Συγκίνηση, αναμνήσεις και βραβέυσεις στη γιορτή της Ημέρας Σκέψης των Προσκόπων (φωτο)

24 Ιουλίου - 17:22 Τοπικά

Την παγκόσμια «Ημέρα Σκέψης», μια μέρα γεμάτη αναμνήσεις αλλά και ιδιαίτερο συμβολισμό γιόρτασαν οι Πρόσκοποι της Ηλείας την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου, στην κατάμεστη αίθουσα του κέντρου ”Εσπερίδες”.

 Την εκδήλωση, που οργάνωσε η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας άνοιξε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος ανέλυσε τα ιδεώδη και της αξίες της Προσκοπικής κίνησης ξεκινώντας από το τελευταίο μήνυμα του ιδρυτή του Προσκοπισμού Baden Powell  «Ας αφήσουμε τον κόσμο αυτό λίγο καλύτερο από ότι τον βρήκαμε».

Ακολούθησε η γλαφυρή και περιεκτική ομιλία του πρ. Εφόρου Πελοποννήσου κ. Δ. Σαργέντη, ο οποίος μέσα σε λίγα λεπτά αναφέρθηκε σε όλα εκείνα τα σημαντικά σημεία της ιστορίας του παγκόσμιου και ελληνικού Προσκοπισμού που παλαιοί και νέοι Πρόσκοποι καλούνται να θυμηθούν αυτήν την ημέρα. Παράλληλα ανέλυσε το βαθύτερο νόημα: «Αυτή την Ημέρα όλοι οι Πρόσκοποι στέλνουν και παίρνουν ένα μήνυμα Αγάπης, ένα μήνυμα Φιλίας και Συναδέλφωσης, μια υπόσχεση πως θα συνεχίσουν την ευγενική προσπάθεια για το καλό όλων, για την αληθινή  ειρήνη. Ο Προσκοπισμός οδηγεί στο παιδί στην ευτυχία δίνοντας στο παιδί την πεποίθηση ότι δεν θα τη βρει στο χρήμα και την εξουσία και του καλλιεργεί την επιθυμία να γίνεται καλύτερος για τον εαυτό του, για την οικογένειά του, για την πατρίδα, για όλο τον κόσμο.» Τέλος σαν ένα πνευματικό μνημόσυνο, αναφέρθηκε στους Προσκόπους, μέλη επιτροπών και συνεργάτες τους που έφυγαν από τη ζωή.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος των Παλαιών τίμησε τον παλαιό πρόσκοπο κ.Γαβρίλη Λιατσή, απονέμοντας του πλακέτα. Διάβασε μάλιστα απόσπασμα της ομόφωνης απόφασης του ΔΣ της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων, μεταξύ των άλλων ”αποφασίσαμε την βράβευσή σου με την επίδοση αναμνηστικής πλακέτας, για τις μακροχρόνιες και πολύτιμες που πρόσφερες από όλες τις θέσεις ευθύνης που διακόνησες, από τα παιδικά σου χρόνια ως Πρόσκοπος μέχρι και σήμερα που ως δήμαρχος, απέδωσες το κτήριο του πάρκου ΣΠΚ στους πραγματικούς δικαιούμενους να το αξιοποιήσουν και να το κάνουν κύτταρο δημιουργικών δράσεων, τους Προσκόπους της πόλης μας, για να στεγαστούν σε μια αξιοπρεπή Εστία».

Ο κ. Γ. Λιατσής, συγκινημένος, αναφέρθηκε στην μακρόχρονη θητεία του στην Κίνηση και μεταξύ άλλων τόνισε: «Η σχέση της πόλης με τον προσκοπισμό είναι ετεροβαρής. Η πόλη χρωστάει στους Προσκόπους και όχι οι Πρόσκοποι στην πόλη. Όχι μόνο για την πολύπλευρη εθελοντική προσφορά των Προσκόπων στους σεισμούς του 1993, στις πυρκαγιές του 2007, τις δεντροφυτεύσεις κλπ, αλλά και γιατί πάρα πολλά στελέχη της κοινωνίας μας εκπαιδεύτηκαν και εκπαιδεύουν νέους ανθρώπους σε αξίες και αρχές που αλίμονο αν δεν υπήρχαν.»

Ακολούθως βραβεύτηκε ο Παλιός Αρχηγός και Έφορος κ.Κώστας Σκουλαρίκος. Ο Πρόεδρος των Παλαιών περιέγραψε την πολυσύνθετη προσωπικότητά του, τη συνέπεια, την αφοσίωση, την ανιδιοτέλεια, τους ακάματους αγώνες του και την πίστη στις Αρχές της Κίνησης καλώντας τον να συνεχίσει το έργο του. Ο ίδιος, συγκινημένος δήλωσε πάντα «παρών» και έκανε σύντομη αναδρομή στην πολύχρονη παρουσία του στον Προσκοπισμό, την ευεργετική του επίδραση, στις δράσεις, τις εκδρομές, τις χρήσιμες γνώσεις, τα βιώματα και τις πρωτόγνωρες εμπειρίες για τη νεότητα.

Επειδή η ημέρα συνέπεσε με την τελευταία Κυριακή των Αποκριών, μετά τη σύντομο αυτό πρώτο σκέλος της εκδήλωσης ακολούθησε κέφι και χορός μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, υπό τους ήχους την θαυμάσιας ορχήστρας του κέντρου. Στη διάρκειά της συνεστίασης έγινε λαχειοφόρος με πλούσια δώρα, ευγενική προσφορά των καταστημάτων του Πύργου.

Στην χοροεσπερίδα μεταξύ των άλλων παλαιών Προσκόπων που παρέστησαν ήταν ο Αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Νικος Παναγιωτακόπουλος, ο πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κατακόλου Διον. Μπουλούτας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Υδραυλικών Ηλείας Κων. Αθανασόπουλος, η πρόεδρος των εν Αθήναις Πυργίων  Β. Τσιλιμίγκρα, ο πρώην πρόεδρος των Παλαιών Προσκόπων Στ. Κυριακόπουλος, ο πρόεδρος ων ΑΝΕΛ κ. Τ. Τσιλιμίγκρας, ο πρώην Περιφ/κός Έφορος Σπυρ. Μπαμπής, οι πρώην Τοπικοί Έφοροι Ευθ.Κολοκοτρώνης  Αγγ. Παναγιωτακόπουλος,  Γ. Παναγιωτακόπουλος τα μέλη της Ένωσης των Παλαιών Ανδρ. Γιατράς, Κων. Παπαδόπουλος, Τ. Αποστολόπουλος, οι επικεφαλείς αντιπροσωπείας βαθμοφόρων Γ. Καραμάνης, Λ. Αντωνόπουλος και Χριστίνα Νάνου και δεκάδες άλλοι παλαιοί και νέοι Πρόσκοποι που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα..

Περισσότερα Νέα