Πύργος: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα ¨Η δακοκτονία στη σύγχρονη εποχή, μέθοδοι αντιμετώπισης¨.

24 Ιουλίου - 13:47 Τοπικά

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε ο σύλλογος γεωπόνων ελευθέρων επαγγελματιών νομού Ηλείας στο συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. Ηλείας με θέμα ¨Η δακοκτονία στη σύγχρονη εποχή, μέθοδοι αντιμετώπισης¨.

          Την ημερίδα παρακολούθησαν δεκάδες γεωπόνοι και παραγωγοί και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον τους μέχρι τέλους, για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά την προστασία της ελαιοπαραγωγής στην περιοχή μας.

          Ο πρόεδρος του συλλόγου κος Τάσος Τσάκωνας στην εισαγωγική του ομιλία, αναφέρθηκε στην ανάγκη για συνεργασία των τοπικών γεωπόνων με τη διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης της περιφέρειας και τους επιστήμονες για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην καταπολέμηση του δάκου. Στα νέα δεδομένα που επιφέρουν η πράσινη συμφωνία και η κλιματική αλλαγή είναι μονόδρομος η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων ανέφερε.

          Ο διευθυντής της αγροτικής οικονομίας Ηλείας κος Γιώργος Μικέογλου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα δολωματικού ψεκασμού δακοκτονίας που εκτελείται από την υπηρεσία του.  Αφού ανέλυσε τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος τόνισε κι αυτός με τη σειρά του την ανάγκη συνεργασίας και των παραγωγών.

          Ο αναπληρωτής καθηγητής εντομολογίας  του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κος Διονύσης Περδίκης αναφέρθηκε στους σύγχρονους τόπους τρόπους καταπολέμησης του εντόμου. Μέσα από προγράμματα ευφυούς γεωργίας που αναπτύσσονται ευελπιστούμε πολύ σύντομα να υπάρχει στοχευμένη, έγκαιρη και αποτελεσματική προστασία των ελαιώνων.

          Τέλος ο καθηγητής φαρμακολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, ΙΤΕ κος Γιάννης Βόντας αναφέρθηκε στα τελευταία δεδομένα της ανθεκτικότητας που έχουν παρουσιάσει τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα στον ελλαδικό χώρο. Τόνισε την ανάγκη για στενή συνεργασία των επιστημονικών φορέων με την πολιτεία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να μην παρουσιαστούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον, ενώ εξέφρασε και τον προβληματισμό του για τη μείωση των δραστικών ουσιών των φυτοπροστατευτικών προιόντων στην Ε.Ε. λόγω της πράσινης συμφωνίας.

          Ακολούθησαν ερωτήσεις καθώς και τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων για το θέμα.

Περισσότερα Νέα