογισμού 260.000 ευρώ, ζητά από το Υπουργείο Υποδομών η ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας.

Συγκεκριμένα, σε σχετικό έγγραφο που απέστειλε για πολλοστή φορά προς το Υπουργείο ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Νίκος Μαρούντας επισημαίνεται ότι σε περίπτωση νέας πυρκαγιάς θα είναι δύσκολη ή αδύνατη η πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων στα σημεία λήψης νερού. «Η πρόσβαση σε δεξαμενές αποθήκευσης νερού, σε αντλιοστάσια και υδρομαστεύσεις όλων των οικισμών, γίνεται μέσα από στενούς χωματόδρομους που περιμετρικά αφενός υπάρχει πυκνή άγρια βλάστηση, αφετέρου μετακινούνται συνεχώς μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών, βράχων, χωμάτων κλπ. με αποτέλεσμα σε αρκετές υποδομές η μετάβαση με οχήματα να είναι πολύ δύσκολη ενώ σε κάποιες άλλες μέχρι και αδύνατη», αναφέρεται στο έγγραφο.

Επίσης επισημαίνεται ότι είναι αδύνατη ή εξαιρετικά χρονοβόρα και δαπανηρή η πρόσβαση στις εν λόγω υποδομές, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη έως αδύνατη η συντήρηση βλαβών και να μην υδροδοτούνται επαρκώς με πόσιμο νερό οι οικισμοί, ενώ υπάρχει κίνδυνος καταστροφής τους σε περίπτωση νέας πυρκαγιάς. Τονίζεται ακόμη ότι και στις τρεις συνεδριάσεις του συντονιστικού οργάνου στα πλαίσια της αντιπυρικής περιόδου 2022 το πρόβλημα της προσβασιμότητας στα σημεία υδροδότησης συζητήθηκε με ιδιαίτερη έμφαση από τους περισσότερους εμπλεκόμενους φορείς καθώς είναι αναγκαίος ο γρήγορος ανεφοδιασμός των πυροσβεστικών οχημάτων, στις κρίσιμες μάχες που θα δώσουν για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Ο κ. Μαρούντας κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ εξέφρασε την αγωνία του για τη μη ανταπόκριση της Πολιτείας στο αίτημα που τέσσερις φορές υπέβαλε η ΔΕΥΑ πριν ακόμη ξεσπάσει η πυρκαγιά του 2021. Τόνισε ακόμη ότι σε περίπτωση νέας πυρκαγιάς θα είναι αδύνατη η αποκατάσταση των ζημιών και χιλιάδες δημότες θα μείνουν για μέρες χωρίς νερό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Περισσότερα Νέα