Συνάντηση για την Ι.Μ. Ασκητή: Βασική προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής Πύργου η ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων του Δήμου

24 Ιουλίου - 16:31 Τοπικά

Συνάντηση εργασίας με σκοπό την ανάδειξη και προβολή του μοναδικού θρησκευτικού μνημείου της Ιεράς Μονής Ασκητή στην Τοπική Κοινότητα Γουμέρου Πύργου αποτέλεσε το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου μεταξύ του Δημάρχου Τάκη Αντωνακόπουλου και εμπλεκόμενων με το θρησκευτικό μνημείο φορέων.

   Στη συνάντηση που υπήρξε άκρως εποικοδομητική συζητήθηκε το ιστορικό ανάδειξης της Μονής Ασκητή και τα ζητήματα που το αφορούν.

   Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος «η ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων του Δήμου μας αποτελεί βασική προτεραιότητα αφού από την αρχή της θητείας μας θέσαμε ως βασικό στόχο την ανάδειξη και προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

 Πόσο δε όταν αυτό σχετίζεται με τα θρησκευτικά μνημεία και προσκυνήματα της περιοχής μας. Ένα από τα μοναδικά θρησκευτικά μνημεία του Δήμου είναι και αυτό που αφορά την Ιερά Μονή Ασκητή στην τοπική κοινότητα Γουμέρου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με τους εμπλεκόμενους φορείς όπως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, η εκκλησία και η τοπική κοινότητα Γουμέρου με σκοπό να αναδείξουμε – συντηρήσουμε μέσα από συλλογική δράση και αγαστή συνεργασία το μοναδικού κάλλους θρησκευτικό μνημείο».

   Στη συνάντηση εργασίας παραβρέθηκαν η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κ. Ερωφίλη Κόλλια, ο αντιδήμαρχος  Πύργου κ. Νίκος Κοτσώνης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γουμέρου κ. Αριστείδης Γαβριλόπουλος και ο εφημέριος της Τ.Κ. πατήρ Γεώργιος Αθανασόπουλος που εξέφρασαν τις απόψεις – προτάσεις τους για την ανάδειξη και προβολή της Μονής Ασκητή.

Αθανασία Ράλλη: «Μοναστήρι με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ιστορία»

Με την σειρά της η κ. Ράλλη αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του εν λόγω θρησκευτικού μνημείου τονίζοντας ότι αποτελεί μεταβυζαντινό μοναστήρι με την πρόσοψή του να ανάγεται κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Πρόσθεσε δε ότι η Μονή Ασκητή αποτελεί μνημείο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής με μακρά ιστορία.

   Ολοκληρώνοντας ο αντιδήμαρχος Πύργου κ. Νίκος Κοτσώνης, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Γουμέρου κ. Γαβριλόπουλος καθώς και ο εφημέριος πατήρ Γεώργιος Αθανασόπουλος τόνισαν την άμεση ανάγκη συντήρησης και ανάδειξης του θρησκευτικού μνημείου που αποτελεί όπως τόνισαν σημείο κατατεθέν της περιοχής.

Ο Ερημίτης και η εικόνα της Παναγίας

Κοντά στο χωριό Γούμερο του Δήμου Ωλένης στο Νομό Ηλείας μέσα σε ένα καταπράσινο φαράγγι που έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως μνημείο φυσικής ομορφιάς, βρίσκεται σήμερα σπηλαιώδη Μονή του «Ασκητή».

    Η Ιερά Μονή Ασκητή Γουμέρου είναι ένα από τα μεγαλειώδη θρησκευτικά μνημεία με απίστευτη φυσική ομορφιά.

   Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, στο φαράγγι του Γούμερου ζούσε ένας ερημίτης.

    Οι κάτοικοι της περιοχής Γουμέρου και Ωλένης, αφού τον κυνήγησαν νομίζοντας πως είναι αγριογούρουνο, κατέληξαν στον σημερινό χώρο της Μονής.
   Εκεί όμως βρήκαν μόνο μία εικόνα της Παναγίας να κρατά ένα βρέφος. Εκεί λοιπόν, που σμίγουν δυο βουνά, στο φυσικό κοίλωμα δυο σπηλαίων, χτίστηκε η μονή και για πολλά χρόνια αποτελούσε μοναστικό κέντρο.

   Πριν αρκετά χρόνια η Μονή φιλοξενούσε μοναχούς ενώ τον τελευταίο μισό αιώνα παραμείνει ακατοίκητη. Συγγραφικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι όταν απεβίωσε ο Ασκητής ενταφιάστηκε μέσα στον χώρο της Μονής.

Περισσότερα Νέα