Σε Καβάλα και Θεσσαλονίκη ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης για επαφή με τον εκπαιδευτικό κόσμο

24 Ιουλίου - 17:06 Τοπικά

Οι επαφές του Δημήτρη Μπαξεβανάκη με τον κόσμο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης συνεχίζονται. Την προηγούμενη εβδομάδα ο υφυπουργός Παιδείας πραγματοποίησε επισκέψεις, στις 3 και 4 Απριλίου στην Καβάλα και στις 6 και 7 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη και συναντήθηκε με εκπαιδευτικούς αλλά και μαθητές των ΕΠΑΛ Καβάλας, Ελευθερούπολης και Καλαμαριάς. Επισκέφθηκε επίσης Δημόσια ΙΕΚ και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και συνομίλησε με εκπαιδευτικούς και καταρτιζόμενους. Σε όλες τις περιπτώσεις διεξήχθη εκτενής συζήτηση για τις προτεραιότητες του Υπουργείου Παιδείας και την προσπάθεια για την ουσιαστική αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση αποδέχεται ο εκπαιδευτικός κόσμος τη διεύρυνση της πρόσβασης των αποφοίτων των ΕΠΑΛ και στα Πανεπιστήμια, καθώς και τη στήριξη των εσπερινών ΕΠΑΛ, ενώ ζωηρό ενδιαφέρον καταγράφεται για την εφαρμογή του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας», που έχει στόχο να προσφέρει στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ μια εναλλακτική διαδρομή ώστε να εκπαιδευτούν στο χώρο εργασίας, είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα και να προετοιμαστούν για την ομαλή και ασφαλή είσοδό τους στην αγορά εργασίας.

Ήδη 1.200 απόφοιτοι της επαγγελματικής εκπαίδευσης συμμετέχουν στην πρώτη φάση του «Μεταλυκειακού Έτους – τάξης Μαθητείας» σε όλη τη χώρα, ενώ από τον προσεχή Σεπτέμβρη το Υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί να υπάρξουν θέσεις μαθητείας για πολύ περισσότερους αποφοίτους, ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη επαγγελματική εμπειρία που συχνά απαιτείται κατά την προσπάθεια των νέων να βρουν εργασία.

Ο υφυπουργός επισήμανε τη σπουδαιότητα του προγράμματος καθώς:

α) είναι προαιρετικό, έχει διάρκεια 9 μηνών και απευθύνεται σε ενηλίκους απόφοιτους των ΕΠΑΛ, ηλικίας 18-24 ετών.

β) παρέχεται στους μαθητευόμενους αμοιβή ίση με το 75% του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

γ) διεξάγεται υπό την εποπτεία των ΕΠΑΛ, με υπεύθυνο εκπαιδευτικό, με συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών, για 4 ημέρες την εβδομάδα στο χώρο εργασίας, ενώ παρακολουθούν και 7 ώρες  εργαστηριακό μάθημα της ειδικότητας στο ΕΠΑΛ μία φορά την εβδομάδα.

δ) συμβάλλει στην εργασιακή προοπτική των αποφοίτων των ΕΠΑΛ, καθώς βοηθά στο να αποκτήσει ο μαθητευόμενος εργασιακή κουλτούρα και εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, με θετική επίδραση στη μελλοντική επαγγελματική και προσωπική του εξέλιξη.

ε) με τη συμμετοχή και την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος της μαθητείας, διεξάγονται εξετάσεις πιστοποίησης, που παρέχουν στους αποφοίτους πιστοποιημένο τίτλο σπουδών επιπέδου 5, βάσει του Εθνικού και του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Ο κ. Μπαξεβανάκης μετέφερε την ευρεία αποδοχή που συναντά το πρόγραμμα σε όλη τη χώρα και υπογράμμισε τη μεγάλη προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας, ώστε η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση να καταστεί, από λύση ανάγκης, ισότιμη εκπαιδευτική επιλογή για τους μαθητές και τις μαθήτριες, ανάλογα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους. Σημείωσε επίσης την κομβική σημασία που έχει η συμβολή των εκπαιδευτικών μας στην προσπάθεια αυτή και την ικανοποίηση του Υπουργείου για την ενεργό ανταπόκρισή τους.

Περισσότερα Νέα