Συνάντηση Γεωργοπούλου με το Δήμαρχο Ήλιδας Χ. Χριστοδουλόπουλο για τα απορρίμματα

24 Ιουλίου - 17:25 Τοπικά

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ήλιδας και πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο είχε η Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ανάληψης από τον κ. Χριστοδουλόπουλο της προεδρίας του ΦΟΔΣΑ (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), στα πλαίσια πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με συναντήσεις με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπεύθυνος του τομέα αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Νίκος Παπαβασιλείου, οι εκπρόσωποι των Δημοτικών παρατάξεων «ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ» Δήμου Πύργου Πάνος Θεοδωρόπουλος κ «ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΗΝΕΙΟΥ» Δημήτρης Παπιώτης. Η Βουλευτής, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι εκπρόσωποι των Δημοτικών παρατάξεων ζήτησαν ενημέρωση από τον κ. Χριστοδουλόπουλο για την κατάσταση που επικρατεί στο Νομό σήμερα στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων καθώς και ποιες είναι οι προτεραιότητες του ΦΟΔΣΑ για το προσεχές διάστημα. Επίσης διατύπωσαν τις πάγιες και ρεαλιστικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία περιλαμβάνει την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας των πολιτών και την οικονομική βιωσιμότητα των υποδομών που αυτές απαιτούν. Ειδικότερα αναφέρθηκε η ανακύκλωση στην πηγή και η κομποστοποίηση αλλά και η αντίθεση στην δημιουργία εργοστασίου στην Τριανταφυλλιά που μάλιστα προωθεί και το νεοφιλελεύθερο μοντέλο συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με τα ΣΔΙΤ.

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος από τη μεριά του ενημέρωσε πως σχετικά με το εργοστάσιο βρίσκονται κοντά στην υπογραφή της σύμβασης, έχει έρθει η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης, εκκρεμεί το χρηματοδοτικό σχήμα το οποίο όταν προχωρήσει η σύμβαση θα πάει στο ελεγκτικό συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και μετά για υπογραφή. Παράλληλα ενημέρωσε ότι τίθεται ως άμεση προτεραιότητα να προχωρήσει η ανακύκλωση και θα ζητήσει άμεση χρηματοδότηση σε κεντρικό επίπεδο για το σκοπό αυτό αφού το αποθεματικό του ΦΟΔΣΑ είναι μικρό και δεν επαρκεί.

Η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως είναι άμεση προτεραιότητα η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση, ζήτησε από τον κ. Δήμαρχο και με την ιδιότητα του Προέδρου του ΦΟΣΔΑ να διεκδικήσουν οι Δήμοι και όλοι οι σχετικοί φορείς τα προγράμματα που στοχεύουν στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων μέσω της προώθησης ανάλογων μορφών διαχείρισης (πρόσκληση ΕΠΠΕΡΑΑ, πρόγραμμα LIFE), σύμφωνα και με τις οδηγίες που υπάρχουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι που δυστυχώς υπονομεύεται από την προώθηση της κατασκευής του εργοστασίου στην Τριανταφυλλιά καθώς αυτό θα συγκεντρώσει για τη «βιωσιμότητά» του όλο τον όγκο των απορριμμάτων και μάλιστα θα προωθεί την αύξηση αυτού.

Για άλλη μια φορά τονίστηκε η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η προώθηση φαραωνικών εργοστασίων στα μέτρα και τις ανάγκες συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων δεν οδηγεί στη μείωση του παραγόμενου όγκου απορριμμάτων καθώς απαιτεί διασφάλιση ελάχιστων εγγυημένων ποσοτήτων, δεν προωθεί την ανακύκλωση και σίγουρα απομακρύνει την προοπτική για βιώσιμες υποδομές όσο αφορά την κομποστοποίηση.

Εν τέλει δεν δίνει βιώσιμη λύση στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων παρά μόνο συντηρεί και αναπαράγει ένα σύστημα διαπλοκής, κατασπατάλησης δημοσίων πόρων και αντιπεριβαλλοντικής συνείδησης.

Περισσότερα Νέα