Συνάντηση υπουργού Πολιτισμού με Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας

24 Ιουλίου - 16:37 Τοπικά

Τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας επισκέφθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 1 Μαρτίου η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, πραγματοποιώντας στο Δημαρχείο της πόλης συνάντηση με τον Δήμαρχο, Γιώργο Γεωργιόπουλο και συνεργάτες του.

Η κα Μενδώνη, η οποία συνοδευόταν από την Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, Εριφύλη Κόλλια και την συνεργάτιδά της, δημοσιογράφο Άννα Παναγιωταρέα, συζήτησε με τον κ. Γεωργιόπουλο ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τη σχέση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας με το Υπουργείο Πολιτισμού. Το πρώτο θέμα συζήτησης ήταν η πρόταση της Microsoft για επένδυση στην Ολυμπία σχετική με την εφαρμογή και αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, με τρόπο που να αναδεικνύεται η συνολική εμπειρία στον επισκέπτη.

Έγινε επίσης μια πρώτη συζήτηση για την κυκλοφοριακή μελέτη, τις παρατηρήσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και τις ενστάσεις του Δήμου επί των παρατηρήσεων αυτών. Ζητήθηκε ακόμη από τη Δημοτική Αρχή η συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που σχεδιάζει ο Δήμος για την ανάπλαση του οικισμού -και όχι μόνο- της Αρχαίας Ολυμπίας. Συζητήθηκε εν συνεχεία η δυνατότητα υλοποίησης ενός προγράμματος εκπαίδευσης για τεχνίτες εκμαγείων, οι οποίοι θα μπορούν να στελεχώσουν εργαστήρια δημιουργίας αντιγράφων πρωτότυπων αρχαίων έργων τέχνης. Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί από Ευρωπαϊκά προγράμματα και θα υλοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία. Τέλος ο κ. Γεωργιόπουλος ζήτησε τη βοήθεια του υπουργείου, στη συνεργασία που έχει ξεκινήσει το Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας με το Φεστιβάλ Αθηνών για την βελτίωση της ποιότητάς του και την αναβάθμισή του σε πραγματικά διεθνές φεστιβάλ.

Η συζήτηση, που είχε διάρκεια μιάμισης περίπου ώρας, έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, με διάθεση συνεργασίας και κατανόησης των θεμάτων εκ μέρους και των δύο πλευρών. Η κα Μενδώνη, η οποία θα παραβρεθεί και στην τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, στις 12 Μαρτίου, τόνισε ότι σε μεταγενέστερο χρόνο θα γίνει, με την κατάλληλη προετοιμασία, μια ακόμη συνάντηση, για να εξεταστεί η πορεία των θεμάτων που συζητήθηκαν καθώς και άλλα θέματα της Ολυμπίας.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η κα Μενδώνη ανέφερε πως η Ολυμπία χρειάζεται να τύχει ενός εθνικού σχεδίου, το οποίο, μέσα από μια σύγχρονη αντίληψη διαχείρισης, θα αναβαθμίζει την πολιτιστική αλλά και την τουριστική ταυτότητα της περιοχής. Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Χάρης Σπηλιόπουλος και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αρχαίας Ολυμπίας, Παναγιώτης Μαντάς.

Περισσότερα Νέα