Σωτήρης Σωτηρόπουλος: «Κρατάτε γερά», νεαροί Ασκληπιάδες μπροστά στην θλιβερή Αδωνιάδα ισοπέδωσης της Υγείας!…

24 Ιουλίου - 18:19 Τοπικά

Ως ένας «παλαιός των ημερών»*, συνάδελφος γιατρός του ΙΚΑ που πέρασα δια πυρός και σιδήρου και ανάλωσα τη ζωή μου στον αγώνα για αξιοπρεπή παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας στον χειμαζόμενο Έλληνα πολίτη, αυτές τις μέρες του απεργιακού σας αγώνα, παρακολουθώ και Σας θαυμάζω. Θαυμάζω το αγνό και σθεναρό αγωνιστικό σας φρόνημα, θαυμάζω την αξιοπρέπεια και τον σωστό τρόπο αντιμετώπισης ενός «Χατζηαβάτη» της Υγείας (θα ήταν ύβρις για τον «Καραγκιόζη» αν τον ονομάτιζα έτσι) που θρονιάστηκε ελέω τρόϊκας και της προσκυνημένης συγκυβέρνησης και ασελγεί ανερυθριάστως στο σώμα και την ψυχή του ασφαλισμένου αλλά και του λειτουργού της Υγείας γιατρού του ΙΚΑ (που τώρα το λένε ΕΟΠΥΥ -όνομα κι αυτό!…)

Και βέβαια εγώ δεν χρειάζεται να κάνω άλλους χαρακτηρισμούς. Με πρόλαβε μια μεγάλη Ελληνίδα η Ελένη Άρβελερ-Γλύκατζη που τον αποκάλεσε «παράδειγμα βλακείας» και ο προκάτοχός του Υπουργός Υγείας της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος που τον αποκάλεσε «παραληρηματικό»… Αυτά φτάνουν.

Αφορμή γιαυτές τις λίγες λέξεις-παραινέσεις που απευθύνω προς Εσάς, ήταν η νέα τηλε-αγγελία του Αδ(όνει)δος, ότι ενώ είσαστε σε απεργία θα προσλάβει «πρόθυμους» από το σωρό των ανέργων γιατρών για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ !!!… Έτσι γύρισα πίσω κάπου 38 χρόνια, το 1976, και θυμήθηκα ακριβώς τις ίδιες στιγμές σαν τις δικές σας, σε μια δική μας παρόμοια απεργία, ο τότε Υπουργός και ο τότε Διοικητής του ΙΚΑ, κάλεσε απεργοσπάστες γιατρούς να μας αντικαταστήσουν στα ιατρεία του ΙΚΑ… Και ω!, του θαύματος πήγαν μερικοί επίορκοι συνάδελφοι, αλλά υπέβαλαν αίτηση πρόσληψης και κάποιοι μη γιατροί (δηλ. «μαϊμού» γιατροί) που προσελήφθησαν επειγόντως!!!… Όταν τους αποκαλύψαμε βέβαια, όχι μόνο γέλασε το «παρδαλό κατσίκι», αλλά οι τότε αρμόδιοι (που σε καμιά περίπτωση δεν συγκρίνονται με την θλιβερή φιγούρα του σημερινού υποτελούς Υπουργού) δεν είχαν που να κρυφτούν…

Και εμείς τότε (όλοι συμβασιούχοι και πένητες), φίλοι νεαροί σημερινοί Ασκληπιάδες συνάδελφοι, κάναμε απεργία ενενήντα (αριθμός 90) ημερών (!!!), καλά διαβάσατε, πεινάσαμε, προπηλακιστήκαμε, κατηγορηθήκαμε (από τα τότε πρωτόγονα, πλην της ίδιας νοοτροπίας) χαλκεία και εντυπο-παπαγαλάκια, αλλά στο τέλος νικήσαμε. Μονιμοποιηθήκαμε 3000 γιατροί, λύσαμε όλα τα απεργιακά μας αιτήματα, αποκτήσαμε κύρος και βρήκαμε την στήριξη των ασφαλισμένων και της κοινής γνώμης.

Λοιπόν, «κρατάτε γερά»!… Έχετε μεγάλα όπλα: Την επιστημοσύνη σας, την ανθρωπιά σας, το δίκηο σας και κυρίως τον όρκο που δώσαμε στον Ιπποκράτη. Εγώ δεν το κρύβω, ότι Σας καμαρώνω. Καλόν αγώνα.

*Παιδίατρος, επικεφαλής της συνδικαλιστικής ηγεσίας των γιατρών του ΙΚΑ 1975-1984

(Πρόεδρος και Γεν. Γραμματέας ΣΕΥΠΙΚΑ Αθηνών-Πειραιώς και ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ)

Περισσότερα Νέα