Συγκίνηση και προβληματισμός στην παρουσίαση στον Πύργο του βιβλίου ο «Ξύλινος Σταυρός» που αναφέρεται στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό (ΦΩΤΟ)

24 Ιουλίου - 17:09 Τοπικά

Στιγμές έντονης συγκίνησης, προβληματισμού αλλά και αισιοδοξίας έζησαν οι δεκάδες πολίτες από όλη την Ηλεία που παραβρέθηκαν το πρωί της Κυριακής 29 Ιανουαρίου στην παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος της Σταματίας Καραγεωργίου –Πάπιστα «Ο Ξύλινος Σταυρός».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία «Ομόνοια» κ. Λεωνίδας Παππάς παρουσίασε στην ομιλία του ανάγλυφα την σημερινή κατάσταση του Ελληνισμού στην περιοχή και οι υπόλοιποι ομιλητές παρουσίασαν με αφορμή το βιβλίο τις δικές τους εμπειρίες από την Βόρειο Ήπειρο.

Στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας φιλοξενήθηκε η εκδήλωση που έδωσε την δυνατότητα στο κοινό μέσα από λογοτεχνικές και ιστορικές αναφορές, και με την προβολή σχετικών ιστορικών τεκμηρίων να κατανοήσει τον μακρό αγώνα και την αγωνία των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου να διατηρήσουν την Ελληνική Ορθόδοξη ταυτότητα τους από το 1912-1913 (οπότε και απελευθερώθηκε για πρώτη φορά η ενιαία Ήπειρος) μέχρι σήμερα.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο εκδοτικός οίκος «Ορθόδοξος Κυψέλη», σε συνεργασία με τους κυρίους Πάνο Διαμαντόπουλο και Γεώργιο Κουρκούτα.

Σύντομο χαιρετισμό απέυθυναν ο τ. Υπουργός Πολιτισμού και Βουλευτής Ηλείας κ. Κώστας Τζαβάρας και εκ μέρους του Δήμου Πύργου χαιρετισμό μετέφερε η Αντιδήμαρχος κ. Ανδριάνα Αγγελακοπούλου.

Την εκδήλωση συντόνισε η ηθοποιός κ. Βαρβάρα Λαζαρίδου, ενώ στην δική του εισήγηση ο καθηγητής Φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας παρουσίασε μία ιστορική αναδρομή της περιόδου 1912-1992  μέσα από σχετικά οπτικά στοιχεία και τεκμήρια.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Ενώσεως των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου «Ομόνοια» κ. Λεωνίδας Παππάς μίλησε για τα σύγχρονα προβλήματα του Ελληνισμού της Αλβανίας, μέσα από τις ποικίλες δυσκολίες που προξενούν οι αλβανικές κυβερνήσεις, όπως η αφαίρεση της γης και των οικημάτων των Ελλήνων, ενώ ζήτησε να συστρατευθούν όλοι για την σωτηρία του Πολιτισμού και της παρουσίας των Ελλήνων στα εδάφη τους.

ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΕΝΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της ιδίας της συγγραφέως κ. Σταματίας Καραγεωργίου-Πάπιστα στα γεγονότα που λογοτεχνικά καταγράφει, ενώ η βιολόγος από το Αλίκο Αγίων Σαράντα κ. Ελένη Παππά, που μίλησε για τα βασανιστήρια και τις φυλακίσεις της περιόδου Εμβέρ Χότζα 1945-1990. Την προσωπική του οπτική για το βιβλίο μετέφερε στην δική του εισήγηση ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Άρης Πέτρος Τριποδάκης και η σειρά των ομιλητών έκλεισε με την ομιλία του Εκδότη και φιλολόγου κ. Φιλοθέου Κεμεντζετζίδη με θέμα «Το κάλεσμα του Μακαριστού Επισκόπου Κονίτσης Σεβαστιανού στο χθες του ΄80, τόσο επίκαιρο στο σήμερα».

Ακολούθησε συζήτηση με συντονιστή τον καθηγητή κ. Γ. Κουρκούτα, ενώ ακούστηκαν και πολλές απόψεις από τους Βορειοηπειρώτες που ζουν και εργάζονται στην Ηλεία. Το παρών ανάμεσα στους άλλους έδωσαν ο τ. Βουλευτής κ. Ανδρέας Μαρίνος, ο τ. Δήμαρχος Γαστούνης κ. Κων. Λούρμπας, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Πύργου κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Έφεδρων Αξιωματικών και αντιπρόεδρος ΕΒΕ Ηλείας κ. Νίκος Παναγιωτακόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Οπλιτών Ηλείας  κ. Δημήτριος Μιχόπουλος, ο Λογοτέχνης και ιατρός κ. Ιωσήφ Αργυρίου, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του Ερυθρού Σταυρού κ. Τζένη Τσεμπενέκα, ο Υποπτέραρχος ε.α. κ Σωτήριος Γαραντζιώτης, ο τ. Πρόεδρος του ερασιτέχνη Πανηλειακού κ. Θεοφάνης Παπαδόπουλος, η Διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.Κ. κ. Αγγελική Πετρογιάννη, η τ. Σχολική Σύμβουλος κ. Χαρά Ρόρρη, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Βουνάργου κ. Παύλος Παγκράτης, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ηλείας της Π.Ε.Θ. π. Θεόδωρος Χαμάλης κ.ά.

Περισσότερα Νέα