Σημεία ομιλίας Μιχάλη Κατρίνη στην Επιτροπή Οικονομικών για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού: Σφιχτός προϋπολογισμός με ασφυκτικά πλεονάσματα

24 Ιουλίου - 16:43 Τοπικά

Για έναν σφιχτό προϋπολογισμό με ασφυκτικά πρωτογενή πλεονάσματα 3.6% για το 2020, που συνεχίζουν την αιματηρή οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο ο υπεύθυνος τομέα Ανάπτυξης & Επενδύσεων του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου του Προϋπολογισμού. Ο κ. Κατρίνης συμπλήρωσε πως και ο στόχος για ανάπτυξη 2.8% είναι αρκετά φιλόδοξος την ίδια στιγμή που προβλέπεται ύφεση της γερμανικής οικονομίας και ανάπτυξη μόλις 0.5%, ενώ ο στόχος έχει αμφισβητηθεί από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

“Για ποια μείωση των φόρων ακινήτων μας μιλάει η κυβέρνηση;”

Ο Ηλείος βουλευτής τόνισε πως η μείωση του ΕΝΦΙΑ τείνει να εξανεμιστεί λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών που θα συμπαρασύρει όλους τους φόρους ακίνητης περιουσίας, όπως φόροι δωρεάς, γονικών παροχών, κληρονομιάς, φόρος μεταβίβασης ακινήτων κ.α. “Για ποια μείωση φόρων στην ακίνητη περιουσία μπορεί να μιλάει η κυβέρνηση, όταν η ίδια λέει πως θα λάβει 142 εκατ. ευρώ επιπλέον από το φόρο ακίνητης περιουσίας;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής, ενώ τόνισε το γεγονός πως ο εξορθολογισμός του συστήματος τους προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών δεν αφορά μόνο στις ακριβές παραθεριστικές κατοικίες, αλλά και στα αγροτεμάχια και στις εκτός σχεδίου περιοχές οι οποίες θα χτυπηθούν με αύξηση φόρων.

 

Για τις καταχρηστικές χρεώσεις των τραπεζών

Στη συνέχεια, ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε στη στόχευση της κυβέρνησης να λάβει 577 εκ.ευρώ από την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών των τραπεζών και τη μείωση των χρεώσεων, χαρακτηρίζοντας ως “ειρωνική συγκυρία” το γεγονός ότι οι τράπεζες αυτή την περίοδο έχουν εξαγγείλει αύξηση των εν λόγω χρεώσεων.

Σημείωσε πως οι τράπεζες υπολογίζουν να λάβουν 1 δισ. ευρώ από τις καταχρηστικές χρεώσεις (όπως η ερώτηση υπολοίπου ή η αλλαγή PIN), για την κατάργηση των οποίων το Κίνημα Αλλαγής πρωτοστάτησε, καταθέτοντας ερώτηση και στην ελληνική Βουλή (Μιχάλης Κατρίνης), αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο (Νίκος Ανδρουλάκης), ενώ κατέθεσε και ειδική τροπολογία για την απαγόρευση τους, την οποία δεν έκανε δεκτή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Για το επίδομα θέρμανσης

Ο βουλευτής Ηλείας τόνισε πως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν ήταν σαφείς οι προθέσεις της κυβέρνησης για το επίδομα θέρμανσης, καθώς δεν είχε κατατεθεί το συνολικό ποσό του επιδόματος, το οποίο φαίνεται πως θα “απέχει πάρα πολύ από αυτό που ζητούσε όλη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ένα χρόνο πριν δηλαδή, τον διπλασιασμό του ποσού “

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και τις αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις

Ο κ. Κατρίνης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν έκανε καμία πρόβλεψη  στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και τις αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις, ενώ αναρωτήθηκε για το εάν το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) θα μπορέσει να καλύψει τα 300 εκ. περίπου το χρόνο, που θα χρειαστούν για την αύξηση των επικουρικών συντάξεων των 465.000 συνταξιούχων.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα σηκώσουν και πάλι το βάρος

Ο κ. Κατρίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έδωσε στην μεσαία τάξη την οικονομική ελάφρυνση που είχε υποσχεθεί, καθώς μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των νέων φοροελαφρύνσεων απευθύνεται σε μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ έδωσε και  δύο σχετικά παραδείγματα:

«Ένας μισθωτός με εισόδημα έως 10.000€ το χρόνο θα έχει ελάφρυνση 120€ το χρόνο,  ενώ κάποιος με εισόδημα 15.000€ – 20.000€ η ελάφρυνσή του θα είναι κοντά στα 20€ ετησίως.»

Περισσότερα Νέα