Συνεδρίαση συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας ενόψει χειμερινής περιόδου

24 Ιουλίου - 19:16 Τοπικά

Με θέμα την προετοιμασία και συνεργασία των συναρμόδιων φορέων ενόψει της χειμερινής περιόδου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας η συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου.

Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, στην τοποθέτησή του, ενημέρωσε τα μέλη του Σ.Τ.Ο. για την πορεία αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών και τη μέριμνα για αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων. Ανέφερε ότι έγιναν έργα πρόληψης, έστω και με λίγα χρήματα, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος διεκδικεί πόρους για περισσότερα έργα αποκατάστασης, αντιπλημμυρικής προστασίας και στήριξης των πληγέντων. Υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι στις επαφές του με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη έχει ζητήσει μια ολοκληρωμένη μελέτη αντιπυρικής αλλά και αντιπλημμυρικής θωράκισης για ολόκληρο το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και ειδικότερα για τον αρχαιολογικό χώρο.

Ο κ. Γεωργιόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ύπαρξης ανοιχτής εργολαβίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα προκειμένου να υπάρχει πάντα η δυνατότητα άμεσης επέμβασης σε περιπτώσεις έντασης των καιρικών φαινομένων. Πάνω σ’ αυτό το ζήτημα, ο Δήμος αιτήθηκε 200.000 ευρώ από τον κ. Τριαντόπουλο και ευελπιστεί στην ικανοποίηση αυτού του αναγκαίου και δίκαιου αιτήματος. Εκθείασε ακόμη το επίπεδο συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων στις προσπάθειες πρόληψης κινδύνων πυρκαγιάς το περασμένο καλοκαίρι, ζητώντας τους να επιδείξουν αντίστοιχο ζήλο και τις επικίνδυνες ημέρες του χειμώνα.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και αναπληρωτής Δήμαρχος κ. Βασίλης Αρβανίτης ευχαρίστησε κι αυτός τους συναρμόδιους φορείς και τους εθελοντές για την επιχειρησιακή ετοιμότητα που επέδειξαν το καλοκαίρι, καθώς και τους Προέδρους των Κοινοτήτων που έκαναν μεγάλη προσπάθεια για την εφαρμογή του νέου κανονισμού. Εστίασε στην υποδειγματική δουλειά που έγινε σε αποψιλώσεις, καθαρισμούς οικοπέδων, διανοίξεις δρόμων κλπ. Σημείωσε ακόμη ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι δυσκολότερος από τον περσινό με περισσότερες καταπτώσεις δέντρων και ζήτησε ιδιαίτερη προσοχή στις πυρόπληκτες περιοχές.

Ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας κ. Γιώργος Κωνσταντακόπουλος παρατήρησε ότι μέσα στο 2022 καταγράφηκαν 850 πυρκαγιές στην Ηλεία αποτεφρώνοντας συνολικά 18.000 στρέμματα και ζήτησε περισσότερη προσοχή επειδή λόγω της κλιματικής κρίσης οι φωτιές είναι πιο επιθετικές πλέον. Από την πλευρά του ο Δασάρχης κ. Παναγιώτης Λάττας τόνισε ότι υλοποιείται ένα έργο 1,9 εκ. ευρώ για καθαρισμούς δασών από Αρχαία Ολυμπία έως Ερύμανθο ποταμό και μια μελέτη 1,2 εκ. για δασικά αντιπλημμυρικά έργα στους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το επόμενο καλοκαίρι θα υπάρχει περισσότερη ετοιμότητα. Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Νίκος Μαρούντας αναφέρθηκε στη δημιουργία αλλά και συντήρηση πυροσβεστικών κρουνών και γεωτρήσεων για τον ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων, καθώς και στην τοποθέτηση δεξαμενών λήψης νερού από εναέρια μέσα.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο Διοικητής της Π.Υ. Πύργου κ. Νίκος Σμαρνάκης, ο Πυραγός κ. Δημήτρης Τσιμπογιάννης, ο Διοικητής του Α.Τ. Αρχαίας Ολυμπίας κ. Νίκος Αργυρόπουλος και ο προϊστάμενος του Π.Κ. Αρχαίας Ολυμπίας κ. Ηλίας Δουζένης, Πρόεδροι Κοινοτήτων, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κ. Γιώργος Καρανικολός, ο εκπρόσωπος του ΤΟΕΒ Πελοπίου κ. Νίκος Γρηγορόπουλος,  οι οποίοι έκαναν τις επισημάνσεις τους και εστίασαν στην άψογη συνεργασία με τον Δήμο και τους υπόλοιπους φορείς.

Περισσότερα Νέα