Πύργος: «Η εστίαση δεν επαιτεί, απαιτεί». Empty chairs στην κεντρική πλατεία

24 Ιουλίου - 16:33 Τοπικά

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης τόσο στον Πύργο όσο και την Αμαλιάδα η πανευρωπαϊκή εκδήλωση διαμαρτυρίας «empty chairs» ως ένδειξη διαμαρτυρίας του κλάδου της εστίασης, ο οποίος πλήττεται από την πανδημία του κορονοϊού.

Η κεντρική πλατεία του Πύργου αλλα και ο πεζόδρομος της Αμαλιάδας γέμισαν με άδειες καρέκλες που τοπθέτησαν οι επαγγελματίες της εστίασης απαιτώντας με αυτό τον τρόπο να βρεθεί άμεσα λύση για την επιβίωση του κλάδου.

Σε δηλώσεις τους επιχειρήματίες και φορείς ανέφεραν:

 Νίκος Τζαμαλής, επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης

“ η διαμαρτυρία αυτή έχει ξεκινήσει από το εξωτερικό, σε διάφορες πόλεις, τώρα γίνεται και στην Ελλάδα. Είναι πάνω από 60 πόλεις σε όλη την Ελλάδα που έχουν σε κεντρικά σημεία βάλει άδειες καρέκλες. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι δεν θέλουμε να μείνουν τα μαγαζιά μας όταν ανοίξουμε με άδειες καρέκλες. Ανοίγοντας σιγά-σιγά τα μαγαζιά μας τα προβλήματα είναι πάρα πολύ μεγάλα, αυτό που ζητάμε και είναι και εξαγγελία της κυβέρνησης εδώ και πάρα πολύ καιρό, είναι την μείωση του ΦΠΑ από το 24 στο 6% για το φαγητό, στο 13% για τα ροφήματα και το αλκοόλ. Επίσης ζητάμε να κρατήσουμε τις θέσεις εργασίας στους εργαζόμενους αλλά για να μπορέσει να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουμε μία λύση με τραπεζοκαθίσματα έτσι ώστε η επιχείρηση να είναι βιώσιμη. Επιπλέον θα θέλαμε ο δήμος να βοηθήσει να δώσει κι άλλο χώρο σε τραπεζοκαθίσματα, όπως και την μείωση των δημοτικών τελών και στα χρήματα για τους κοινόχρηστους χώρους αλλά και επιχορήγηση επανεκκίνησης για τις επιχειρήσεις μας”.

 Κώστας Νικολούτσος πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας

” οφείλω να συγχαρώ τους πρωταγωνιστές της εκδήλωσης, που δεν είναι μόνο η σημερινή εκδήλωση είναι ένα ξεκίνημα έτσι ώστε η εστίαση στην περιοχή να αποκτήσει και ένα διαφορετικό περιεχόμενο γιατί μέχρι τώρα είχε ελλιπή εκπροσώπηση. Νομίζω η σημερινή εκδήλωση η οποία δε γίνεται μόνο εδώ γίνεται σε όλη την Ελλάδα ήρθε να δείξει το ιδιαίτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτές οι επιχειρήσεις γιατί ουσιαστικά αυτή τη στιγμή ξέρουμε ότι η οικονομική κρίση έπεται της υγειονομικής. Τα μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα σαφώς δεν καλύπτουν την επιχειρηματικότητα και ειδικά την επιχειρηματικότητα της Ηλείας, η οποία βιώνει πολλά χρόνια παρατεταμένης κρίσης, αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει να παρέμβουμε και να ζητήσουμε πράγματα τα οποία θα στηρίξουν τον κλάδο αλλά και ο κλάδος ο συγκεκριμένος πρέπει να δει το νέο περιβάλλον μέσα στο οποίο θα δραστηριοποιηθεί. Νομίζω ότι είναι μία εποχή που πρέπει να έχουμε αρκετό κουράγιο πάνω μας, καλή διάθεση και βέβαια θα χρειαστεί και πολλή προσπάθεια για να ξεπεράσουμε αυτό το εμπόδιο που μας ήρθε ανέλπιστα”.

 Ηλίας Ξανθούλης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου

 “συμπορευόμαστε με το χώρο της εστίασης, όλος ο εμπορικός κόσμος μαζί με την εστίαση είμαστε μία γροθιά, καλούμε την κυβέρνηση να μας ακούσει, καλούμε την κυβέρνηση να πάρει νέα μέτρα, καλούμε την κυβέρνηση όπως αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση να αντιμετωπίσει και την οικονομική κρίση που έρχεται. Πολλά μαγαζιά δεν θα ανοίξουν, πολλά μαγαζιά θα κλείσουν, η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας πονάει. Ζητάμε βοήθεια! Θα ήθελα να καταγγείλω ότι το μεσημέρι μας ήρθε μία ανακοίνωση ότι το ΤΕΠΙΧ το εγγυοδοτικό πρόγραμμα για το 25%, με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου για τις επιχειρήσεις που ήταν και τον εμπορικό κόσμο τελείωσε. Ζητάμε διαφάνεια. Που πήγαν τα λεφτά; Μέσα σε δυο μέρες πότε τελείωσαν τα λεφτά;”.

Περισσότερα Νέα