Σημείωμα-παρέμβαση της Έφης Γεωργοπούλου σχετικά με τη «Νέα πολιτική κράτησης αλλοδαπών»

24 Ιουλίου - 17:21 Τοπικά

Παρέμβαση σχετικά με όσα συνέβησαν χθες το βράδυ για το θέμα της πολιτικής έναντι των λαθρομεταναστών πραγματοποίηση η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Έφη Γεωργοπούλου Σαλτάρη. Αναλυτικά:

“Οι υποτιθέμενες «αποκαλύψεις» τηλεοπτικού σταθμού ενός εγγράφου υψηλόβαθμου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. χωρίς να έχει περάσει από τα προβλεπόμενα στάδια ιεραρχίας της ΕΛ.ΑΣ. και του Υπουργείου, όπως και του ίδιου του αν. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργού Εσωτερικών, δεν ήταν αποκαλύψεις γιατί δεν είχαν επιβεβαιωθεί από τον καθ’ ύλη Υπουργό και ουσιαστικά ήταν σπίλωση, γιατί ήθελαν να υπονομεύσουν τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να υπογραφεί τέτοια απόφαση τη στιγμή που ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση η μεταναστευτική της πολιτική, ενώ δεν έχει καν ορκιστεί ακόμα η συναρμόδια αν. Υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής κ. Χριστοδουλοπούλου.

Εγείρονται λοιπόν αυτομάτως τα ερωτήματα:

1) Πώς είναι δυνατόν ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. να υπογράφει μόνος του ένα έγγραφο εφαρμογής “νέας πολιτικής” σε μεταναστευτικά ζητήματα;

2) Πώς εξηγείται το γεγονός ότι ένας τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας να αναπαράγει με πηχυαίους τίτλους και τόσο θόρυβο την είδηση για την ύπαρξη του εγγράφου, χωρίς να διασταυρώσει από τα αρμόδια Υπουργεία τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν αναρωτήθηκε πώς γίνεται ένας αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. να υπογράφει έγγραφο περί “νέας πολιτικής”;

3) Ποια δημοσιογραφική δεοντολογία επιτρέπει σε σταθμό του κύρους του “ΣΚΑΪ” τη δημιουργία τόσο μεγάλης αναστάτωσης στους πολίτες και στο διαδίκτυο, όπου αναπαραγόταν ότι “με εντολή Πανούση” απελευθερώνονται όλοι οι μετανάστες από τα κέντρα κράτησης και θα δίνεται άδεια διαμονής στους εισερχόμενους στη χώρα μετανάστες, χωρίς καν να έχει διασταυρώσει περί τίνος πρόκειται το εν λόγω έγγραφο;

4) Πώς εξηγείται το γεγονός ότι αμέσως μετά την “αποκάλυψη”, ο πρώην Πρωθυπουργός της χώρας βγαίνει και την υιοθετεί λέγοντας “απίστευτη, αδιανόητη και προκλητική η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα σύνορα σε κάθε παράνομο μετανάστη”, σε συνδυασμό με ανακοινώσεις της ΝΔ;

5) Αναλογίστηκαν όλοι αυτοί την ενδεχόμενη ζημιά που οι ίδιοι προκαλούν στην κοινωνική συνοχή, καθώς και στη σχέση της χώρας μας με τρίτες χώρες;

Ο αν. Υπουργός ανακάλεσε αμέσως το έγγραφο, διέταξε να γίνει Ε.Δ.Ε. για την υπόθεση και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε παραιτήσεις, ενώ κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι θα χυθεί άπλετο φως σε αυτή τη σοβαρή υπόθεση.

Όσο κι αν κάποιοι κύκλοι επιθυμούν και προσπαθούν να απολέσει η κυβέρνηση βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση μιας σοβαρής και αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής δημιουργώντας τέτοιου είδους εντυπώσεις στην κοινωνία, θα αποτύχουν.

Ο αν. Υπουργός παρουσίασε τα σημειώματα από το τι πραγματικά συνέβαινε μέσα στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, καταστάσεις φρικτές, ξένες προς τον πολιτισμό μας, που μας πάνε πίσω πολλά χρόνια και που έρχονται σε αντίθεση με την ελληνική νομοθεσία (!) και έχουν προκαλέσει καταδίκες της χώρας μας από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Η δημιουργία εντυπώσεων στην κοινωνία με την εν λόγω “αποκάλυψη”, προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα παραπλάνησης και έντονης καχυποψίας απέναντι στη μεταναστευτική μας πολιτική. Δημιουργεί το έδαφος έκφρασης δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβέρνηση όταν θα μπουν μπροστά οι πολιτικές της σχετικά με την υποδοχή μεταναστών και την άθλια πρακτική της κράτησής τους σε κέντρα-φυλακές.

Δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε τα εύλογα σενάρια αποσταθεροποίησης της χώρας και της κυβέρνησης, με επικίνδυνες διαστάσεις για την εξωτερική της πολιτική, αλλά η “διαρροή” του εν λόγω εγγράφου φέρνει στο μυαλό πρακτικές άλλων εποχών όταν ο υφυπουργός Ασφαλείας του Μεταξά Κ. Μανιαδάκη, οργάνωσε στις 1/10/1940 την έκδοση ενός ψεύτικου “Ριζοσπάστη” με περιεχόμενο πλαστό γράμμα του Ν. Ζαχαριάδη για να υπονομεύσει τον πολιτικό σχεδιασμό που είχε δημόσια παρουσιάσει η ηγεσία του ΚΚΕ της εποχής.

Φαίνεται ότι ενοχλούνται οι ακροδεξιοί κύκλοι της χώρας από το γεγονός ότι οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες δεν καταδικάζουν την προοπτική κατάργησης του κέντρου κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, ενώ αγκαλιάζουν με μεγάλα ποσοστά αποδοχής το ενδεχόμενο απόδοσης ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση με σύμμαχο το Λαό και όπλο το Σύνταγμα της χώρας, θα επιδιώξει την αποκάλυψη και απόδοση ευθυνών για κάθε έκνομη ενέργεια ή σχέδιο αποσταθεροποίησης που θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και τη σταθερότητα της χώρας, είτε αυτή αφορά πρακτικές στο ζήτημα της μετανάστευσης, είτε παραβίαση της διοικητικής ιεραρχίας, είτε σκοτεινές μεθοδεύσεις ενάντια στο κοινωνικό και το εθνικό συμφέρον.”

Περισσότερα Νέα