Συνάντηση του Δασάρχη Πύργου με τον Δήμο και την Κοινότητα Αρχαίας Ολυμπίας

13 Μαρτίου - 22:41 Τοπικά

Κατόπιν αιτήματος της Κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας προς το Δασαρχείο Πύργου, με σκοπό την άμεση διάσωση των ιστορικών πλατάνων και τη διατήρηση του φυσικού πλούτου της περιοχής, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των αρμόδιων φορέων την Τετάρτη το πρωί στο Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Στη συζήτηση που είχε ως βάση την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, η οποία νεκρώνει τα δέντρα, συμμετείχαν ο Δασάρχης Πύργου, Δρ. Παναγιώτης Λάττας, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος, Πρασίνου, κ. Γιώργος Κρέζος, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιώργος Καρανικολός και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, κ. Τάκης Παρασκευόπουλος.

Όπως επισήμανε ο κ. Λάττας, ο πλάτανος αποτελεί είδος με σημαντικό δασοπονικό ενδιαφέρον που οφείλεται στην παραγωγική του αξία και για τον λόγο αυτό πρέπει να προστατευτεί. Παράλληλα, είναι ένα δέντρο ιστορικής σημασίας, ένα σημείο αναφοράς στα αρχαία χρόνια και στη μυθολογία και η επέμβασή μας οφείλει να είναι άμεση και αποτελεσματική σαν να διασώζουμε ένα ιδιαίτερο μνημείο για την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι ο μύκητας αυτός, ο οποίος εμφανίστηκε στην περιοχή μας το 2003, προσβάλλει τα δέντρα και εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς, ξεραίνοντας τον κορμό και καθιστώντας το δέντρο επικίνδυνο. Στόχος, εκτός από τις παρεμβάσεις των ειδικών ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα και ταυτόχρονα να βελτιωθεί η αισθητική εικόνα των σημείων που πάσχουν περισσότερο, είναι και η μέριμνα να μην υπάρξει διασπορά της ασθένειας σε άλλες περιοχές.

Δήμος και Κοινότητα ευχαρίστησαν θερμά τον Δασάρχη Πύργου και αμφότεροι δήλωσαν ότι θα ενεργήσουν από κοινού, ώστε να σώσουν τον φυσικό πλούτο της γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Περισσότερα Νέα