Συνέντευξη Αν. Νικολακόπουλου στο ΑΠΕ: Και ανακριτής και μάρτυρας το ίδιο πρόσωπο δε γίνεται

24 Ιουλίου - 16:43 Τοπικά

 Πως γίνεται να δεχθούμε το ίδιο πρόσωπο να είναι ανακριτής στην προανακριτική, να γνωρίζει όλα τα θέματα που συζητούνται ως μέλος της και στη συνέχεια να προσέρχεται και ως μάρτυρας για την ίδια υπόθεση; Είναι κάτι που δε στέκει ούτε σε λογική ούτε σε νομική βάση…

Τα παραπάνω τόνισε σε συνέντευξή του στο Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ηλείος βουλευτής Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος ως γνωστόν συμμετέχει στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλος. Ο ίδιος μάλιστα είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τις έντονες και «εκτός ορίων» αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα εξαίρεσης από την Επιτροπή των Παύλου Πολάκη και Δημ. Τζανακόπουλου.

Ο κ. Νικολακόπουλος απάντησε και σε άλλα ερωτήματα πολιτικής επικαιρότητας, όπως το Προσφυγικό, τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία, αλλά και το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ειδικότερα είπε:

«Είναι κατανοητό και απολύτως λογικό ότι κάποιος δεν μπορεί να είναι ανακριτής και μάρτυρας και η Ειδική Προανακριτική Επιτροπή ασκεί ανακριτικά καθήκοντα. Αν κάποιος εμπλέκεται στην υπόθεση και κρίνεται ότι πρέπει να έρθει ως μάρτυρας δεν μπορεί να παραμένει μέλος της Επιτροπής».

Ερωτηθείς τι θα γίνει εάν δεν οριστούν οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα αντικαταστήσουν τον κ. Πολάκη και τον κ. Τζανακόπουλο, ο κ. Νικολακόπουλος απάντησε: «Ο κ. Πολάκης είπε δημοσίως ότι εγώ θα εμφανιστώ στην Επιτροπή. Εγώ εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα επικρατήσει η λογική, ότι δεν θα οδηγηθούμε σε ακραίες συμπεριφορές ασέβειας προς τους νόμους, προς τις δημοκρατικές αποφάσεις της Επιτροπής. Δεν είναι μία απόφαση που την έλαβε μόνη της, δεν την πρότεινε καν η ΚΟ της ΝΔ, την πρότεινε η ομάδα του ΚΙΝΑΛ. Είναι απόφαση νομική, κυρίως. Από τη στιγμή που καλούμαστε να κάνουμε ένα ανακριτικό έργο, οφείλουμε και εμείς να σεβαστούμε τους νόμους».

Προστασία συνόρων

Για το θέμα των προσφυγικών ροών, ο κ. Νικολακόπουλος σημείωσε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ: «Νομίζω ότι εξελίσσεται σε ασύμμετρη πραγματικά απειλή». «Έχουμε κάνει σαφώς προσπάθειες να διεθνοποιήσουμε το ζήτημα, πλην όμως η πολιτική μας είναι εντελώς διαφορετική, δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε. «Ήδη λαμβάνουμε μέτρα, μέτρα τα οποία αφορούν την καλύτερη προστασία των συνόρων, έτσι ώστε να μειώσουμε τις προσφυγικές ροές, λαμβάνουμε νομοθετικά μέτρα, έτσι ώστε η διαδικασία ασύλου να υλοποιείται μέσα σε τρεις μήνες. Όσοι έχουν δικαίωμα να μπουν σε καθεστώς ασυλίας θα αντιμετωπίζονται ως πρόσφυγες, οι υπόλοιποι θα μπαίνουν σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και στη συνέχεια θα επαναπροωθούνται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Νικολακόπουλος τόνισε ότι «δεν μπορεί και ο Ερντογάν να ασκεί πολιτική με βάση το προσφυγικό-μεταναστευτικό», συμπληρώνοντας πως «πρέπει να περάσουμε το μήνυμα ότι δεν είναι ανοιχτά τα σύνορα, ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό θέλουμε την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων μας, θέλουμε την αλλαγή του κανονισμού του Δουβλίνου. Βάλαμε το θέμα στην τελευταία Ευρωπαϊκή Επιτροπή και νομίζω γίνεται ήδη μία συζήτηση, η οποία ακριβώς θα οδηγήσει σε αλλαγή του Κανονισμού του Δουβλίνου, δεν είναι μόνο θέμα της πρώτης χώρας εισδοχής η πολιτική ασύλου, αλλά αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Δε σέβεται το διεθνές δίκαιο

Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας, ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε: «Η Τουρκία δείχνει μία συμπεριφορά, η οποία είναι ακραία, δείχνει μία πολιτική μη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Θα πρέπει το επόμενο διάστημα και ήδη υπάρχουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τις ενέργειες που κάνει στην κυπριακή ΑΟΖ, έχουμε καταφέρει να καταδικάσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αυτήν την ενέργεια. Η Ελλάδα είναι ισχυρή, έχει την αποτρεπτική δύναμη, αλλά εμείς θέλουμε κανόνες καλής γειτονίας, θέλουμε σεβασμό του διεθνούς δικαίου, θέλουμε να συζητάμε με την Τουρκία και νομίζουμε ότι αυτή είναι μία πολιτική εξομάλυνσης που λύνει τα προβλήματα. Πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα σεβαστεί το διεθνές δίκαιο».

Κενό στη συμφωνία

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Νικολακόπουλος υπογράμμισε πως «αποδεικνύεται στην πορεία ότι δημιουργείται και θέμα με το erga omnes. Από τη στιγμή που συνδέεται το erga omnes στη συμφωνία με την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αφήνει ένα κενό το οποίο προκλήθηκε τώρα -όχι βέβαια με υπαιτιότητα της Ελλάδας αλλά από τη στιγμή που κάποιες χώρες δεν συμφώνησαν να ξεκινήσει η ενταξιακή πορεία- εμείς δεν το θέλαμε, γιατί θεωρούμε ότι μέσα από την πορεία της ενταξιακής διαδικασίας θα κάνουν βήματα κοντινά προς εμάς. Άρα, λοιπόν, θέλαμε αυτήν την ευρωπαϊκή προοπτική, πλην όμως φαίνεται ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει κενό στη συμφωνία».

Περισσότερα Νέα