Στάθης Καννής: Η αλήθεια για το έργο του 1.404.000€

24 Ιουλίου - 19:32 Τοπικά

Μετά την τελευταία απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, για το έργο αγροτικής οδοποιίας, 1.404.000€ που έχει ανατεθεί από τον Δήμαρχο χωρίς διαγωνισμό σε αθηναϊκή εταιρεία με τη σκανδαλώδη έκπτωση 5%, είναι ανάγκη να επισημάνουμε τα εξής:

  1. Η εν λόγω απόφαση ΔΕΝ ΥΠΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ στο κρίσιμο θέμα της νομιμότητας της ανάθεσης του έργου χωρίς τη διενέργεια δημοπρασίας ούτε στη νομιμότητα του ποσοστού της έκπτωσης. Κι αυτό γιατί το Δικαστήριο δεσμεύτηκε από σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία, όμως, είχε εκδοθεί μετά από ψευδή βεβαίωση και παραποίηση του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου του Δήμου. Εξάλλου, για αυτή ακριβώς τη μεθόδευση έχει ήδη ασκηθεί εις βάρος του Δημάρχου ποινική δίωξη για τα αδικήματα της κακουργηματικής απιστίας, ψευδούς βεβαίωσης και πλαστογραφίας.
  2. Βέβαια, το ζήτημα δεν είναι νομικό, αλλά κυρίως πολιτικό και πάντως ηθικό. Η μόνη αγωνία μου ήταν και είναι να εκτελεστεί γρήγορα το έργο χωρίς να ζημιωθεί ο Δήμος και χωρίς να πλουτίσουν κάποιοι. Αν είχε ακολουθηθεί η διαδικασία της δημοπράτησης, το έργο θα είχε ήδη ολοκληρωθεί, όπως συνέβη με το αντίστοιχο υποέργο της ΔΕ Βώλακος, που ο ίδιος ο δήμαρχος είχε εγκρίνει με έκπτωση 40%;  Η διαφορά ανάμεσα στο 5% και στο 40% για ένα έργο 1.404.000€ είναι 491.400 ευρώ!! Ποιος άραγε θα καρπωθεί αυτό το ποσό; και για ποιο λόγο; Με ποια κριτήρια επιλέχτηκε η συγκεκριμένη αθηναϊκή εταιρεία; Όλες οι τοπικές εταιρείες κρίθηκαν από το Δήμαρχο ακατάλληλες να εκτελέσουν το έργο και απευθύνθηκε σε εταιρείες με έδρα τη Χαλκίδα, την Αθήνα και τον Πειραιά, την ίδια ώρα που καλεί τους πολίτες να στηρίξουν την τοπική αγορά; Για όλα αυτά τα ερωτήματα ουσίας δεν έχουμε πάρει ακόμα καμία απάντηση από τον Δήμαρχο.
  3. Πώς άλλωστε δικαιολογείται ότι σε παρεμφερή έργα του Δήμου Πύργου (π.χ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΥΡΓΟΥ, ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΥΝΔΕΤΗΡΙΑΣ ΟΔΟΥ ΕΟ ΠΥΡΓΟΥ ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΜΕ ΕΟ ΠΥΡΓΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ), δημοπρατημένα υπό τις σημερινές δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, έχουν επιτευχθεί εκπτώσεις 49,87% και 43,46%; Και να θυμίσουμε ότι για το δεύτερο από αυτά τα έργα ο Δήμαρχος είχε πάλι επιλέξει την ανάθεση χωρίς δημοπρασία, η οποία ακυρώθηκε από τα αρμόδια όργανα. Εκεί, όμως, δεν επέδειξε την ίδια εμμονή και έτσι επιτεύχθηκε η παραπάνω επωφελής έκπτωση.
  4. Εμείς, ως παράταξη, θα συνεχίσουμε τον έντιμο αγώνα μας υπέρ της διαφάνειας. Καλούμε, έστω και τώρα, τον Δήμαρχο να σταματήσει τον κατήφορο στον οποίο προσπαθεί να παρασύρει όλο τον Δήμο και να αποδείξει ότι εξυπηρετεί πραγματικά το καλό των πολιτών και όχι μιας αθηναϊκής εταιρείας…

ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΝΝΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΥΡΓΟΥ “ΜΠΟΡΟΥΜΕ”

 

Περισσότερα Νέα