ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας: Από τον «ΦιλόΔημο» στον «Τρίτση» – Από τη διαφάνεια στη συναλλαγή

24 Ιουλίου - 16:31 Τοπικά

Αφού επί μήνες συκοφάντησαν το ιδιαίτερα επιτυχημένο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», αφού επί μήνες καθυστέρησαν ώριμα έργα των Δήμων, σε μια από τις γνωστές κυβερνητικές φιέστες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το «νέο» πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για τη χρηματοδότηση έργων της Αυτοδιοίκησης.

Για να αιτιολογήσει την κατάργηση του «ΦιλόΔημου», ο υπουργός Εσωτερικών ισχυρίστηκε ψευδώς έλλειψη δήθεν χρηματοδότησης και δήλωσε ότι έχει νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Όταν, όμως, του ζητήθηκε να την παρουσιάσει στη Βουλή έπαθε αφωνία. Συνεχίζουν, λοιπόν, με τη σύμβαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αφού όμως καθυστέρησαν επί ένα χρόνο έργα κρίσιμα για τις τοπικές κοινωνίες.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε εκατοντάδες «νέα» έργα. Μόνο που ξέχασε να πει πως η συντριπτική πλειοψηφία από αυτά έχουν ήδη δημοπρατηθεί μέσω του «ΦιλόΔημου» και για αρκετά έχουν υπογραφεί κιόλας οι συμβάσεις! Στον «ΦιλόΔημο», μέσα σε ένα μόνο χρόνο, από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2019, εντάχθηκαν 502 έργα ύψους 1,24 δισ. ευρώ. Στους Δήμους της Ηλείας είχαν ήδη ενταχθεί στον «ΦιλόΔημο» έργα ύψους 38 εκ. ευρώ. Αναλυτικά:

Δήμος

Προϋπολογισμός έργων (εκατ. ευρώ)

Ανδραβίδας-Κυλλήνης

9,34

Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

4,28

Αρχαίας Ολυμπίας

8,14

Ζαχάρως

1,98

Ήλιδας

6,95

Πηνειού

2,92

Πύργου

4,02

Όλα αυτά τα έργα, αφού τα καθυστέρησαν επί ένα χρόνο, τα εμφανίζουν τώρα ως δικά τους!

Ο «ΦιλόΔημος» συνάντησε καθολική αποδοχή από όλους τους Δημάρχους και δεν βρέθηκε ούτε ένας που να διατυπώσει αρνητική άποψη. Όποιος Δήμος είχε ώριμες μελέτες έπαιρνε χρηματοδότηση με αντικειμενικό και δίκαιο τρόπο. Χωρίς συναλλαγή, χωρίς εξαρτήσεις. Αυτό όμως δεν άρεσε καθόλου στους Δεξιούς γιατί έχουν συνηθίσει να κάνουν δουλειές «αλλιώς». Έσπευσαν, λοιπόν, να του αλλάξουν όνομα για να μη συνδέεται με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό, όμως, που επιμελώς προσπαθούν να αποκρύψουν είναι ότι άλλαξαν τους κανόνες. Τώρα, αυτός που θα εγκρίνει τα έργα είναι ο υπουργός Εσωτερικών! Τελειώνει, δηλαδή, η μεγάλη μεταρρύθμιση του «ΦιλόΔημου», τελειώνει η διαφάνεια και οι αντικειμενικές διαδικασίες. Επανερχόμαστε στις παλιές ωραίες εποχές, στο πελατειακό κράτος της Δεξιάς. Οι Δήμαρχοι θα πρέπει να γίνουν ξανά επαίτες εκλιπαρώντας τον κ. Θεοδωρικάκο για χρηματοδότηση. Συναλλαγή και διαπλοκή.

Ήδη, όπως καταγγέλλουν Δήμαρχοι, ιδιωτικές «εταιρίες» εμφανίστηκαν σε κάποιους Δήμους πουλώντας εκδούλευση, καθώς γνωρίζουν εκ των προτέρων προσκλήσεις που θα ανακοινωθούν στο μέλλον και προσφέρονται να «προσαρμόσουν» τους όρους. Οι Μαυρογυαλούροι είναι ξανά εδώ!

Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας

Γραφείο τύπου

Περισσότερα Νέα