Στο Λευκοχώρι στις 1&2 Μαϊου η Τίμια Κάρα της Οσίας Υπομονής για Διήμερο Προσκύνημα

24 Ιουλίου - 17:05 Τοπικά

Στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στο Λευκοχώρι Γαστούνης θα εκτεθεί σε προσκύνημα η Τίμια Κάρα της Οσίας Υπομονής για δύο ημέρες (1&2 Μαϊου). Τις τελευταίες ημέρες το Λευκοχώρι ετοιμάζεται για την υποδοχή της Αυτοκράτειρας ενώ αναμένεται να υπάρξει μεγάλη προσέλευση πιστών ακόμα και εκτός Ηλείας.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 

ΔΕΥΤΕΡΑ 1/5/2017


6:45μ.μ.:  Υποδοχή τιμίας κάρας στα Προπύλαια του Ι.Ναού υπό του θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ .ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

7:00μ.μ.: Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος

 ΤΡΙΤΗ 2/5/2017

7:30π.μ.:  Όρθος και Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πανασιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου και Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλαρέτου Σπανοπούλου

6:00 μ.μ.: Ιερά παράκληση

Η Ελένη Δραγάση-Παλαιολόγου ή Αγία Υπομονή (137223 Μαρτίου 1450) ήταν κόρη του Σέρβου δεσπότη Κωνσταντίνου Δραγάση, 5ου απογόνου του Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγου. Έγινε αυτοκράτειρα του Βυζαντίου ως σύζυγος του Mανουήλ Β’ Παλαιολόγου.

Η ζωή της

Είχε 8 παιδιά (αλλά 2 από αυτά πέθαναν) και ως αυτοκράτειρα, κατά τον φιλόσοφο Πλήθωνα (Γεώργιο Γεμιστό), διακρινόταν για τη σωφροσύνη της και την δικαιοσύνη της. Ήταν η μητέρα του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Ο αυτοκράτορας σύζυγός της έγινε αργότερα μοναχός με το όνομα Ματθαίος και μετά το θάνατό του έγινε και η ίδια μοναχή στο μοναστήρι της Κυρά – Μάρθας. Ήταν μια μοναχή σαν όλες τις άλλες και, ακόμη και αν ήταν αυτοκράτειρα, έκανε όλα τα διακονήματα στο μοναστήρι.

Η Αγία Υπομονή βοήθησε να ιδρυθεί ένας οίκος ευγηρίας, με το όνομα ‘Η ελπίδα των απελπισμένων’, στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη (του τιμίου Προδρόμου) της Πέτρας όπου φυλασσόταν το σκήνωμά του Αγίου Παταπίου.

Η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης συνέβη κατά τη στιγμή που εκείνη και ο σύζυγός της είχαν εξοριστεί (1390 – 1392). Η Αγία Υπομονή πέθανε στις 13 Μαρτίου του 1450, 3 χρόνια πριν η Κωνσταντινούπολη, πρωτεύουσα του Βυζαντίου, πέσει στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων, έπειτα από μακρά πολιορκία. Στην πτώση της Κωνσταντινούπολης ο αυτοκράτορας υιός της, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, πέθανε στη μάχη. Η Αγία Υπομονή ετάφη στη μονή του Παντοκράτορα στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί ετάφησαν ο αυτοκράτορας σύζυγός της και 3 από τα παιδιά τους (εκ των οποίων τα 2 ήταν μοναχοί).

Περισσότερα Νέα