Πύργος: Στους δρόμους οι αγρότες για τη σταφίδα (φωτο).

24 Ιουλίου - 19:36 Τοπικά

Κινητοποίηση με αποκλεισμό τόσο της Ε.Ο όσο και του κτιρίου της ΠΕ Ηλείας πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι αγρότες μέλη της ΟΑΣΗ.   Στις 11 το πρωί συγκεντρώθηκαν με περίπου 50τρακτερ και ΙΧ στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου στον Πύργο όπου απέκλεισαν για λίγο την ΕΟ. Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης και ο γενικός γραμματέας Χρήστος Γιαννόπουλος, ενημέρωσαν αρχικά τους αγρότες για όλες τις ενέργειες και κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας προς την Περιφέρεια, την Π.Ε. Ηλείας, τονίζοντας πως “αυτό είναι μόνο η αρχή… Θα διεκδικήσουν τα κεκτημένα τους”, αφού δεν έλαβαν απαντήσεις στα αιτήματα που έθεσαν και αφορούσαν όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει.

Στη συνέχεια με πορεία περνώντας από το κέντρο της πόλης, κατευθύνθηκαν στο κτήριο της Π.Ε Ηλείας όπου συμβολικά άδειασαν σακιά με σταφίδα. Αντιπροσωπία τους βρέθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρου Βασιλόπουλου ο οποίος όμως απουσίαζε. Τελικα οι αγρότες είχαν ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο όπου του ανέφεραν τα προβλήματά τους.

Δηλώσεις:

Θανάσης Βομπίρης- πρόεδρος ΟΑΣΗ 

«Έχουμε αναδείξει το πρόβλημα που έχει ανακύψει με σταφίδα σχεδόν εδώ και ένα χρόνο. Η κυβέρνησή μας υποτίμησε θεώρησε ότι θα μας μοιράζει καθρεφτάκια και χάντρες και θα μας έχει να καθόμαστε και να περιμένουμε το «Μάννα εξ ουρανού». Οι σταφιδοπαραγωγοί είμαστε όλοι σήμερα εδώ και θα συνεχίσουμε το σκληρό αγώνα για την παραμονή μας στα χωράφια αλλά και για να παραμείνει η σταφίδα ως ένα εθνικό προϊόν όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει να τελειώσει ο εμπαιγμός, με τα 0,54€ που εξαγγέλλουν το 1,40€ και το 1,60€ που μας έλεγαν τους προηγούμενους μήνες. Εμείς θέλουμε ουσιαστική λύση στο πρόβλημα και μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και μετά το Πάσχα. Αναμένουμε μέχρι το Πάσχα να έχει λυθεί το ζήτημα αυτό, όπως και το ζήτημα με την περιουσία των αγροτών από τη Μονή των Καλαβρύτων. Τιμή στη σταφίδα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει και ότι θέλει κάνει ο καθένας. Εμείς θέλουμε κατώτερη εγγυημένη τιμή για να ξέρουμε πως πουλάμε και πώς καλλιεργούμε αλλά και μείωση του κόστους παραγωγής».

Δημήτρης Δημητρουλόπουλος- σταφιδοπαραγωγός Βροχίτσα

«Η κινητοποίηση αυτή δείχνει ότι δεν πάει άλλο. Δείχνει ότι ειδικά οι σταφιδοπαραγωγοί έχουν έρθει σε απόγνωση. Μετά από αγώνες από τον Αύγουστο μήνα που προέκυψε το πρόβλημα και με συλλαλητήριο στην Αθήνα ο υπουργός μας υποσχέθηκε ότι θα γίνει απόσυρση της σταφίδας και ότι θα πληρωθούμε τουλάχιστον με 1,40€ που αυτό δεν αντικατοπτρίζει τα έξοδα μας. Όμως ο σημερινός υπουργός αναιρεί ακόμα και την απόφαση του παλαιού υπουργού ο οποίος είχε πει ότι θα πληρωθούμε 1,40€ και θα γίνει απόσυρση. Ο νέος υπουργός λέει μέσω τον site και των εφημερίδων ότι θα δώσει 4.700.000 ευρώ στους σταφιδοπαραγωγούς. Αυτό αν το διαιρέσουμε με το στρέμμα είναι 0,10-0,12 € το κιλό της σταφίδας. Τι μας λένε;  Πουλήσαμε με 0,80€ και θα φτάσουμε στην καλύτερη το 1€. Από κει και πέρα τι θα γίνει; Η σταφίδα πάει στα αζήτητα. Το προϊόν πρέπει να το υποστηρίξουμε εμείς και αυτό δείχνουμε σήμερα. Πρέπει να καταλάβει ο υπουργός ότι εμείς πρέπει να επιβιώσουμε. Στην ημερίδα που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα μιλήσαμε κατ ιδίαν με τον κο. Σκυλακάκη ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το ζήτημα. Εμείς πρέπει να πληρωθούμε με 1,40€ το κιλό τη σταφίδα. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε να πάρουμε ούτε ένα κιλό κρέας και ένα κιλό ψωμί για το Πάσχα. Θα μας δώσουν λέει την πράσινη το Μάιο μήνα. Πώς θα καλλιεργήσουμε μέχρι το Μάιο;».

Χρήστος Σταυρόπουλος- σταφιδοπαραγωγός Σοπι

«Είμαστε εδώ από όλα τα χωριά οι σταφιδοπαραγωγοί, να διαμαρτυρηθούμε καθώς δεν πάει άλλο η κατάσταση αυτή. Μας λένε ψέματα. Ο προηγούμενος υπουργός μας είπε ότι θα πάρουμε 1,40€ το κιλό τη σταφίδα. Δυστυχώς έχουμε πουλήσει σταφίδα με 0,50 – 0,70€. Ο κόσμος είναι χρεωμένος στους γεωπόνους για τα φάρμακα και δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε τη νέα χρονιά καθώς η σταφίδα με 0,50€ δεν μπορεί να προχωρήσει. Πρέπει ο υπουργός να το κατανοήσει και να μας δώσει την τιμή για την οποία δεσμεύτηκε δηλαδή 1,40€ το κιλό τουλάχιστον να βγάλουμε τα έξοδα και όχι μεροκάματο. Η σταφίδα μας στοιχίζει κατά μέσο όρο 1,70€ το κιλό. Είναι πολλά τα έξοδα της και ήρθαμε εδώ να διαμαρτυρηθούμε. Μας άφησαν το Πάσχα χωρίς μία δραχμή. Ούτε συνδεδεμένη, ούτε τίποτα! Μας δίνουν 0,12€ το κιλό τη σταφίδα. Αυτό είναι κοροϊδία. Με το 0,50€ που πουλήσαμε συν 0.12€ σύνολο 0,62€. Πού είναι το 1,40€; Ζητάμε από τον υπουργό να το καταλάβει και να στηρίξει τους παραγωγούς».Περισσότερα Νέα