«Στο σφυρί» 35 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα – Ποια βγαίνουν σε πλειστηριασμό

24 Ιουλίου - 13:50 Τοπικά

Μπορεί ο ελληνικός τουρισμός να ετοιμάζεται να καταγράψει φέτος νέο ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων, καθώς η Ελλάδα ανεβαίνει διαρκώς θέσεις στη λίστα των δημοφιλών τουριστικών προορισμών, ωστόσο πλούσια παραμένει και η λίστα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που είτε δεν άντεξαν τις σωρευτικές συνέπειες των διαδοχικών κρίσεων, είτε για άλλους λόγους βυθίστηκαν στα οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα οι μονάδες τους να οδηγούνται σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι απ’ όλα έχει ο μπαξές, με την έννοια ότι στα περισσότερα από τα 35 ξενοδοχεία που έχουν προγραμματιστεί να βγουν στο σφυρί -μέχρι στιγμής- έως το τέλος του φθινοπώρου περιλαμβάνονται μονάδες τόσο «γνωστές» στη σχετική πλατφόρμα, αφού δεν έχουν καταφέρει να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον, όσο και «νεοεμφανιζόμενες». Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να τονιστεί ότι τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, η οποία δεν επηρεάζεται από τις εν λόγω διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, ενώ για αρκετά εξ αυτών έχουν ασκηθεί ένδικα μέσα για την αναστολή των σχετικών πλειστηριασμών.

Το «Five Senses Hotel»

Το «Five Senses Hotel» βρίσκεται επί της παραλιακής λεωφόρου Κάτω Γουβών, στη θέση Προφήτης Ηλίας ή Πηγαδάκια, στις Γούβες του Δήμου Χερσονήσου στον Νομό Ηρακλείου. Το συγκρότημα εντοπίζεται σε απόσταση λίγων μέτρων από τη θάλασσα, σε μια περιοχή με σημαντική τουριστική δραστηριότητα, που απέχει 18 χλμ. από το κέντρο του Ηρακλείου, 16 χλμ. από το διεθνές αεροδρόμιο του Ηρακλείου και 7 χλμ. από τη Χερσόνησο.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και η πρώην Αμερικάνικη Βάση στις Γούρνες, η οποία πρόκειται να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια με προβλεπόμενες χρήσεις πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, συνεδριακού – εκθεσιακού κέντρου, εμπορικών κέντρων, μαρίνας και πιθανόν λειτουργία καζίνου. Το ακίνητο της «Five Senses Hotel» προέρχεται από τη συνένωση δύο επιμέρους ξενοδοχείων που είχαν κατασκευαστεί, το ένα στο βόρειο τμήμα και το έτερο στο νότιο τμήμα του σημερινού συνολικού οικοπέδου, επιφάνειας 9.014,59 τ.μ., εκ των οποίων τα 3.426,73 τ.μ. είναι εντός των ορίων του οικισμού Κάτω Γούβες, τα 4.732,96 τ.μ, εκτός των ορίων του οικισμού και τα 854,90 τ.μ. αποτελούν ζώνη παραλίας.

Το συγκρότημα αποτελείται από τη λειτουργική συνένωση δύο αυτοτελών ξενοδοχείων υπό τον διακριτικό τίτλο «Gouves Sea Hotel». Είναι κλασικού τύπου, κατηγορίας 4 αστέρων και η δυναμικότητά του ανέρχεται σε 68 δωμάτια με 193 κλίνες. Συγκεκριμένα, το (άλλοτε) ξενοδοχείο «Gouves Mare» που είχε 27 δωμάτια και 51 κλίνες και το (άλλοτε) ξενοδοχείο «Gouves Sea» που λειτουργούσε με δυναμικότητα 34 δωμάτια με 76 κλίνες συνενώθηκαν λειτουργικά από το 2017.

Επιπλέον, έχουν τακτοποιηθεί και χώροι επτά δωματίων, οπότε η συνολική δυναμικότητα ανέρχεται σε 68 δωμάτια. Σημειώνεται ότι το πρώτο ακίνητο κατασκευάστηκε αρχικά το 1980 και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε προσθήκη κατ’ επέκταση και καθ’ ύψος το 1987. Το 2012 έγινε ριζική ανακαίνιση σχεδόν στο σύνολο του συγκροτήματος.

Το δεύτερο ακίνητο κατασκευάστηκε αρχικά το 2005-2006 και στη συνέχεια έγινε ανακαίνιση το 2012 με αναδιάρθρωση των δωματίων εσωτερικά. Η ποιότητα κατασκευής χαρακτηρίζεται τυπική για τέτοιου τύπου κτίρια. Εντός του οικοπέδου υπάρχουν έξι μεγάλες και μικρότερες πισίνες επιφάνειας από 62,53 τ.μ. έως 138 τ.μ., γήπεδο αντισφαίρισης – καλαθοσφαίρισης διαμορφωμένης επιφάνειας περί τα 500 τ.μ. κ.ά. Επιπλέον, εντός της ζώνης παραλίας έχει κατασκευαστεί κτίριο με χρήση παρασκευαστηρίου επιφάνειας 59,22 τ.μ. και στεγασμένη πέργκολα επιφάνειας 74,22 τ.μ., κάτω από την οποία λειτουργεί κυλικείο.

Καθοριστικό ρόλο για την πορεία της επιχείρησης έπαιξε αφενός η πανδημική κρίση, αφετέρου μια καταστροφή που έγινε προ τριετίας. Συγκεκριμένα, λόγω έντονων βροχοπτώσεων στην περιοχή το ξενοδοχείο πλημμύρισε σε ένα μέρος του και υπέστη σοβαρές ζημιές. Σύμφωνα με σχετική έκθεση πραγματογνωμοσύνης, το κόστος αποκατάστασης υπολογίζεται σε περίπου 216.000 ευρώ, εκ των οποίων 116.000 ευρώ για τις κτιριακές εγκαταστάσεις και βελτιώσεις και 100.000 ευρώ για τον εξοπλισμό. Κάπως έτσι το συγκρότημα σταμάτησε να λειτουργεί.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση, «το ξενοδοχείο δεν φαίνεται να είναι σε πρόσφατη χρήση, κάτι που φαίνεται και από τον μηδενικό κύκλο εργασιών για τις οικονομικές χρήσεις 2020 και 2021, ενδεχομένως δε η έλλειψη συντήρησης να έχει ξεκινήσει προγενέστερα και να περιλαμβάνει και την περίοδο της καραντίνας».

Ολα αυτά ήρθαν να προστεθούν στα δάνεια του παρελθόντος για τα οποία έχουν γραφτεί προσημειώσεις και υποθήκες. Ετσι, για τις 20 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός του συγκροτήματος, με επισπεύδουσα την Παγκρήτια Τράπεζα και με τιμή πρώτης προσφοράς στα 5,89 εκατ. ευρώ. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 6 Σεπτεμβρίου, το ξενοδοχείο θα βγει στο σφυρί, με επισπεύδοντα ιδιώτη για χρέος 32.135,88 ευρώ και με τιμή εκκίνησης στα 3,13 εκατ. ευρώ.

To «Lesse Hotel» στη Χαλκιδική

Για τις 16 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός που αφορά το 4 αστέρων «Lesse Hotel» στη δημοφιλή τουριστικά περιοχή Xανιώτη της Kασσάνδρας Xαλκιδικής. Πρόκειται για ένα μεγάλο συγκρότημα που αποτελείται από πέντε κτίρια και αναπτύσσεται σε οικόπεδο 9,5 στρεμμάτων μπροστά στη θάλασσα. Η επιχείρηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τους πλειστηριασμούς εδώ και περίπου μία τριετία.

Τα κτίρια είναι συμβατικής κατασκευής από οπλισμένο σκυρόδεμα, με στέγη κεκλιμένης πλάκας και επικάλυψη κεραμιδιών, κουφώματα ξύλινα και αλουμινίου και εξωτερικές επενδύσεις με πέτρα, ενώ το συνολικό εμβαδόν τους φτάνει στα 4.251 τ.μ. Ο περιβάλλων χώρος έχει τυπικές διαμορφώσεις που περιλαμβάνουν περίφραξη με τοιχίο και μεταλλικό κιγκλίδωμα, δαπεδοστρώσεις και διαμορφώσεις με κυβόλιθους και σταμπωτά δάπεδα, φυτεύσεις, καθώς και πισίνα επιφάνειας 350 τ.μ. Οπως τονίζεται, η περιοχή έχει όμορφο φυσικό περιβάλλον και παραλίες υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος. Η αρχική τιμή εκκίνησης είχε οριστεί στα 3,3 εκατ. ευρώ, ωστόσο κατόπιν ανακοπής το δικαστήριο την αύξησε στα 4,2 εκατ. ευρώ.

Το «Αντωνιάδης» στην Καλαμπάκα

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 7 Ιουνίου, θα βγει για μία ακόμη φορά στο σφυρί ένα από τα πλέον γνωστά ξενοδοχεία της Καλαμπάκας. Πρόκειται για το «Αντωνιάδης», κατηγορίας 4 αστέρων, ξενοδοχείο πόλης κλασικού τύπου, δυναμικότητας 98 δωματίων και 174 κλινών, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Καλαμπάκας και αποτελείται από τρεις κτιριακούς όγκους ενοποιημένους και χτισμένους σε διαφορετικές χρονικές περιόδους από το 1987 έως το 2009. Το συγκρότημα έχει αναπτυχθεί σε τέσσερα όμορα οικόπεδα συνολικού εμβαδού 1.859 τ.μ. και η συνολική επιφάνεια του κτιρίου είναι 4.764 τ.μ. Η τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού έχει οριστεί στα 3,28 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα είναι η Special Financial Solutions. Η κατάσχεση επιβλήθηκε για ποσό 800.000 ευρώ, ως μέρος συνολικής απαίτησης ύψους 8,1 εκατ. ευρώ.

Το «Sunshine Crete Village»

Υστερα από μακρά δικαστική διαμάχη μεταξύ της ιδιοκτήτριας εταιρείας Πεζάκι ΑΕΞΤΕ και της επισπεύδουσας DV01 Asset Management σχετικά με τη νομιμοποίηση της τελευταίας να προχωρήσει σε αναγκαστική εκτέλεση, έχει προγραμματιστεί για τις 3 Μαΐου ο πλειστηριασμός που αφορά το ξενοδοχείο 4 αστέρων «Sunshine Crete Village» στην Ιεράπετρα.

Το ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή Κουτσουνάρι, 9 χλμ. ανατολικά της Ιεράπετρας, πλησίον μεγάλων παραλιών όπως η Ψαροπούλα, όπου υπάρχουν κατά κύριο λόγο τουριστικές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και βίλες, καθώς και ορισμένα εστιατόρια. Το αγροτεμάχιο σε εκτός σχεδίου και εκτός οικισμού σημείο έχει επιφάνεια 26.996,32 τ.μ., επίμηκες σχήμα και είναι περιφραγμένο.

Το συγκρότημα, δυναμικότητας 107 δωματίων, αποτελείται από ένα κύριο κτίριο και κάποιους επιμέρους μικρότερους κτιριακούς όγκους, συνολικής επιφάνειας 10.439,87 τ.μ. Το ξενοδοχείο είναι συμπληρωματική μονάδα του «Sunshine Crete Beach», με το οποίο και έχει κάποιες κοινές λειτουργίες, όμως είναι πλήρως εξοπλισμένο ώστε να λειτουργεί και αυτόνομα. Πέραν του κεντρικού κτιρίου με 20 δωμάτια, περιλαμβάνει τις συστάδες Village A, που αποτελείται από τέσσερα τριώροφα κτίρια με 63 δωμάτια, και Village Β με δύο διώροφα κτίρια, που φιλοξενούν 24 δωμάτια.

Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν αθλητικές υποδομές για τοξοβολία, τένις (τέσσερα γήπεδα) και ποδόσφαιρο (ένα γήπεδο 5×5), πισίνες, θέσεις στάθμευσης, εξωτερικό αμφιθέατρο κ.ά. Οι εξωτερικοί χώροι του συγκροτήματος είναι διαμορφωμένοι με κήπους και πλακόστρωτους πεζοδρόμους για την επικοινωνία μεταξύ των κτιρίων. Σημειώνεται ότι το ξενοδοχείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1999 και ανακαινίστηκε το 2005. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 4 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα Νέα