Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Β. Γιαννόπουλου με Γεν. Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Ιωάννη Σμυρλή

24 Ιουλίου - 19:37 Τοπικά

   Η προώθηση, στις διεθνείς αγορές, των εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων της Ηλείας, η ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και οι δυνατότητες συνεργασίας για την υποστήριξη τους προς αυτή την κατεύθυνση, ήταν μεταξύ των θεμάτων της ατζέντας της συνάντησης του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Β. Γιαννόπουλου και του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννη Σμυρλή.

   Ο κ. Γενικός Γραμματέας – και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε, Enterprise Greece  – συναντήθηκε με τον κ. Γιαννόπουλο στο Διοικητήριο της Π.Ε Ηλείας, στο περιθώριο της επίσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα, Δευτέρα 11 Απριλίου 2022, στην Ηλεία, όπου παρουσία του Γεν. Διευθυντή του Ιδιαίτερου Γραφείου του, Κώστα Γιαννικόπουλου, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις δυνατότητες εξωστρέφειας των μονάδων παραγωγής και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων που λειτουργούν στα γεωγραφικά όρια του νομού. Όπως εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος , τα εύφορα εδάφη και οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την καλλιέργεια και παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, τα οποία γίνονται ανάρπαστα στο εξωτερικό. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην φράουλα, που αποτελεί το «σήμα κατατεθέν» της Βόρειας Ηλείας και την υψηλή απορροφητικότητα του προϊόντος στο εξωτερικό. Ο κ.Αντιπεριφερειάρχης, δεν παρέλειψε να μεταφέρει στον Γενικό Γραμματέα την αγωνία των Ηλείων επιχειρηματιών, για την τύχη της φετινής σοδειάς, εξαιτίας της έλλειψης εργατών γης για την συγκομιδή και τυποποίηση του προϊόντος, προκειμένου να διοχετευτεί σε άλλες υπεραγορές της Ευρώπης, καθώς η απορρόφησή του από την Ρωσία, την Λευκορωσία και την Ουκρανία, έχει ουσιαστικά ακυρωθεί, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης.

   Επιπρόσθετα, κατά την διάρκεια της συνάντησης ο κ. Σμυρλής επεσήμανε τις σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες που υπάρχουν στο Νομό λόγω της ανάπτυξης – πέραν του Πρωτογενούς Τομέα – του Πολιτιστικού και Τουριστικού προϊόντος. Συζήτησαν μάλιστα και το ενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλιών και από κοινού δράσεων με τον κ. Γιαννόπουλο, προς την κατεύθυνση της συμβουλευτικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων στον τομέα της εξωστρέφειας, αλλά και την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο των προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας. Άλλωστε, όπως εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος, οι προϋποθέσεις υπάρχουν, καθώς ήδη στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας λειτουργεί το τελευταίο διάστημα και ο Συνεργατικός Χώρος – Κόμβος «Creative Hubs».

Περισσότερα Νέα