Στην 117 Π.Μ., στην Ανδραβίδα ο Υπουργός Εθ. Άμυνας

24 Ιουλίου - 19:14 Τοπικά

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρέστη σήμερα Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022, στα εγκαίνια της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα.

Παρόντες ήταν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, εκπρόσωποι της Περιφερειακής Αυτοδιοικήσεως, οι δήμαρχοι Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Ιωάννης Λέντζας και Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος, καθώς και τοπικοί παράγοντες.

Κατά την ομιλία του, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης επισήμανε:

«Κυρίες και κύριοι,

Αδημονώ κι εγώ να δω ακριβώς τι δημιουργήθηκε εδώ χάρη στην εξαιρετική προσπάθεια της ομάδας που το δημιούργησε. «Όρα το μέλλον» λοιπόν και συμπληρώνω: «Χτίσε το μέλλον και κάνε γρήγορα, μη χάνεις χρόνο, γιατί το μέλλον είναι εδώ». Και ποιο είναι το μέλλον για την Πολεμική Αεροπορία, εκτός από τη γενική εικόνα των γεωπολιτικών αναταράξεων κι ενός περιβάλλοντος που αυξάνεται ως προς τη συνθετότητα και την επικινδυνότητα των απειλών και των προκλήσεων;

Το μέλλον είναι ασφαλώς τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, η δικτυοκεντρικότητα (δηλαδή η επεξεργασία ακόμα μεγαλύτερου όγκου πληροφοριών πολυσύνθετων, πολυεπίπεδων, κυρίως από το χρήστη δηλαδή το χειριστή του αεροσκάφους), είναι επομένως η νέα ψηφιακή εποχή.

Είναι η διακλαδικότητα, δηλαδή η ανάγκη και δυνάμει αυτής της ευχέρειας επεξεργασίας περισσότερης πληροφορίας, η ανάγκη συνεργασίας με άλλα μέσα άλλων κλάδων προς την επίτευξη βέβαια του ίδιου σκοπού στο πλαίσιο της ίδιας αποστολής.

Είναι η νέα εποχή στην αεροπορική εκπαίδευση, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτίως εδώ της Ανδραβίδας, η Βάση που δημιουργείται και τα νέα μέσα, οι νέες δυνατότητες που θα εκπαιδεύσουν την επόμενη γενιά των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτό περίπου είναι το μέλλον που καλούμαστε να διαχειριστούμε.

Θέλω να εκφράσω συγχαρητήρια σε όλους όσοι δούλεψαν εξαντλώντας τη δημιουργικότητά τους, την ευφυΐα τους, την επινοητικότητά τους, τον επαγγελματισμό τους, για να προστεθούν αυτές οι επιπλέον δυνατότητες με τη δημιουργία αυτής της Mοίρας Θετικής Εκπαίδευσης και τους εξομοιωτές. Όχι μόνο γιατί επέδειξαν, θα έλεγα, όλο το ταλέντο, όλα τα προτερήματα των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, όχι μόνο γιατί δημιούργησαν δυνατότητες από την Πολεμική Αεροπορία για την Πολεμική Αεροπορία. Όχι μόνο γιατί ανταποκρίθηκαν στις προκλήσεις της νέας αυτής εποχής, αλλά και γιατί το έκαναν με δικά τους μέσα, στην ουσία εξοικονομώντας πόρους οι οποίοι αναπόφευκτα θα αναδιοχετευθούν πάλι στις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτή και μόνο η πρωτοβουλία γι’ αυτούς και μόνο τους λόγους είναι αξιέπαινη, δείχνει όμως πάνω απ’ όλα ότι η Πολεμική Αεροπορία και κατ’ επέκταση οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν και με τις δικές τους δυνατότητες, να επαυξάνουν τις δικές τους δυνατότητες.

Επομένως, αυτό τουλάχιστον σε εμένα προσωπικά αλλά είμαι σίγουρος ότι εκφράζω και τη Στρατιωτική Ηγεσία, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον Αρχηγό ΓΕΑ, όλους όσοι συμμετέχουμε στη λήψη αποφάσεων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, σε μας λοιπόν αποδεικνύει ότι αξίζει απόλυτα να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθούμε τις Ένοπλες Δυνάμεις να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους.

Αυτό το οποίο από την αρχή αποτέλεσε τουλάχιστον το δικό μου “mission statement”, δηλαδή δική μου δήλωση όσον αφορά το περί τίνος πρόκειται ακριβώς ο ρόλος μου, το αξίωμά μου, η αποστολή μου εδώ, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Συγχαρητήρια σε όλους, συνεχίστε έτσι, συνεχίστε με τον ίδιο ζήλο, τον ίδιο επαγγελματισμό, την ίδια δημιουργικότητα και ευφυΐα, προσαρμοστικότητα, πείτε το όπως θέλετε, να δουλεύετε για να επαυξάνετε συνεχώς τις δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας. Κι εμείς από την πλευρά μας ως Πολιτική Ηγεσία, ως Στρατιωτική Ηγεσία, θα αισθανόμαστε και υπερήφανοι για σας, αλλά και επιπλέον υποχρεωμένοι να εργαζόμαστε από τη δική μας σκοπιά για να βοηθούμε εσάς. Επαναλαμβάνω να βοηθούμε εσάς να κάνετε όσο καλύτερα μπορείτε τη δουλειά σας, προφανώς επ’ ωφελεία της Πατρίδας.

Να είστε καλά, ο Αρχάγγελος πάντα στα φτερά σας. Κι επειδή «συν Αθηνά και χείρα κίνει», καλό είναι εκτός από τον Αρχάγγελο να συμβάλλετε κι εσείς με τις δικές σας δυνατότητες στην επαύξηση των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Και πάλι συγχαρητήρια».

Περισσότερα Νέα