Πύργος: Τι ανακοίνωσε ο διοικητής του ΟΑΕΕ από τον Πύργο για τη στήριξη των επαγγελματιών

24 Ιουλίου - 17:18 Τοπικά

Στον Πύργο χθες ο Διοικητής του ΟΑΕΕ μίλησε σε επαγγελματίες στο ΕΒΕ Ηλείας με κυρίαρχο θέμα τον διακανονισμό των 100 δόσεων – “Εκμεταλλευτείτε την ευνοϊκή ρύθμιση και έπονται συνδυαστικά μέτρα για την στήριξη των επαγγελματιών” – Ανακοίνωσε την ίδρυση Τράπεζας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Να προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτούν την νέα ρύθμιση των 100 δόσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τον ΟΑΕΕ, κάλεσε τους επαγγελματίες του νομού, ο νέος – Ηλείος- πρόεδρος του Οργανισμού Τάσος Πετρόπουλος που χθες επισκέφθηκε την Ηλεία και απάντησε στις ερωτήσεις των επαγγελματιών που συγκεντρώθηκαν στο Επιμελητήριο. Ο κ. Πετρόπουλος δέχθηκε βροχή ερωτήσεων και έδωσε διευκρινίσεις κυρίως σε ότι αφορά την ρύθμιση αλλά και πολλά άλλα ασφαλιστικά ζητήματα και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα λάβει στην συνέχεια όλα τα απαραίτητα συνδυαστικά μέτρα για να στηρίξει την αγορά ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα λειτουργήσει και η Τράπεζα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και θα ανοιχτεί σε ευνοϊκά δάνεια προς τις επιχειρήσεις. Τον κ. Πετρόπουλο συνόδευαν ο Δ/ντής του ΟΑΕΕ ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε και τις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ στον Πύργο.

Αρχικά, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος τόνισε ότι με χαρά υποδέχεται τον Ηλείο Διοικητή του ΟΑΕΕ κ. Πετρόπουλο που ανέλαβε μια σημαντική θέση σε έναν μεγάλο Οργανισμό για να μιλήσουν για τα ασφαλιστικά θέματα του κλάδου των επαγγελματιών και τον κάλεσε να είναι αρωγός στα μεγάλα θέματα της Ηλείας, γιατί η Ηλεία έχει ανάγκη από συμμάχους. Ο κ. Νικολούτσος επισήμανε ότι στον νομό μας έχουμε ένα σοβαρό θέμα με την μείωση της επιχειρηματικότητας, αφού από 8.000 ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ που ήταν την περσινή χρονιά τα στοιχεία που έχουν είναι ότι μειώθηκαν στους 7.000, γεγονός που σημαίνει συρρίκνωση της επιχειρηματικότητας, αφού πολλές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πολλαπλές υποχρεώσεις που έχουν, ενώ βαίνει μειούμενη, γιατί άλλοι επαγγελματίες δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις με την κάθετη μείωση του τζίρου τους και άλλοι κάνουν μια προσπάθεια να ενταχθούν τώρα με το νέο διακανονισμό που ευελπιστεί να λειτουργήσει θετικά. Επίσης έθεσε το θέμα του περιορισμένου χρόνου της ρύθμισης που τελειώνει σε λίγες μέρες και δεν έχει δώσει τα περιθώρια στους επαγγελματίες να ανταποκριθούν και υπογράμμισε πως ευελπιστεί να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη υπονοώντας βεβαίως ότι έκανε λόγο για παράταση του χρόνου υποβολής.

Από την πλευρά του ο Ηλείος διοικητής του ΟΑΕΕ κ. Πετρόπουλος τόνισε ότι βρίσκεται στην Ηλεία, στην ιδιαίτερη πατρίδα του αφού κατάγεται από την Κρέστενα όπου έζησε και μεγάλωσε, οπότε είναι πολύ σημαντικό για τον ίδιο το ότι επιστρέφει και ως διοικητής πλέον ενός μεγάλου Οργανισμού Ασφάλισης θέλοντας να στηρίξει την εθνική προσπάθεια που κάνει η χώρα.

«Η κυβέρνηση αυτή είναι μια κυβέρνηση που λύνει θέματα, δεν φεύγει από την ευθύνη της παρόλο που δεν δημιούργησε αυτή τα προβλήματα, οι ασφαλισμένοι της περιοχής μας πρέπει να έρθουν με εμπιστοσύνη να κάνουν ρυθμίσεις, είναι μια μεγάλη ευκαιρία και είναι λάθος να μην το κάνουν διότι αυτός που λ.χ οφείλει 10.000 ευρώ περίπου, επιλέγοντας τρεις κατηγορίες κάτω ασφαλιστικής κλάσης με την διαφορά της εισφοράς του, ξεχρεώνει τις 100 δόσεις με ένα κατοστάρικο. Επίσης αν στην πορεία έχει μια μεγαλύτερη ευχέρεια, μπορεί να δώσει ένα μεγαλύτερο ποσόν, να μειώσει το υπόλοιπο της εισφοράς και να έχει κι άλλες εκπτώσεις, αφού σας θυμίζω ότι οι εκπτώσεις με την ρύθμιση στις προσαυξήσεις είναι από 50-100%. Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη του ότι μέχρι τις 5.000 ευρώ δεν έχει κανένα επιτόκιο αποπληρωμής και είναι μόλις 0,25% επί πλέον μηνιαίως σε όποια δόση από κει και πάνω, είναι λοιπόν μια μεγάλη ευκαιρία.»

Μέτρα για τους εγκλωβισμένους συνταξιούχους

Παράλληλα ο κ. Πετρόπουλος διαβεβαίωσε ότι θα λάβουν όλα εκείνα τα μέτρα που θα χρειαστούν, για να διατηρηθεί η δυνατότητα του κάθε ασφαλισμένου να είναι ενήμερος στη συνέχεια και να μην υπάρξουν φαινόμενα απώλειας της ρύθμισης. Όπως και για τους εγκλωβισμένους συνταξιούχους που ενώ έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης λείπουν όμως τα ποσά που οφείλουν και δεν μπορούν να πάρουν την σύνταξή τους, θα εισηγηθεί όπως είπε ως διοικητής του ΟΑΕΕ μέτρα και για αυτήν την κατηγορία των ασφαλισμένων και με ειδικές ρυθμίσεις και υπάρχει και γι αυτό και η σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης και δεν είναι απλώς διακηρύξεις.

Ερωτήσεις από επαγγελματίες

Απαντώντας σε ερώτηση, γιατί δεν έχει ο ΟΑΕΕ εντάξει στην ρύθμιση και το τελευταίο δίμηνο, για να μπορέσουν οι επαγγελματίες να ρυθμίσουν το συνολικό ποσόν χωρίς να χρειαστεί να προκαταβάλουν αυτό το δίμηνο Γενάρη Φλεβάρη, τόνισε ότι πρώτο δίμηνο είναι απαιτητό και μετά μπαίνοντας στην ρύθμιση θα υπάρξει ελαστικότητα στις πληρωμές. «Σίγουρα θα πρέπει να παρθούν μέτρα για όλα αυτά, όμως ο νόμος έγινε, αυτός είναι και έχει πάρα πολύ θετική ανταπόκριση γιατί μέχρι και χθες 40.000 ασφαλισμένοι προχώρησαν στην εν λόγω ρύθμιση και αυτό κάτι μαρτυρά μέσα σε 9 μέρες, διότι βρήκαν μια προσιτή πρόταση. Πρέπει να σφιχτούμε να το υποστηρίξουμε. Δεν γίνεται αλλιώς. Αν θέλετε ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που οι ασφαλισμένοι δεν θα καταβάλλουν εισφορές, δεν υπάρχει πουθενά στον πλανήτη! Αν δεν στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια δεν μπορούμε να κάνουνε τα βήματα τα θετικά που πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να αποκτήσουμε όλοι συνείδηση της κοινωνικής ασφάλισης, τα ζόρια είναι κατανοητά αλλά δεν μπορούμε να ξεκινάμε από το τι δεν μπορούμε να κάνουμε. Η αντιπροεδρία της κυβέρνησης προετοιμάζει ταχύτατα την Τράπεζα των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελπίζουμε σύντομα να αρχίσει να λειτουργεί να τροφοδοτεί τις επιχειρήσεις και να μπορεί να πάρει κάποιος δάνειο με ευνοϊκούς όρους. Ας κάνει προσπάθεια να μπει στις ρυθμίσεις και θα πάρουμε κι άλλα μέτρα που θα διευκολύνουν. Το αίτημα να μην πληρώνουμε δεν ισχύει, τέλος!». Σε άλλη ερώτηση για ποιο λόγο δεν αποσυνδέθηκε η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από την τακτική εισφορά, απάντησε ότι αυτός που δίνει 100 ευρώ το μήνα, πρέπει να τροφοδοτήσει μια σύνταξη κατά μέσον όρο 800 ευρώ, ισάριθμων συνταξιούχων με τους ασφαλισμένους και δεν βγαίνει αν δεν πληρώσει και την εισφορά ο ασφαλισμένος. Σημαντικά θέματα έθεσαν και πρόεδροι Εμπορικών Συλλόγων της Ηλείας, όπως ο κ. Αντρέας Τσίρος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βάρδας που αναφέρθηκε στο αίτημα των επαγγελματιών για κεφαλαιοποίηση των οφειλών, ζητώντας να βρεθεί μια φόρμουλα με την ρύθμιση γιατί δεν μπορούν να ‘σηκώσουν’ τα 1200 ευρώ το δίμηνο, ώστε οι επαγγελματίες να είναι ασφαλισμένοι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους που πληρώνουν χρόνια και να σταματήσει η δίωξη τους. Ο κ. Πετρόπουλος απάντησε ότι καταρχήν αυτή η κυβέρνηση ψήφισε νόμο και δεν υπάρχει ποινική δίωξη για κανέναν και την ευθύνη την έχουν όσοι κατά καιρούς ψήφισαν πολιτικές που μας έφεραν ως εδώ. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Θανάσης Σκορδαλής τόνισε ότι πρέπει να αρθεί η αδικία προς την μικρομεσαία επιχείρηση βάσει του τζίρου, γιατί ένας μικρομαγαζάτορας πληρώνει το ίδιο με τις πολυεθνικές! Τέλος ο πρόεδρος του ΟΕΒΕ Ηλείας κ. Γ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι η αγορά για να ανταποκριθεί χρειάζεται συνδυασμένα μέτρα για να μην απωλέσουν την ρύθμιση στην πορεία.

heliachamber.gr

Περισσότερα Νέα