Σύσκεψη για την εκκένωση των παραλιακών «οικισμών» σε περίπτωση πυρκαγιάς

24 Ιουλίου - 16:32 Τοπικά

   Η εκπόνηση ενός σχεδίου εκκένωσης των παραλιακών “οικισμών”, σε περίπτωση κινδύνου πυρκαγιάς εν μέσω θέρους, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 27 Μαΐου 2020,  στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλου.

   Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με φυσική παρουσία των μελών και την τήρηση μέτρων πρόληψης και προστασίας, υπό την προεδρία του κ. Γιαννόπουλου, συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος, ο Διοικητής της Π.Υ Πύργου Γιώργος Κωνσταντακόπουλος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας Παναγιώτης Μάνδαλος, ο Λιμενάρχης Κατακόλου Δημήτρης Παπαηλιού, ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, ο προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ΠΔΕ Νίκος Γυφτάκης και ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε Ηλείας Κώστας Μπαλκάμος, η προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πύργου Κική Διονυσοπούλου και από το Γραφείο Ασφάλειας του Λιμεναρχείου Κατακόλου ο  Νίκος Ζαφειρόπουλος.

   Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας, αναφέρθηκε στις σοβαρές ιδιαιτερότητες των παραλιακών «οικισμών», λόγω της αυθαίρετης και άναρχης ανάπτυξης των παραθεριστικών κατοικιών, κυρίως στις περιοχές της Σπιάντζας, του Καβουρίου (έως πριν το Κατάκολο) και του Αγίου Ηλία, λόγω της στενότητας των συνδετήριων οδών, το πλάτος των οποίων μειώνεται εξαιτίας της στάθμευσης των οχημάτων των διαμενόντων αλλά και των λουόμενων που συγκεντρώνονται, ειδικά στις περιοχές που λειτουργούν καντίνες για την εξυπηρέτηση του κοινού. «Η πρόληψη είναι το κυρίαρχο μέλημά μας και έχει σίγουρα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, επιτρέποντας παράλληλα την έγκαιρη ενημέρωση αλλά και συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος, συμπληρώνοντας «…πρωτίστως λοιπόν, θα πρέπει να εκπονήσουμε ένα σχέδιο πρόληψης, αλλά και αντιμετώπισης, με βασικό στοιχείο την εκκένωση, αξιοποιώντας τις εξόδους της χερσαίας ζώνης και επικουρικά και τη θάλασσα». Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη ευαισθητοποίησης των παραθεριστών και εμπέδωσης του αισθήματος υπευθυνότητας, για την προστασία των παραπάνω περιοχών, ώστε να μη χρειαστεί να φτάσουμε στο σημείο της καταστολής, το οποίο, αντικειμενικά, παρουσιάζει σοβαρές τεχνικές δυσκολίες – όπως ειπώθηκε – με βασικότερη τη «διαχείριση» των κατοίκων σε μια επιβεβλημένη οργανωμένη απομάκρυνση, λόγω της απροθυμίας και σθεναρής άρνησης τους – όπως έχει συμβεί στο παρελθόν – να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των Αρχών και να εγκαταλείψουν προσωρινά τους χώρους διαμονής τους.

Προβλήματα και πρωτοβουλίες

   Στα ζητήματα που τέθηκαν, ήταν η ανάγκη εξεύρεσης λύσης για τα ακαθάριστα οικόπεδα για τα οποία δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, συνεπώς δεν υπάρχει τρόπος να βεβαιωθούν πρόστιμα από τον δήμο Πύργου, ο οποίος ήδη εκτελεί εργασίες καθαρισμού των παραλιακών οδών. Ζητήθηκε μάλιστα και η συνδρομή του Δασαρχείου – που επίσης εκτελεί εργασίες καθαρισμού σε περιοχές της παραλιακής ζώνης – για την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που παρατηρούνται σε πρωτοβουλίες για εργασίες πρασίνου σε κάποιες περιοχές. Προτάθηκε επίσης η εγκατάσταση κάθετης και οριζόντιας σήμανσης (π.χ διαγραμμίσεις, κορίνες απαγόρευσης στάθμευσης) και ο καθαρισμός των δασών με τη συνδρομή και εθελοντικών ομάδων και συλλόγων. Παράλληλα, θα ξεκινήσει μια προσπάθεια καταγραφής των πλωτών μέσων, με εθελοντική συμμετοχή των ιδιοκτητών, που θα συνδράμουν το έργο του Λιμεναρχείου για εκκένωση από θαλάσσης, αν και εφόσον χρειαστεί, δεδομένου του γεγονότος ότι η παραλιακή ζώνη κατακλύζεται από κόσμο. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κυκλοφοριακής συμφόρησης λόγω της άναρχης στάθμευσης των οχημάτων, που εμποδίζουν την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων, πέραν της σήμανσης και των δεδομένων αυξημένων περιπολιών και υποδείξεων συμμόρφωσης από την Αστυνομία (τόσο προληπτικά όσο σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς), προτάθηκε η εξεύρεση οικοπέδων που θα λειτουργούν ως χώροι στάθμευσης, για την αποσυμφόρηση των οδών από τους δρόμους.

   Από όλους τους συμμετέχοντες επισημάνθηκαν προβλήματα – για κάποια βρέθηκαν και οι λύσεις – ενώ κατατέθηκαν χρήσιμες προτάσεις για την εκπόνηση του σχεδίου και την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιάς, ανανεώνοντας όλοι την δέσμευση συνεργασίας για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

   Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, ευχαρίστησε όλους για την αγαστή συνεργασία, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει συνέχεια αυτής για το εν λόγω ζήτημα, με καταγραφή των πεπραγμένων, τα οποία θα τεθούν υπόψη του Περιφερειακού  Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδος, Νίκου Ρουμελιώτη, στην επικείμενη επίσκεψή του στην Ηλεία.

Περισσότερα Νέα