Σύψας: Μέρες Γουχάν αν επικρατήσει η μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής

24 Ιουλίου - 16:17 Τοπικά

Η εμφάνιση κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, έχει γεμίσει ανησυχία την επιστημονική κοινότητα. Ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας, ανέφερε πως το εμβόλιο είναι λιγότερο αποδοτικό πάνω στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, ενώ απαντώντας στο σενάριο η εν λόγω μετάλλαξη να επικρατήσει, τότε, όπως είπε, «θα ξαναγυρίσουμε στην εποχή της Γουχάν».

«Αυτό κάνει και ο ιός αυτός. Υπάρχουν 3 μεταλλάξεις αυτή την στιγμή οι οποίες μολύνουν περισσότερο. Είναι η βρετανική, της Αφρικής και της Βραζιλίας» τόνισε. «Για τη μετάλλαξη της Αφρικής υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά», είπε αρχικά ο κ. Σύψας στον ΣΚΑΪ, «άρα, υπάρχει η πιθανότητα ο ιός να ξεπερνάει την ανοσία και αυτό θα σημαίνει ότι ξαναγυρνάμε στην εποχή της Γουχάν, σε έναν νέο ιό» και συνέχισε: «Εάν, λόγου χάρη, επικρατήσει το στέλεχος της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα, η νόσηση δεν μας καλύπτει, έχουμε έναν νέο ιό και τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν».

Ο κ. Σύψας τόνισε πως δυστυχώς στην Ελλάδα μετά από έλεγχο δειγμάτων τα οποία ήταν από τις 12 μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου βρέθηκαν από τα 187 δείγματα που ελέγχθηκαν το 60% βρέθηκε να έχει μετάλλαξη. Όπως ο ίδιος υπογράμμισε δεν ήταν τυχαία δείγματα αλλά ήταν δείγματα που υπήρχε μεγάλη κλινική υποψία.

Όπως εξήγησε αυτό το γνωρίζουν από δυο μεγάλες κλινικές μελέτες στο πεδίο που υπάρχουν, της Johnson και της Novamax  που γίνονται στη Νότιο Αφρική και έδειξαν με μεγάλη σαφήνεια ότι το εμβόλιο είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό. «Συγκριμένα αυτά τα δύο εμβόλια είναι περίπου 90% στην Αγγλία και Βόρεια Αμερική και 50% ή και κάτω από 50% στην Νότιο Αφρική.  Άρα μιλάμε για μεγάλη πτώση αλλά παρ’ όλα αυτά κάπως προστατεύουν», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το αν με αυτά τα δεδομένα χρειαστεί και μια δόση αργότερα ανέφερε πως ήδη όλες οι μεγάλες εταιρίες που φτιάχνουν τα εμβόλια ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα και αυτό συνίσταται σε μια τρίτη δόση του εμβολίου το οποίο θα είναι ελαφρώς τροποποιημένο έτσι ώστε να καλύπτουν και τις μεταλλάξεις. 

Οσον αφορά στην τάση αύξησης που έχουν τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, ο κ. Σύψας ανέφερε πως ο κίνδυνος για επιτάχυνση της πανδημίας είναι σημαντικός αν ισχύσουν δύο συγκεκριμένες προϋποθέσεις. «Υπάρχει κίνδυνος τον Φεβρουάριο να έχουμε επιτάχυνση της επιδημίας εάν ισχύσουν δύο προϋποθέσεις: να φτάσουν στο 30% τα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών στην Ελλάδα και να επιβεβαιωθεί η αύξηση της μεταδοτικότητας», είπε, ενώ για την αύξηση των κρουσμάτων τον Ιανουάριο σχολίασε πως «δεν έχουμε τόσες καλές εξηγήσεις. Μπορεί να οφείλεται στη μετάλλαξη».

https://www.ethnos.gr/

Περισσότερα Νέα