Συνάντηση Γιαννόπουλου με Γ.Γ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Στρατάκο για τις αποξηραμένες λίμνες

24 Ιουλίου - 16:25 Τοπικά

   Τη νομοθετική επίλυση του ζητήματος, που θα διασφαλίζει την παραχώρηση χρήσης αγροτεμαχίων στις αποξηραμένες λίμνες  Αγουλινίτσας, Μουριάς και Κάστας, σε καλλιεργητές των όμορων Τοπ. Κοινοτήτων, ζήτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, με Υπόμνημα που παρέδωσε, σήμερα Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην Αθήνα.

   Ο κ. Γιαννόπουλος, συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο και στελέχη του Υπουργείου, στους οποίους μετέφερε και ανέλυσε τα προβλήματα που θα προκαλέσει η εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4061/2012, στην περιοχή και στον αγροτικό πληθυσμό. Εξήγησε πως, ο τρόπος διανομής των αποστραγγιζόμενων γαιών στην Ηλεία, σύμφωνα με τα Άρθρα 4 έως 11, θα αποκλείσει ουσιαστικά τη δυνατότητα εκμίσθωσης σε μεγάλο αριθμό αγροτών και κτηνοτρόφων των όμορων Τ.Κ. Κι αυτό γιατί, οι όροι και προϋποθέσεις παραχώρησης, όσον αφορά το συνολικό εμβαδόν των εκτάσεων, τον αριθμό τεμαχίων και τη μη δυνατότητα κατάτμησης, δεν θα επιτρέπουν την διάσπασή τους σε μικρότερα τμήματα των 30-40 στρεμμάτων, ώστε να συμμετέχουν στην καλλιέργειά τους περισσότεροι αγρότες.  Υπενθύμισε δε πως, από το 1973 έως το 2012 οι εκτάσεις παραχωρούνταν διασπασμένες σε μικρά τμήματα, χωρίς χωρική περιγραφή (με την 95/75 Πράξη του Υπ. Συμβουλίου) σε καλλιεργητές των παραλίμνιων κοινοτήτων, ενώ από το 2012 και μέχρι σήμερα, παραχωρούνταν με παρατάσεις του προηγούμενου καθεστώτος (παρ. 13 του άρθρου 36 του Ν. 4061/2012). Οι δικαιούχοι δε, ανέρχονται σήμερα σε 1.000 περίπου φυσικά πρόσωπα.

     Σημειώνεται τέλος, πως, το εν λόγω πρόβλημα, σχετικά με την εκμίσθωση των εκτάσεων βάσει του Ν. 4061/2012, συζητήθηκε προ ημερών, σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννόπουλο, με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θ.Βασιλόπουλο, τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΔΕ Σταύρο Βέρρα και στελέχη των αντίστοιχων υπηρεσιών της ΠΕ Ηλείας, με τη συμμετοχή των προέδρων των παραλίμνιων Τ.Κ. Οι τελευταίοι, μετέφεραν την ανησυχία και αγωνία των καλλιεργητών, οι οποίοι τις τελευταίες δεκαετίες εξασφαλίζουν το βασικό εισόδημα των οικογενειών τους, από την εκμίσθωση και καλλιέργεια των εκτάσεων αυτών.

      Για τους παραπάνω λόγους, ο κ. Γιαννόπουλος, ζήτησε από τον κ. Στρατάκο, να εξεταστεί η δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης που θα δώσει δίκαιη λύση για τους αγρότες της περιοχής, οι οποίοι καλλιεργούν τις παραπάνω εκτάσεις τα τελευταία 45 και πλέον έτη.

   Ο κ. Στρατάτος και τα στελέχη του Υπουργείου, άκουσαν με προσοχή τα επιχειρήματα του κ. Γιαννόπουλου, στον οποίο γνωστοποίησαν πως, ήδη το Υπουργείο επεξεργάζεται σχετικές τροποποιήσεις, στην κατεύθυνση της επιπλέον μοριοδότησης τόσο της εντοπιότητας, όσο και των ετών στους ήδη καλλιεργητές των εκτάσεων. Στόχος του Υπουργείου, όπως εξήγησε ο κ. Στρατάκος στον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας κ. Γιαννόπουλο, είναι η ψήφιση των τροποποιήσεων και η οριστική επίλυση του ζητήματος, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Περισσότερα Νέα