Προβολή καθολικά προσβάσιμων ταινιών για άτομα με οπτική και ακουστική αναπηρία από το Φεστιβάλ Ολυμπίας

25 Ιανουαρίου - 09:41 Τοπικά

Δυο καθολικά προσβάσιμες ταινίες –με υπότιτλους για άτομα με ακουστική αναπηρία (SDH) και ακουστική περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία (AD)– προβάλλει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους την Τρίτη 30 Ιανουαρίου και ώρα 18:00 στα Options Cinemas Veso Mare στην Πάτρα (Ακτή Δυμαίων 17). Πρόκειται για την γαλλική ταινία «Έχουμε ένα όνειρο» του Pascal Plisson (παραγωγής 2023 και διάρκειας 96’) και για το «GonGon», ένα επτάλεπτο videodance που δημιουργήθηκε στην Πάτρα τον περασμένο Νοέμβριο στο πλαίσιο ενός συμπεριληπτικού εργαστηρίου στο οποίο συμμετείχαν μαθητές με ή χωρίς ακουστικές αναπηρίες από το 6ο και το 18ο Γυμνάσιο της πόλης. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Μετά από την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση, στην οποία θα λάβουν μέρος τα παιδιά που συμμετείχαν στο εργαστήριο, οι εμψυχώτριές τους, Γιώτα Πεκλάρη (χορογράφος) και Χρυσάνθη Μπαδέκα (κινηματογραφίστρια), ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων, Αντώνης Χαροκόπος, εκ μέρους του αναπηρικού κινήματος, και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio Μανώλης Μελισσουργός.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του αφιερώματος «Για μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς», που οργανώνει το Φεστιβάλ Ολυμπίας στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας με την ενίσχυση του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Δυτική Ελλάδα” (ΕΣΠΑ 2021-2027). Η προβολή των δυο παραπάνω ταινιών, αποτελεί μέρος της δράσης «Μαζί στον Κινηματογράφο», που περιλαμβάνει μία σειρά ειδικών συμπεριληπτικών εκδηλώσεων, σε συνεργασία με φορείς του αναπηρικού κινήματος, βασισμένες σε κινηματογραφικές προβολές καθολικά προσβάσιμων ταινιών.

Για το Φεστιβάλ Ολυμπίας, μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς πρέπει να περιλαμβάνει ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά και τα νέα άτομα στον Πολιτισμό και την Παιδεία. Τα παιδιά και τα νέα άτομα είναι συνήθως τα πρώτα θύματα των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. Αυτές οι ανισότητες, αλλά και γενικότερα η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, στερούν από τα παιδιά βασικά δικαιώματα τα οποία διατυπώνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Άσκηση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού κλπ.

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση της 30ης Ιανουαρίου, η  έμφαση δίνεται στον μικτό χαρακτήρα του κοινού των προβολών, καθώς το ζητούμενο δεν είναι να γίνουν εκδηλώσεις απευθυνόμενες στις κοινότητες των ατόμων με αναπηρία, αλλά, αντίθετα, να φανεί η αξία της προσβασιμότητας και να κατανοηθούν οι προκλήσεις των αναπηριών από το γενικό κοινό χωρίς αναπηρίες.

Οι ταινίες

GonGon,  Χρυσάνθη Μπαδέκα & Γιώτα Πεκλάρη, Ελλάδα, 2023, 7’

Καθολικά προσβάσιμο videodance, το οποίο προέκυψε από το βιωματικό εργαστήριο body music «Κινούμενο σώμα που ηχεί και συνδέει», που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα τον Νοέμβριο του 2023 με μαθητές με ή χωρίς ακουστικές αναπηρίες από το 6ο και το 18ο Γυμνάσιο της πόλης. Υπεύθυνες εργαστηρίου: Γιώτα Πεκλάρη [χορογράφος], Χρυσάνθη Μπαδέκα [κινηματογραφίστρια]. Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του αφιερώματος «Για μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς», με τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

Έχουμε ένα όνειρο / We Have a Dream, Pascal Plisson, Γαλλία, 2023, 96’ 

Ποιος είπε ότι το να ζεις με αναπηρίες σημαίνει να εγκαταλείπεις τα μεγαλύτερα όνειρά σου; Η Μοντ (Γαλλία), ο Τσαρλς (Κένυα), η Νιρμάλα και η Κέντο (Νεπάλ), ο Σαβιέρ (Ρουάντα) και ο Αντόνιο (Βραζιλία) είναι εξαιρετικά παιδιά που θα αποδείξουν ότι η αγάπη, η συμπεριληπτική εκπαίδευση, το χιούμορ και το θάρρος μπορούν να φέρουν τον κόσμο ανάποδα και ότι η μοίρα μερικές φορές είναι γεμάτη εκπλήξεις.

Στοιχεία επικοινωνίας Φεστιβάλ Ολυμπίας

Τηλ. 2621026890 και 2108664470

e-mail: [email protected] και [email protected]

Περισσότερα Νέα