Στο πλευρό των Ατόμων με Αναπηρία το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας

24 Ιουλίου - 18:21 Τοπικά

Τη έμπρακτη στήριξή τους στα Άτομα με Αναπηρία εξέφρασαν για μία ακόμη φορά τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας κατά τη σημερινή ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα για τα ΑμεΑ.

Στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, είναι και θα εξακολουθήσει να είναι η συμβολή στην άρση όλων των φυσικών και άυλων φραγμών όσον αφορά την πλήρη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρία στην κοινωνία.

«Ιδίως σε καιρούς κρίσης, οι προσπάθειες για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων, όπως είναι και τα Άτομα με Αναπηρία, πρέπει να πολλαπλασιάζονται, εφόσον αυτές οι ομάδες είναι το πιθανότερο ότι πλήττονται πρώτες. Άρα, πρέπει να διασφαλίστει ότι οι επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας, ιδίως όσον αφορά τις ευάλωτες ομάδες και τα άτομα με αναπηρία, ελαχιστοποιούνται. Η βελτίωση της προσβασιμότητας στο φυσικό περιβάλλον, τις μεταφορές, τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) και άλλες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, αποτελούν προϋπόθεση για την πλήρη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρίες. Τα άτομα με αναπηρία πρέπει να αποτελέσουν μέρος της αυριανής κοινωνίας και οικονομίας» συμπλήρωσε ο κ. Κατσιφάρας καταλήγοντας πως «ακόμα και κατά την οικονομική κρίση στόχοι μας πρέπει να παραμείνουν η προσβασιμότητα και οι ίσες ευκαιρίες κατά τρόπο ουσιαστικό, έτσι ώστε η πλήρης συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία να καταστεί πραγματικότητα. Αυτό αποτελεί δείγμα πολιτισμού και υπεράσπισης των κοινών αξιών μας».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Χριστογιάννης, βοηθός Περιφερειάρχη για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υγείας, Πρόνοιας και ΑμεΑ, κατά την εισήγησή του επεσήμανε πως «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Περιφερειάρχης και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι είναι δίπλα στα Άτομα με Αναπηρία ως φίλοι, συνοδοιπόροι, συνεργάτες, δείχνοντας αγάπη, σεβασμό και εκτίμηση, καλώντας ταυτόχρονα την κεντρική εξουσία να μην κωφεύει στα προβλήματα και τα αιτήματά τους».

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας εξέδωσε, παράλληλα, ομόφωνα ψήφισμα, με το οποίο ζητά, μεταξύ άλλων: να στελεχωθούν τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) με ιατρικό προσωπικό ειδικοτήτων και διοικητικό προσωπικό, ώστε να αμβλυνθούν οι σοβαρές καθυστερήσεις στην έκδοση πιστοποιητικών για τις αναπηρικές συντάξεις, μέσα από τα τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα να γίνει επέκταση του θεσμού των στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης, να συσταθεί ομάδας εργασίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, να συσταθεί γραφείο προσβασιμότητας για ΑμεΑ, καθώς και να θεσπιστεί βραβείο καινοτόμων εφαρμογών που διευκολύνουν τα ΑμεΑ.

Στη σημερινή συνεδρίαση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν τόσο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσο και για τις λύσεις που προτείνουν για τα Άτομα με Αναπηρία, εκπρόσωποι φορέων και από τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες.

Περισσότερα Νέα