Σε άθλια κατάσταση ο χώρος εκδηλώσεων στο Βαρκό Καλίδονας

24 Ιουλίου - 16:28 Τοπικά

Έκκληση ωστε να δοθεί τέλος στην εγκατάλειψη που υπάρχει στο χώρο εκδηλώσεων στο Βαρκό Καλίδονας κάνει με ανάρτησή της στο FB η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλίδονας “Σάρενα” Τριανταφυλλιά Νιάρχου.
Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που επισυνάπτει η κα Νιάρχου ο χώρο που πριν λίγα χρόνια εσφιζε από ζωή και εκδηλώσεις , εχει εγκαταληφθεί με αποτέλεσμα οι φθορές να ειναι μεγάλες.
Πιο αναλυτικά η κα Νιάρχου αναφέρει:

ΠΡΟΣ: ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΣ, ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ, ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΙΔΟΝΑΣ, ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΖΑΧΑΡΩΣ, ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΛΕΙΑΣ, ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ, ΤΗ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΗΛΕΙΑΣ.

Το ενδιαφέρον φίλων να επισκεφτούν το Λαογραφικό μουσείο στην Καλίδονα , ήταν και η αφορμή να κάνουμε μια επιτόπου επίσκεψη για το εκκλησάκι στο Βαρκό, και για να δουν τον χώρο. Δυστυχώς βρεθήκαμε μπροστά σε εικόνες εγκατάλειψης , και αδιαφορίας. Αισθάνθηκα παρά πολύ άσχημα και άβολα που τους συνόδευα. Σας παραθέτουμε τις φωτογραφίες για να μιλήσουν μόνες τους. Φυσικά αν είχαν τα δένδρα φωνή θα μας έδιωχναν ……Το δε εκκλησάκι που όλο το χρόνο είχε επισκέπτες συνεχίζει να παραμένει κλειστό και να έχουν τοποθετήσει και πινακίδα.. Η επίσκεψη των αρμοδίων από το Υπουργείο Πολιτισμού για το κίνδυνο μην πέσουν βράχια, έγινε.
Αυτοί από την πλευρά τους έκαναν σωστά τη δουλειά τους και μετέθεσαν τις ευθηνές στους τοπικούς παράγοντες.
Τι έκαναν όλοι που εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση;;; Που είναι η εκκλησιαστική επιτροπή του χωριού μας που έχει την αποκλειστική ευθύνη;; Που είναι η Μητρόπολη που ανήκουμε;; πώς να προσελκύσουμε τουρίστες στην περιοχή που επισκέπτονται εξωκλήσια με αυτές τις εικόνες;;; Αν οι υπεύθυνοι δεν μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες σε αυτό που τους έχουν αναθέσει μάλλον θα πρέπει να παραιτηθούν και να έρθουν άλλοι…. Ο χώρος των εκδηλώσεων σε μαύρα και κακά χάλια. Όρατος ο κίνδυνος πυρκαγιάς, οπου να κοιτάξεις . Οι ανακοινώσεις προ ημερών τις πολιτικής προστασίας για προσοχή των πολιτών δεν συγκίνησαν κανέναν
Οι υπεύθυνοι της Πολιτικής προστασίας έχουν άποψη για τέτοιους χώρους που τους επισκέπτονται ξένοι γνωστοί και άγνωστοι για την περιοχή μας για να δουν μια τοποθεσία που έκανε γνωστό όχι μόνο το χωριό μας, αλλά το Δήμο Ζαχάρως και ολόκληρο τον Νομό Ηλείας;
Διαμαρτυρόμαστε έντονα, γιατί σε αυτό το χώρο το ελληνικό δημόσιο διέθεσε χρήματα, και οι αρμόδιοι που είναι υπεύθυνοι τον αγνοούν δεν υπάρχει κανένας σεβασμός. Καήκαμε το 2007 και δεν είχε μείνει τίποτε όρθιο το ξαναφτιάξαμε μέσω του Συλλόγου μας με τις χορηγίες ιδιωτών, και το 2008 έγιναν οι εκδηλώσεις σαν να μην είχε περάσει καθόλου φωτιά. Ο χώρος επάνω από την πλατεία και κάτω από την εκκλησία είναι δασικός και έχει την ευθύνη της καθαριότητας η εκκλησία του χωριού μας. Δυστυχώς παρα τις εκκλήσεις του αείμνηστου Παύλου Βαβλιάρα να καθαριστεί ο χώρος μετα τις πυρκαγιές δεν εισακούστηκαν, δεν έγινε τίποτε και ερχόμαστε το 2020 να έχουμε αυτές τις εικόνες..
Το Βαρκό ανήκει διοικητικά και αδιαμφησβήτητα στο ΔΔ Καλίδονας του Δήμου Ζαχάρως και στην Περιφερειακή ενότητα Ηλείας αλλά και στη Δ/νση Δασών Ηλείας. Δεν έχει κινήσει κανενός το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο χώρο;; γιατί αυτή η αδιαφορία;; δεν θέλουμε τον τόπο μας, δεν τον αγαπάμε, δεν έχουμε κανένα συμφέρον και γι αυτό αδιαφορούμε; Κουραστήκαμε να ακούμε υποσχέσεις μόνο σε προεκλογική περίοδο. Θα μπορούσαμε να γράφουμε ώρες θα κλείσω και θα διευκρινίσω αυτό για το Σύλλογο μας.
Γνωρίζουμε ότι είμαστε οικοδεσπότες του χώρου αυτού. Μας έχει παραχωρηθεί προς χρήσιν. Το 2015 αντικαταστήσαμε την τοπική Αυτοδιοίκησης, δημιουργήσαμε παζάρι και φτιάξαμε το δρόμο και το χώρο για να γίνουν οι εκδηλώσεις. Το 2016, 2017 ,2018, 2019 πάλι ο Σύλλογος τακτοποιούσε το χώρο γιατί έπρεπε να γίνουν εκδηλώσεις
. Είχαμε γίνει ενοχλητικοί και αντιπαθητικοί με τις παρεμβάσεις μας και τους αγώνες μας για να μας παρέχουν βοήθεια. Δυστυχώς ο Σύλλογος έβγαζε το <<φίδι από την τρύπα>> γιατί αισθανόμαστε ευθύνη απέναντι σε αυτόν τον κόσμο που επισκεπτόταν τον χώρο. Φέτος τα πράγμα είναι διαφορετικά ο Σύλλογος δεν είναι δυνατόν να δραστηριοποιηθεί για τους γνωστούς λόγους και υπάρχει εκ μέρους όλων μεγάλη αδιαφορία. Θα μπορούσαμε να τους αγνοήσουμε και φέτος αλλά ο Σύλλογος λειτουργεί με Διοικητικό Συμβούλιο και ΓΣ. Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουν όλοι για να κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.
Ο νοών νοείτο… Αλώστε ο ρόλος του Συλλόγου δεν είναι να αντικαθιστά το κράτος.
Κάνουμε έκκληση σε όλες τις παραπάνω υπηρεσίες έστω και αυτή τη στιγμή να δείξουν ενδιαφέρον. Ας ενδιαφερθούμε και ας σταματήσουμε πλέον να λέμε τι μας νοιάζει εμάς…είναι άλλων παππά ευαγγέλια. Αν υπάρξει κάποιος κακοπροέραιτος με ένα απλό τσιγάρο δεν θέλουμε να σκεπτόμαστε τι θα γίνει..
Αγαπητοί μας φίλοι συγχωρέσετε με για την αγανάκτηση μου. Ο χώρος αυτός ανεξάρτητα αν τον αξιοποίησε ο Σύλλογος μας , έχει την ιστορία του και δεν πρέπει να χαθεί, θα πρέπει κατά την ταπεινή μου άποψη να είμαστε όλοι υπερήφανοι που χάρις σε αυτόν το χώρο γίναμε γνωστοί σε όλοι την υδρόγειο σφαίρα…΄Εχουμε πάντα ελπίδες ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον πρώτα από την εκκλησία και στη συνέχεια από τους υπόλοιπους.. Ο Σύλλογος μας πάντα θα είναι στη διάθεση κάθε αρμοδίου φορέα να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια αρκεί να έχει τη δυνατότητα. Αλώστε το έχουμε αποδείξει και γι αυτό δημιουργήσαμε πολλά για το χωριό μας.

Περισσότερα Νέα