Στη σπουδαία μορφή και το έργο του π. Γεωργίου Μεταλληνού αφιερωμένο το Θεολογικό Συνέδριο της Ι. Μητροπόλεως Ηλείας

4 Μαρτίου - 19:15 Τοπικά

Σε έναν σπουδαίο ιερωμένο και ακούραστο επιστήμονα της Θεολογίας είναι αφιερωμένο το φετινό Θεολογικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και Ωλένης, σε συνεργασία με το Παράρτημα Ηλείας της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων (Π.Ε.Θ.). Πρόκειται για τον πατέρα Γεώργιο Μεταλληνό (1940-2019), Καθηγητή Θεολογικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που επέδειξε μέγα συγγραφικό και ερευνητικό έργο, ο οποίος κατά καιρούς είχε έρθει και στην Ηλεία προσκεκλημένος

Με γενικό τίτλο του Συνεδρίου «Μία σύγχρονη Ρωμέικη παρουσία- Πράξη και Λόγος στον βίο και την πολιτεία του π. Γεωργίου Μεταλληνού» οι εργασίες του θα λάβουν χώρα σε Αμαλιάδα και Γαστούνη, στις 9 και 10 Μαρτίου 2024.

Οι δύο Συνεδρίες σε Αμαλιάδα και Γαστούνη

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν το απόγευμα του Σαββάτου 9 Μαρτίου, στις 19.00, στην αίθουσα της «Θείας Οικοδομής» στην Αμαλιάδα, ενώ θα προηγηθεί Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Αμαλιάδος στις 17.00. Προλογική εισήγηση θα γίνει από τον Πρόεδρο του Παραρτήματος Ηλείας της Π.Ε.Θ., Θεολόγο καθηγητή κ. Παύλο Παγκράτη για την σημασία του Συνεδρίου. Την πρώτη εισήγηση της Συνεδρίας θα παρουσιάσει στις 19.45 ο υιός του αειμνήστου Καθηγητή και Πανεπιστημιακός κ. Δημήτριος Μεταλληνός, ΕΔΙΠ στον Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με θέμα «Η επαλήθευση των λόγων του μακαριστού π. Γ. Μεταλληνού», ενώ θα ακολουθήσει η εισήγηση της κ. Αθηνάς Κονταλή, Δρ Θεολογίας και διδασκούσης στο ΕΚΠΑ και το ΕΑΠ, με θέμα «Τουρκοκρατία και Ελληνική Επανάσταση στο έργο του π. Γεωργίου Μεταλληνού». Η Συνεδρία θα ολοκληρωθεί με συζήτηση επί των εισηγήσεων.

Την επομένη, Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, το Θεολογικό Συνέδριο θα φιλοξενηθεί στην πόλη της Γαστούνης.  Το  πρωί θα γίνει Θεία Λειτουργία για τους πιστούς και τους συνέδρους στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Γαστούνης, όπου θα τελεστεί και Αρχιερατικό μνημόσυνο με την παρουσία του Μητροπολίτου Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανασίου εις μνήμην του μακαριστού πατρός Γεωργίου Μεταλληνού. Ακολούθως στην Αίθουσα του Κουρβισιάνειου Πολιτιστικού Κέντρου, στο κέντρο της Γαστούνης, θα φιλοξενηθούν οι εργασίες της δεύτερης Συνεδρίας.

Πρώτος εισηγητής είναι στις 11.00 ο κ. Λέων Μπραγκ, Διδάκτωρ Θεολογίας και Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Θ., που θα αναπτύξει το θέμα «Η Ορθόδοξη Εκκλησιολογία και οι διαχριστιανικές σχέσεις κατά τον π. Γεώργιο Μεταλληνό». Στην συνέχεια ο Καθηγητής Θεολογίας στο Εθνικός και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Μπελέζος στις 11.30 θα παρουσιάσει το θέμα «Το επιστημονικό έργο του μακαριστού π. Γεωργίου Μεταλληνού», ενώ θα ακολουθήσει στις 12.00 συζήτηση επί των εισηγήσεων.

Η ενημέρωση για το Θεολογικό Συνέδριο

Όσοι ενδιαφέρονται για να παρακολουθήσουν το Συνέδριο, που είναι όπως πάντα ανοιχτό στο κοινό,  και να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να απευθυνθούν στα γραφεία της Ι. Μητροπόλεως Ηλείας, στο τηλέφωνο 26210-22527 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]. Την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου αποτελούν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης π. Φιλάρετος Σπανόπουλος, οι ιερείς και Θεολόγοι π. Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, π. Γεώργιος Σταθόπουλος και π. Γεώργιος Χαρδαβέλλας και ο Θεολόγος και Πρόεδρος του Παραρτήματος Ηλείας της Π.Ε.Θ. κ Παύλος Παγκράτης. ενώ την Επιστημονική Επιτροπή συγκροτούν ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης π. Φιλάρετος Σπανόπουλος, ο Πανεπιστημιακός κ. Κωνσταντίνος Μπελέζος, η Πανεπιστημιακός κ. Αθηνά Κονταλή, ο Θεολόγος κ. Παύλος Παγκράτης και ο Θεολόγος του 2ου Λυκείου Πύργου κ. Γεώργιος Κομιώτης.

Στην Γραμματεία του Συνεδρίου είναι η Γραμματέας της Π.Ε.Θ. Ηλείας κ. Δήμητρα Χροναράκη, οι Θεολόγοι κ. Αριστέα Πίπα και κ. Νικόλαος Παπαδημητρίου και ο Φιλόλογος του Γυμνασίου Καράτουλα κ. Γεώργιος Κουρκούτας.

π. Γεώργιος Μεταλληνός, μία ζωή προσφοράς στην επιστήμη και την Ορθοδοξία

Ο Πρωτοπρεσβύτερος και Πανεπιστημιακός π. Γεώργιος Μεταλληνός γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1940, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο (1958). Αντλώντας στοιχεία από την ιστοσελίδα Βιβλιονέτ, διαβάζουμε πως σπούδασε Θεολογία και κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά την απόλυση του από τον Στρατό (1965), διορίστηκε επιστημονικός βοηθός στην έδρα Πατρολογίας (Αθήνα). Κατά τα έτη 1969-1975 σπούδασε Θεολογία, Φιλολογία, Φιλοσοφία, Ιστορία και Κοινωνιολογία στην Δυτική Γερμανία (Bόννη και Κολωνία). Το 1971 εισήλθε στις τάξεις του Κλήρου στην Γερμανία. Ήταν Διδάκτωρ Θεολογίας στην Αθήνα και Φιλοσοφίας (Ιστορίας) στην Κολωνία. Διετέλεσε καθηγητής στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και δίδασκε «Ιστορία και Πνευματικό Βίο της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την Μεταβυζαντινή περίοδο». Υπηρέτησε ως κληρικός στον πανεπιστημιακό Ναό Άγιος Αντύπας της Οδοντιατρικής Σχολής. Εξεδήμησε προς Κύριον στις 19 Δεκεμβρίου του 2019. Στην Ηλεία είχε βρεθεί το 1994 ως κεντρικός εισηγητής σε Θεολογικό Συνέδριο της Ι. Μητροπόλεως Ηλείας, ενώ και άλλες φορές βρέθηκε στην Ηλεία για επιστημονικούς λόγους.

Έγραψε άνω των 40 βιβλίων. Μερικά από αυτά είναι : Δοκίμια ορθόδοξης μαρτυρίας, Πηγές εκκλησιαστικής ιστορίας, Εκκλησία και πολιτεία στην ορθόδοξη παράδοση, Πολιτική και Θεολογία, Ελληνισμός και Ορθοδοξία, Η θεολογική μαρτυρία της εκκλησιαστικής λατρείας, Παράδοση και αλλοτρίωση, Τουρκοκρατία.

Περισσότερα Νέα