Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής Ένωσης: Υπερισχύει το δίκαιο των πολυεθνικών. Άρθρο της Έφης Γεωργοπούλου

24 Ιουλίου - 17:17 Τοπικά

Άρθρο της Έφης Γεωργοπούλου – Σαλτάρη

Βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ

Θεωρώ απαραίτητη  τη δημόσια αυτή παρέμβαση με αφορμή το θετικότατο γεγονός της χθεσινής απόφασης για αναβολή της προγραμματισμένης συζήτησης και ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο για την ΤΤΙP. Ως αιτία προβλήθηκε ο μεγάλος αριθμός τροπολογιών (άνω των 200) που τυπικά δημιουργούσαν άλυτα διαδικαστικά προβλήματα αλλά επί της ουσίας αναδείκνυαν το βάθος των αντιθέσεων και των διαφωνιών που υπάρχουν από τους ευρωβουλευτές για το περιεχόμενο της TTIP. Όμως πλέον είναι φανερό σε όλους μας ότι η αυξανόμενη πίεση της κοινής γνώμης άρχισε να αποδίδει καρπούς. Επιβεβαιώνεται και το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ όπου σε χθεσινή ανακοίνωση του καλούσε κάθε δημοκρατικό ευρωβουλευτή όλων των αποχρώσεων να πει ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στη σύσταση και υπογραφή αυτής της Συνθήκης. Ένα ΟΧΙ που θα είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ για τις αξίες και τα ιδανικά του σύγχρονου δημοκρατικού κόσμου.

Για το ζήτημα αυτό έχω ξανατοποθετηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν εστιάζοντας στις καταστροφικές του συνέπειες στην παραγωγή, τη δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία.

Με την ΤΤΙΡ το μοναδικό δίκαιο που θα ισχύει σε ΕΕ και ΗΠΑ θα είναι το δίκαιο των πολυεθνικών. Στην πατρίδα μας εάν εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία η κοινωνική πλειοψηφία θα ζει με μισθούς και συντάξεις των 400 € και θα καταναλώνει υποπροϊόντα (π.χ. μεταλλαγμένα) των πολυεθνικών που θα έχουν εισβάλει χωρίς περιορισμούς και δασμούς στην ελληνική οικονομία και θα έχουν ξεκληρίσει και τους τελευταίους παραγωγικούς κλάδους σε διατροφή, ένδυση, υπόδηση, υγεία κλπ. της ελληνικής οικονομίας. Στον ευρωπαϊκό Νότο με τα μνημόνια έχει ήδη διαμορφωθεί αυτό το πλαίσιο καθώς έχουν αφανιστεί χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι μισθοί είτε είναι καθηλωμένοι είτε έχουν καταρρεύσει. Η απαίτηση των δανειστών της χώρας μας για κατάργηση κάθε ωραρίου, για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, για συγκέντρωση όλων των εμπορευμάτων στα σούπερ μάρκετ, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων είναι το υπόβαθρο όχι για να ξεφύγουμε από την οικονομική κρίση αλλά για να διαμορφωθεί το απαιτούμενο έδαφος ώστε να επωφεληθούν οι ξένες πολυεθνικές επιχειρήσεις και οι εγχώριοι συνεργάτες – μεσάζοντές τους.

Αυτές οι διαπιστώσεις στηρίζονται σε επιχειρήματα που προκύπτουν και από τις απαντήσεις που έχουμε λάβει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  στο παρελθόν αλλά και προσφάτως στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού απάντησε σχετικά με το  χρονοδιάγραμμα, τη θέση της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης και τα μέτρα που πρόκειται να λάβει ενόψει των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ -ΕΕ (TTIP) ως εξής:

1) Η TTIP αποτελείται από 3 πυλώνες: α) πρόσβαση στην αγορά (δασμοί, υπηρεσίες και δημόσιες προμήθειες), β) κανονιστική εναρμόνιση και γ) κανόνες.

2) Αναφορικά με τα γεωργικά θέματα  οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μια διαδικασία για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων θεμάτων υγειονομικών και φυτο-υγειονομικών μέτρων.

3) Σε ότι αφορά τις δασμολογικές προσφορές υπάρχει σκέψη για ανταλλαγή νέων προσφορών (δασμολογικών και υπηρεσιών) τον Ιούνιο 2015.

4) Στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες συνεχίζεται η διαφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ.

5) Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ότι στις 13 Ιουλίου 2015 είναι ο 10ος διαπραγματευτικός γύρος TTIP.

6) Στην περίπτωση της ΤΤΙΡ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διαφάνειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά ότι το θέμα οφείλεται σε εσωτερικές διαδικασίες των ΗΠΑ, οι οποίες προβλέπουν άκρα μυστικότητα στην κυκλοφορία των αμερικανικών εγγράφων.

7) Κάποια θετικά αποτελέσματα για διαφάνεια όπως οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στο site της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δημοσίευση της ειδικής αναφοράς μετά από κάθε διαπραγματευτικό γύρο έχουν επιτευχθεί αλλά δεν καλύπτουν το τεράστιο κενό αδιαφάνειας.

8) Αναφορικά με τους Ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς κανόνες, η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει τη συρρίκνωση των κανόνων προστασίας της εργασίας, του περιβάλλοντος, της υγείας και των προσωπικών δεδομένων των πολιτών προς όφελος της επιτυχίας της Συμφωνίας.

9) Σχετικώς με την προστασία των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) και των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ), υπογραμμίζεται ότι πάγια θέση μας είναι η συνεχής προώθηση και υπεράσπιση της προστασίας των ελληνικών αγροτικών ποιοτικών προϊόντων.

10) Η εκπαίδευση, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση, οι υπηρεσίες παροχής ύδατος και οι δημόσιες συγκοινωνίες θα μείνουν εκτός του πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας στο βαθμό που παρέχονται από το κράτος.

11) Στον τομέα των επενδύσεων, κύριο θέμα είναι ο Μηχανισμός Επίλυσης Διαφορών μεταξύ Επενδυτή και Κράτους  (ISDS), ο οποίος επιτρέπει στους ξένους επενδυτές να μηνύουν τις κυβερνήσεις για όποια δράση περιορίζει τα μελλοντικά τους κέρδη. Η Ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί πρωταρχική και απαρέγκλιτη την ανάγκη προάσπισης της εθνικής κυριαρχίας των κρατών-μελών. Η χώρα μας παρουσίασε τη θέση της κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για Θέματα Εμπορίου με τον Έλληνα Υπουργό να κάνει λόγο για μια «πάρα πολύ προβληματική περιοχή», που δυνητικά περιορίζει τη δυνατότητα των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων να νομοθετούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για το ίδιο θέμα αναφέρει ότι η Ελλάδα, η Σλοβενία και σε λιγότερο βαθμό η Αυστρία εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τον περιορισμό του δικαιώματος του νομοθετείν. Επίσης, σημειώνει ότι η σταθερή πολιτική μας μπορεί να φέρει αποτελέσματα σε συνδυασμό με την δυναμική των κινημάτων αλλά και στοχευμένων αντιδράσεων άλλων κυβερνήσεων κρατών-μελών. Εμείς απαιτούμε οποιαδήποτε προσφυγή ιδιώτη-επενδυτή εναντίον αποφάσεων των κυβερνήσεων (π.χ. για εργασιακούς ή περιβαλλοντικούς σκοπούς) να εκδικάζεται μόνο σε εθνικά δικαστήρια. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ξεκαθαρίζεται ότι το κεφάλαιο της εμπορικής συμφωνίας για το ISDS δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα. Για την Ελληνική Κυβέρνηση ουσιαστικά η ΤΤΙΡ στοχεύει στους μη δασμολογικούς φραγμούς. Συνεπώς θεωρούμε ότι θα είναι επιζήμια για τα δικαιώματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των καταναλωτών, ενώ οι πολυεθνικές και τα επενδυτικά κεφάλαια θα είναι οι μοναδικοί κερδισμένοι. Σε αυτό το πλαίσιο διατυπώνουμε σε κάθε επίπεδο τις αμφιβολίες μας και τις ανησυχίες μας, διαμορφώνουμε συμμαχίες με άλλα κράτη-μέλη με άμεσο στόχο την απαλοιφή των όρων που μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για τα εθνικά μας συμφέροντα ή συνολικότερα για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο.

Κλείνοντας αυτήν την παρέμβασή μου θέλω να επισημάνω ότι οτιδήποτε γίνεται για εμάς χωρίς εμάς, σε κλειστά γραφεία και με απώτερο στόχο τον πλήρη έλεγχο του τρόπου ζωής μας στο παρόν και στο μέλλον πρέπει τουλάχιστον να μας ανησυχεί για να μην πω τρομοκρατεί. Άλλωστε και οι πιστωτές της χώρας επιδιώκουν να επιβάλουν πολιτικές που υπακούουν στην ΤΤΙΡ με τον μανδύα των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία εκβιάζοντας μάλιστα για μη καταβολή δόσεων δανείων προς τη χώρα μας. Γι’ αυτό η νέα Ελληνική Κυβέρνηση γνωρίζοντας το στρατηγικό σχεδιασμό των «αγορών» που θέλουν για ακόμη μια φορά να βάλουν τα κέρδη τους πάνω από τις ανάγκες μας διαπραγματεύεται και οφείλει να συνεχίσει να το κάνει με γνώμονα το αντινεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που εκπόνησε προς την κοινωνία προεκλογικά ο βασικός κορμός της ο ΣΥΡΙΖΑ.

         Πρέπει άμεσα να παρθούν πρωτοβουλίες ώστε να γίνει μία ολοκληρωμένη συζήτηση θεσμικά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πριν έρθει για κύρωση η Συμφωνία, να τοποθετηθούν δημόσια όλες οι κοινωνικές οργανώσεις και να εμπλακεί ενεργά η κοινωνία στο ζήτημα του μπλοκαρίσματος στην πράξη αυτού του σχεδιασμού εκ μέρους των πολυεθνικών και των πολιτικών δυνάμεων που τις εκπροσωπούν σε ΕΕ και ΗΠΑ.

Περισσότερα Νέα