Συνάντηση εφ’ όλης της ύλης για αγροτικά θέματα των βουλευτών Ηλείας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

24 Ιουλίου - 17:22 Τοπικά

Στη σημερινή συνάντηση (26/02/2015) ομάδας πατατοπαραγωγών από το νομό Ηλείας με τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και με την παρουσία των βουλευτών του νομού Ηλείας συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της αποζημίωσης των καλλιεργητών φθινοπωρινής πατάτας των πληγεισών περιοχών από τον παγετό και τις πλημμύρες στο τέλος του 2014 και στις αρχές του 2015.

Οι βουλευτές Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσαν τον κ. αναπληρωτή Υπουργό ότι κατά την διάρκεια του περασμένου Δεκέμβρη υπήρξαν έντονες και πολύ συχνές βροχοπτώσεις που οδήγησαν στο να μην είναι εφικτή η συγκομιδή της πατάτας μέχρι 31/12/2014 από τους καλλιεργητές. Εν συνεχεία από 31/12 έως 03/01 πληγήκαν οι εκτάσεις από παγετό που επέφερε ολοκληρωτικού χαρακτήρα καταστροφή στους παραγωγούς. Ο ΕΛΓΑ ως γνωστόν καλύπτει για ζημιά από παγετό έως 31/12 λόγω της ιδιαιτερότητας του εν λόγω προϊόντος.

Οι βουλευτές σε συμφωνία με το αίτημα των παραγωγών ζήτησαν εφόσον γίνουν όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι και επιβεβαιωθούν τα παραπάνω να δοθεί παράταση στην καταληκτική ημερομηνία ώστε να συμπεριλάβει και τον παγετό του φετινού Ιανουαρίου.

Ο κ. αναπληρωτής Υπουργός αφού ενημερώθηκε ότι επιβεβαιώνονται  τα όσα αναφέρθηκαν για τα καιρικά φαινόμενα ανέφερε ότι είναι ανάγκη να προσδιοριστούν επακριβώς οι καταστροφές και οι παραγωγοί που έχουν υποστεί την οικονομική ζημία, να οριστεί ένας γεωπόνος ο οποίος θα κάνει την απαιτούμενη διαδικασία για την καταγραφή της κατάστασης και μετέπειτα να δοθεί η δυνατότητα για την αποζημίωση των παραγωγών.

Ο κ. Υπουργός ήθελε να ενημερωθεί για το εάν έχουν συμβεί παρόμοιες καταστροφές τα προηγούμενα έτη, κάτι που του σημειώθηκε και από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους παραγωγούς ότι είχε να συμβεί από το 2004 και εάν φαίνεται η απώλεια παραγωγής από τον ΕΛΓΑ σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Στη συνέχεια οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν το θέμα της παρακράτησης των κοινοτικών ενισχύσεων σε περιπτώσεις οφειλών προς το δημόσιο και τον ΟΓΑ. Ο κ. Αποστόλου χαρακτήρισε παράνομη την παρακράτηση εκ μέρους της Πολιτείας σε σχέση με το κοινοτικό κεκτημένο και ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει ρητή διάταξη ότι οι κοινοτικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις από Εθνικούς Πόρους δεν θα φορολογούνται πλέον και δεν θα προσμετρούνται στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα των αγροτών.

Για το θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ των αγροτών, που ετέθη, ο κ. Υπουργός ενημέρωσε ότι θα γίνουν όλες οι αναγκαίες προσπάθειες ώστε να αρχίσει η καταβολή το δεύτερο 15μερο του Μαρτίου.

Άλλα θέματα που τέθηκαν ήταν η ακαρπία του έτους 2013, το ζήτημα της δακοκτονίας, η ένταξη του περονόσπορου στον ΕΛΓΑ, η τιμή της κορινθιακής σταφίδας και οι παράνομες ελληνοποιήσεις πατάτας στην περιοχή μας.

Τέλος ο κ. αναπληρωτής Υπουργός συνέστησε στους παραγωγούς να προχωρήσουν άμεσα στην συγκρότηση ομάδων παραγωγών καθώς πριμοδοτούνται από την κοινοτική νομοθεσία σε επίπεδο επιδοτήσεων, αποζημιώσεων και ενισχύσεων.

Περισσότερα Νέα