ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας: Κυβέρνηση και τρόικα εξοντώνουν το φαρμακείο!

24 Ιουλίου - 17:52 Τοπικά

Ανακοίνωση για το ζήτημα που έχει προκύψει με τα φαρμακεία ύστερα από τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο καθεστώς των φαρμακείων εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Για μία ακόμη φορά, οι μεθοδευμένες αντικοινωνικές παρεμβάσεις της μνημονιακής συγκυβέρνησης καθ΄ υπόδειξη της τρόικας στον τομέα της υγείας, έχουν σκοπό να επιβαρύνουν περισσότερο τους πολίτες και να πλήξουν το ελληνικό φαρμακείο της γειτονιάς υπέρ των μεγάλων συμφερόντων.

Με πρόσχημα την επί παραγγελία από το υπουργείο Εμπορίου έκθεση του ΟΟΣΑ και ενώ στη χώρα μας υπάρχει ήδη μεγάλος αριθμός φαρμακείων, ο οποίος συνεχώς μειώνεται ως συνέπεια της βαθιάς οικονομικής κρίσης και των μέτρων που ήδη έχουν επιβληθεί, προωθούν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας τους, την άρση κάθε κριτηρίου πληθυσμιακού και χωροταξικού για τη λειτουργία φαρμακείου, ενώ θέτουν σε αμφισβήτηση και το ιδιοκτησιακό καθεστώς επιτρέποντας το άνοιγμα φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς.

Η εφαρμογή των μέτρων αυτών μαζί με την πώληση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) από τα super market και η απελευθέρωση της τιμής τους, θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις στα φάρμακα, οι οποίες θα προστεθούν στις πλάτες του ελληνικού λαού, που ήδη το 2013 πλήρωσε 25% περισσότερα χρήματα για φάρμακα, θα βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών αφού δεν υπάρχουν ασφαλή φάρμακα, θα πλήξουν την επιστήμη του φαρμακοποιού και θα συρρικνώσουν τα φαρμακεία υπέρ των μεγάλων αλυσίδων. Αυτή είναι η περίφημη πολιτική της κυβέρνησης για «φθηνό φάρμακο» που υποσχόταν ο υπουργός Υγείας πριν λίγους μήνες.

Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπορεύσιμο προϊόν. Άρα η σύνδεση του φαρμάκου και των σημείων διάθεσης αυτού (φαρμακεία) με τους κανόνες της αγοράς δεν είναι θεμιτή.

Η πολιτεία πρέπει να διαφυλάξει το μέλλον του ελληνικού φαρμακείου (ατομικού ή συστεγασμένου ή και με προοπτική συνενώσεων σε ισότιμη βάση συμμετοχής) διατηρώντας τους εθνικούς περιορισμούς που υπάρχουν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του φαρμακείου.

Το φαρμακείο ως αναπόσπαστο κομμάτι του Δημόσιου Συστήματος Υγείας αλλά και ως ατομική επιχείρηση θα πρέπει να ταυτίζεται κατηγορηματικά και αποκλειστικά με τον ιδιοκτήτη, αδειούχο, επιστήμονα φαρμακοποιό.

Μαζί με την κοινωνία θα αποτρέψουμε την επικείμενη καταστροφή.

Κάθε μέρα που περνάει γίνονται και πιο επικίνδυνοι.

Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε!

Ν. Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΗΛΕΙΑΣ – ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ»

Περισσότερα Νέα