Συμμετοχή Αυγερινοπούλου στην τηλεδιάσκεψη των Κοινοβουλίων των Κρατών – Μελών της Ε.Ε. Στο επίκεντρο η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η Κοινή Αγροτική Πολιτική

24 Ιουλίου - 16:26 Τοπικά

Τηλεδιάσκεψη με θέμα «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και Κοινή Αγροτική Πολιτική: για μια βιώσιμη και κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη» διοργάνωσε το γερμανικό κοινοβούλιο στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου κ. Γεώργιος Βλάχος και η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος Δρ. Διονυσία Αυγερινοπούλου.

Αναφερόμενος στον σχεδιασμό της νέας ΚΑΠ, ο κ. Βλάχος σημείωσε ότι η Ελλάδα επικροτεί τη διατήρησή της κοντά στα επίπεδα της τρέχουσας περιόδου, 2014-2020, και στηρίζει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης γεωργίας που θα είναι περισσότερο καινοτόμος και αποτελεσματική. Υπογράμμισε ωστόσο ότι η αυξημένη περιβαλλοντική φιλοδοξία της νέας ΚΑΠ θα πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρά κίνητρα για τους παραγωγούς, σημειώνοντας τον κίνδυνο για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας, από την αύξηση των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων από τρίτες χώρες, τα οποία δεν παράγονται με βιώσιμο τρόπο και χωρίς τις υψηλές απαιτήσεις της Ε.Ε. για το περιβάλλον και το κλίμα. Τέλος, υπενθύμισε την αντίθεση της Ελλάδας στη διαδικασία «εξωτερικής σύγκλισης» των άμεσων ενισχύσεων προς τους αγρότες, καθόσον αυτή επηρεάζει αρνητικά την αγροτική δραστηριότητα, το περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή της χώρας.

Στην παρέμβασή της, η κυρία Αυγερινοπούλου τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τον στόχο της μείωσης της μέσης αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5 βαθμούς Κελσίου, έχοντας αναπτύξει φιλόδοξες πολιτικές για την απολιγνιτοποίηση, την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, τις βιώσιμες μεταφορές και τις ΑΠΕ. Αναφέρθηκε επίσης στο δίκτυο Natura 2000, στο οποίο έχει συμπεριληφθεί το 27,9% της ξηράς της χώρας, ενώ αναφορικά με την πρόταση για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Οργάνου για την Κλιματική Αλλαγή, σημείωσε ότι θα ήταν καλό να έχει πιο διευρυμένη σύνθεση, ώστε να εκπροσωπούνται όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Ως προς τον τομέα των μεταφορών, η κ. Αυγερινοπούλου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει ενεργά την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ενσωμάτωσης του ενεργειακού συστήματος και τη στρατηγική για το υδρογόνο, ενώ επιθυμεί την ανανέωση των υποδομών της ώστε να πετύχει βιώσιμες μεταφορές, μέσω της παροχής κινήτρων για τη χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων και με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Η κ. Αυγερινοπούλου επισήμανε ότι η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να διερευνήσει περαιτέρω τις δυνατότητες που θα μπορούσε να δώσει η μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε καύσιμο κίνησης, υπογραμμίζοντας τις θετικές επιδράσεις στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής αλλά και την άμβλυνση των προβλημάτων που προέρχονται από την ανεπάρκεια συμβατικών καυσίμων κίνησης. Αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα έξυπνων μετακινήσεων που υιοθετούνται  στην Ελλάδα και σημείωσε τέλος την ανάγκη εξασφάλισης νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως τα πράσινα ομόλογα μεταφορών, ώστε να χρηματοδοτηθεί η επανασχεδίαση των σιδηροδρομικών, θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών.

Περισσότερα Νέα