Συνάντηση Έφης Γεωργοπουλου – Σαλτάρη με Ν. Ξυδάκη για τα πολιτιστικά ζητήματα της Ηλείας

24 Ιουλίου - 17:17 Τοπικά

Επί τάπητος τέθηκαν τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν τον πολιτισμό στην Ηλεία σε προγραμματισμένη συνάντηση της βουλευτού με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Ν. Ξυδάκη και την Γενική Γραμματέα κ. Βλαζάκη:

1) Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους

Στη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία της βουλευτού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ με τον αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού και είχε σαν βασικό θέμα την ανάγκη θεσμικής, οικονομικής και τεχνικής στήριξης του διεθνώς αναγνωρισμένου Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους, συμμετείχαν πέραν της βουλευτού, ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας κ. Δημήτρης Σπύρου και μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΠΕΚΕ) Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Έγινε εκτενής αναφορά στον αναπληρωτή Υπουργό της συνεισφοράς του Φεστιβάλ σε διαχρονική κλίμακα, της μοναδικότητάς του σε εθνικό επίπεδο, της αναγνώρισής του από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ως το αρτιότερο στον τομέα του. Επίσης, σημειώθηκε η ανάγκη για την άμεση θωράκιση της λειτουργίας του εκ μέρους της Πολιτείας.

Ο κ. Ξυδάκης αναφέροντας, ότι γνωρίζει την τεράστια συμβολή του Φεστιβάλ στην ανάδειξη του παιδικού και νεανικού κινηματογράφου, αλλά και την παιδευτική του προσφορά, η οποία πρέπει να αναβαθμιστεί σε συνέργεια με το Υπουργείο Παιδείας, δεσμεύτηκε ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την θεσμοθέτηση και θωράκιση του Φεστιβάλ με όρους που θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Σε αυτήν την κατεύθυνση υπήρξε ομοφωνία από όλους τους παρευρισκόμενους στην αναγκαιότητα της εξεύρεσης της καταλληλότερης λύσης, ώστε το Φεστιβάλ να εδραιώσει και θεσμικά τη θέση του στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας.

Τέλος, καταγράφηκε ρητά η βούληση του υπουργού για την κάλυψη των οικονομικών εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

2) Αρχαιολογικό Μουσείο Δήμου Πύργου

Η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε όλα τα προβλήματα που χρήζουν επίλυσης για την εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου (εγκαίνια, στελέχωση, εισιτήριο, εβδομαδιαία λειτουργία) και καταγράφηκε η βούληση του Υπουργείου για άμεση εξέταση και επίλυσή τους.

3) Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και άλλα θέματα

Άλλα θέματα που τέθηκαν ειδικότερα στη Γενική Γραμματέα και αφορούν τους αρχαιολογικούς χώρους στο νομό Ηλείας, θα τεθούν υπόψη εκ μέρους του Υπουργείου προς την νέα Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας ώστε να επιλυθούν με τον αρτιότερο και τον δικαιότερο τρόπο το συντομότερο δυνατόν.

Επίσης τέθηκε στη νέα πολιτική ηγεσία το θέμα της ένταξης στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO της μαύρης κορινθιακής σταφίδας που εκτιμάται ότι θα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην εξεύρεση πόρων για την ανάπτυξη της καλλιέργειας και ανάδειξη του προϊόντος, αλλά και γενικότερα η ανάγκη αναβάθμισης από μεριάς της ελληνικής πολιτείας των ενεργειών που θα συμβάλουν προς αυτήν την κατεύθυνση και για άλλες περιπτώσεις.

Περισσότερα Νέα