Σπήλιος Αγγελόπουλος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ελλάδος: Ο Εφιάλτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζεται

24 Ιουλίου - 16:33 Τοπικά

ΠΡΟΣ

-ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

(ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ)

– ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

(ΜΕΣΩ  ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ  ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ –ΑΘΗΝΩΝ)

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Κ.κ.  ΧΡ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ – ΑΔΩΝ.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

ΘΕΩΔ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ – ΓΙΩΡΓΟ ΖΑΒΒΟ

Κύριοι

Η επιστροφή στην κανονικότητα πρέπει να συνδυαστεί με πρωτοβουλίες και λύσεις, για να μην μπλέξουν οι Λαοί της Ε.Ε. σε μεγάλες περιπέτειες.

Είναι απόλυτα βέβαιο, ότι έχουμε συνέχεια του ΕΦΙΑΛΤΗ μετά την οικονομική κρίση που έρχεται με αφορμή την καθίζηση της παραγωγής και την απραξία ολόκληρου του παραγωγικού ιστού της Ε..Ε.

Ειδικότερα για την Ελλάδα που είναι ήδη επιβαρυμένη,   από τα γνωστά οικονομικά προβλήματα της κατά τις δεκαετίες που έχουν προηγηθεί.

Η συνέχεια του ΕΦΙΑΛΤΗ αφορά την επούλωση των πληγών της απραξίας σχεδόν ολόκληρης της παραγωγικής μηχανής της οικονομίας.

Είναι μια αγωνία δραματική ….

 

Ως «μάνα εξ ουρανού» αναμένεται  πλέον, η χρηματοοικονομική στήριξη των επιχειρήσεων, των Εργαζομένων και των Νοικοκυριών, είτε αυτές αφορούν παροχές ρευστότητας, είτε διαγραφές ιδιωτικών χρεών με αγορά χρέους από την Ε.Ε. , είτε  ρυθμίσεις.

Όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα που θα έχει  το μίγμα των χρηματοοικονομικών μέτρων   που θα επιλεχθούν   για την τόνωση των επιμέρους οικονομιών.

Είναι αναγκαίο η υιοθέτηση ενός σχεδίου επανεκκίνησης της Ευρωπαϊκής οικονομίας, από την οποία θα εξαρτάται και η Ελληνική.

Τα ποιο δύσκολα είναι μπροστά, γιατί θα έχουμε επιστρέψει σε ένα υψηλό ποσοστό ανεργίας και θα τεθεί λουκέτο σε χιλιάδες μικρές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ άλλες μεγάλες και βιώσιμες θα απαξιωθούν.

           Η πρόσφατη απόφαση της   επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκαρντ ,να θεωρούνται επιλέξιμα ακόμη και ομόλογα που δεν διαθέτουν αξιόλογη επενδυτική βαθμίδα, ήταν μια αποδεκτή κίνηση, κόντρα στην πολιτική της Φρανφούρκτης  .

        Η Γαλλίδα οικονομολόγος από τις αρχές Απριλίου, θεωρεί πώς για την αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτούνται  τουλάχιστον  1,5 τρις ευρώ σε πρώτη φάση, σε αντίθεση με ότι αποφασίζει η Κομισιόν.

Επίσης την 23/04/2020  στην Σύνοδο Κορυφής προειδοποίησε πως:  «Ενεργούν πολύ αργά για τόσα λίγα»

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας υποστηρικτής της Κριστίν Λαγκάρντ για την ανάληψη τη θέσεως του Επικεφαλής της ΕΚΤ, διαπιστώθη  σήμερα, ότι είναι αντίθετος με την νομισματική  του πολιτική και ακολουθεί τη γραμμή του τραπεζίτη Μαριο Ντράγκι.

Πολλά θα κριθούν στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου επί προεδρίας της Ε.Ε. από την Γερμανία και τις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν κατά την διάρκεια του  Μαΐου.

Θα πρέπει το σκηνικό που ευνοεί την κρατική προικοδότηση επιχειρήσεων του Βορρά να αναδιαταχθεί, ώστε  ο επιχειρηματικός χάρτης της Ευρώπης να μη λειτουργεί εις βάρος του Νότου .

Εξελίσσεται ήδη ένα αμφίρροπο «μπραντεφέρ»,  όπου η Ελληνική κυβέρνηση δείχνει ότι μαζί με άλλες χώρες είναι αποφασισμένη να δώσει με πείσμα. Ευχόμεθα να την κερδίσει για το καλό του Ευρωπαικού οικοδομήματος και των λαών της.

Πολιτικά  η επικράτηση τέτοιων κινήσεων  αλληλεγγύης θα συνέβαλλαν και  στην εξουδετέρωση των ακραίων κινημάτων που αποσκοπούν στην διάλυση της Ε.Ε.

Φυσικά πρέπει τα μέτρα να σχεδιαστούν και να παρουσιαστούν προσεκτικά στις χώρες που θα κληθούν να στηρίξουν τους ασθενέστερους  εταίρους τους πραγματικά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όχι μόνο εμείς,  αλλά και οι υπεύθυνοι της Γερμανικής Διοίκησης ότι το σχέδιο «Μάρσαλ» ήταν μόλις πριν 70 χρόνια και ότι η εν λόγω χώρα αντλεί μέρος της σημερινής ισχύος  της,  από τον τρόπο με τον οποίο  ωφελήθηκε τότε.

Η κοινωνική Ευρώπη έχει την ευκαιρία να δείξει, ότι μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς που υφίστανται τα μέλη της.

Κανένας δεν θα έχει όφελος από ένα οικονομικά κατεστραμμένο τοπίο στον Ευρωπαικό Νότο .

Πρέπει η Ε.Ε. να συμφωνήσει , να διατυπώσει και να εφαρμόσει ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο», αναδεικνύοντας ως μέγα μέλημα ,την αλληλεγγύη και την ισοτιμία μεταξύ των κρατών μελών της Ευρώπης των 28.

Αυτό το νέο συμβόλαιο, καταρχήν θα απομακρύνει κάθε  σενάριο για «προηγμένους- εκλεκτούς εταίρους » και  θα στοχεύει στην  μείωση της ανισότητας και της κοινωνικής ανασφάλειας, μέσα από  μια λειτουργική οικονομία της αγοράς, που με την σειρά της,  θα βάλει τα θεμέλια για  την οικονομική και κοινωνική ευημερία του συνόλου  των χωρών -μελών Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

Μετά  τιμής

 

Σπήλιος Αγγ. Αγγελόπουλος

Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ελλάδος

Περισσότερα Νέα