Τ. Αντωνακόπουλος: Η Δημοτική Αρχή φλερτάρει με βαριά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα

24 Ιουλίου - 17:18 Τοπικά

Δυστυχώς οι πολίτες του Πύργου είναι θύματα της αναποτελεσματικής, χρονοβόρας, παρελκυστικής τακτικής της Δημοτικής Αρχής η οποία πρόσφατα εξελέγη.

Τα χαρακτηριστικά αυτά τα είχαμε τονίσει αρκούντως προεκλογικά. Άρα όλοι γνώριζαν τα μελλούμενα…

Σήμερα λοιπόν οι τόνοι των απορριμμάτων παραμένουν σωρευμένοι στην πόλη επί οκτώ μήνες. Υποκριτικά εκφράζονται ανησυχίες για το περιβάλλον για την οικονομία και για την υγεία από αυτούς που ευθύνονται για το πρόβλημα. Ανησυχούν σφόδρα ορισμένοι κύκλοι για το “Ποτόκι” στον Αλφειό όταν οι ίδιοι έχουν μετατρέψει τον αστικό χώρο της πόλης σε ένα απέραντο “Ποτόκι”.

Η μόνη νόμιμη δοκιμασμένη λύση, προσωρινού χαρακτήρα μέχρι την υλοποίηση της όποιας ενδιάμεσης λύσης ήταν η δεματοποίηση.

Τη λύση αυτή προτείναμε από τον Ιούλιο του 2014. Συστηματικά η Δημοτική Αρχή κώφευε και αγνοούσε την πρότασή μας.

Τη μία φορά έλεγε ότι ο δεματοποιητής του Δήμου Πύργου δεν λειτουργεί. ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΨΕΜΑ.

Οι τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Πύργου βεβαιώνουν εγγράφως τον Αύγουστο του 2014 ότι ο δεματοποιητής είναι σε λειτουργική κατάσταση αρκεί να γίνει η τακτική συντήρησή του (κόστος 2.000 – 3.000 ευρώ).

Άλλη φορά ακούγεται το επιχείρημα ότι ο δεματοποιητής Πύργου είναι κατασχεμένος από τις Δικαστικές Αρχές. ΟΥΔΕΝ ΨΕΥΔΕΣΤΕΡΟΝ.

Ας φέρει τα αντίστοιχα αποδεικτικά έγγραφα η δημοτική αρχή.

Ο δεματοποιητής του Πύργου είναι ο μόνος που έχει άδεια λειτουργίας ενώ ο δεματοποιητής του Δήμου Ήλιδας δεν έχει ακόμα αδειοδοτηθεί και ουδείς γνωρίζει το πότε.

Είναι γνωστό ότι στην τελευταία σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών υπό τον κύριο Βούτση, κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, υπήρξε απόφαση μεταξύ των οποίων αναφέρεται ότι: Οι Δήμου Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας να προβούν σε άμεση και κατάλληλη αξιοποίηση όποιου παροπλισμένου και αναξιοποίητου εξοπλισμού τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων τους.

Αλήθεια ο Δήμαρχος Πύργου γιατί δεν είπε στον Υπουργό Εσωτερικών εκεί στη σύσκεψη, αυτά που λέει στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον δεματοποιητή;

Είναι προφανές ότι ο μόνος παροπλισμένος και αναξιοποίητος εξοπλισμός που ανήκει και στους δύο Δήμους είναι ο δεματοποιητής.

Γιατί αγνοεί επιδεικτικά αυτή την παράγραφο της απόφασης – υπόδειξης του Υπουργείου Εσωτερικών;

Για άλλη μια φορά η Δημοτική Αρχή λειτουργεί παρελκυστικά.

Όμως ας δούμε τις παλινδρομήσεις, παλινωδίες και αυτοδιαψεύσεις της δημοτικής αρχής στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Α. Δεν υπήρξε καμία δραστηριοποίηση της νέας δημοτικής αρχής κατά τους μήνες Ιούνιο Ιούλιο Αύγουστο 2014 σχετικά με την αντιμετώπιση του επερχόμενου υγειονομικού προβλήματος.

Β. Αρχές Σεπτεμβρίου 2014, άρχισε η αναζήτηση αδειοδότησης της μεθόδου “ενσάκωσης”, ενώ εμείς ως παράταξη τονίζαμε ότι είμαστε απαισιόδοξοι για την αδειοδότηση αυτής της μεθόδου.

Δείχνοντας καλή πρόθεση και γνωρίζοντας τις γραφειοκρατικές ανυπέρβλητες καθυστερήσεις, προτείναμε την έναρξη λειτουργίας του δεματοποιητή και παράλληλα να τρέχουν οι διαδικασίες  αδειοδότησης της μεθόδου “ενσάκωσης”.  Η πρότασή μας  δεν έγινε αποδεκτή.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος απάντησε αρνητικά στο αίτημα του Δήμου για την αδειοδότηση της μεθόδου ενσάκωσης μετά από ένα μήνα από την ημερομηνία αίτησης.

Στη συνέχεια η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας απάντησε αρνητικά στο αίτημα του δήμου για την αδειοδότηση της μεθόδου ενσάκωσης μετά από ένα μήνα από την ημερομηνία αίτησης.

Στη συνέχεια η αποκεντρωμένη Περιφέρεια απάντησε και αυτή αρνητικά απορρίπτοντας την διαδικασία μέσω της οποίας υποβλήθηκε η αίτηση αδειοδότησης.

Όπως ορίζουν οι κανονισμοί έπρεπε το αίτημα αδειοδότησης να γίνει μέσω του φορέα διαχείρισης στερεών απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ).

Η προβαλλόμενη δικαιολογία ότι η δημοτική αρχή αγνοούσε αυτούς τους περιορισμούς καταρρίπτεται από την ύπαρξη εγγράφου της αποκεντρωμένης περιφέρειας προς τον δήμο Πύργου τον Αύγουστο του 2014 το οποίο ενημερώνει  τον Δήμο για τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή επί εβδομάδες, ενώ εκκρεμούσε το αίτημα αδειοδότησης στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, παραπλανούσε το Δημοτικό Συμβούλιο ενημερώνοντας ότι επίκειται θετική έκβαση – αδειοδότηση από την αιρετή περιφέρεια της μεθόδου ενσάκωσης.

Μάλιστα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου με θέμα την έγκριση 2.000.000 ευρώ για χωματουργικές εργασίες την περιοχή Οσίας Ξένης Τριανταφυλλιάς, για την εφαρμογή της μεθόδου ενσάκωσης, ο Δήμαρχος διαβεβαίωνε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι εκείνη την ώρα ταυτόχρονα συνεδρίασε το Περιφερειακό συμβούλιο με θέμα την αδειοδότηση της μεθόδου αυτής και ότι η απόφαση θα ήταν σίγουρα θετική.  ΟΥΔΕΝ ΨΕΥΔΕΣΤΕΡΟΝ.

Η παράταξή μας δεν ψήφισε αυτή την πίστωση. Ψήφισαν άλλες παρατάξεις ενδιαφερόμενες για τη μέθοδο και το αντίστοιχο φυσικό πρόσωπο που την προωθεί.

Εμείς ενδιαφερόμεθα για τη νομιμότητα, τη σοβαρότητα, τη διαφάνεια και κυρίως για την υγεία όλων των πολιτών του Πύργου και των χωριών.

Ας δούμε όμως τις τακτικές της Δημοτικής Αρχής.

Ενώ λοιπόν προωθούσε την ενσάκωση παράλληλα διεκδικούσε ο Δήμος ποσό 600.000 ευρώ για τη μέθοδο της μηχανικής διαλογής.

Όπως είπε ο Υπουργός κύριος Βούτσης προχθές στη Βουλή, το ποσό αυτό ήταν φωτογραφική απόφαση, ήταν μέρος ενός συνολικού ποσού 11.000.000 ευρώ που μοιράστηκε τέλη Δεκεμβρίου 2014 με σκοπιμότητα σε συγκεκριμένους Δήμους.

Είμαστε λοιπόν αρχές Δεκεμβρίου 2014 όπου ο Δήμαρχος διεκδικεί αδειοδότηση της ενσάκωσης από την αποκεντρωμένη περιφέρεια και παράλληλα με μικροπολιτικά κριτήρια παίρνει 600.000 ευρώ για άλλη μέθοδο εκείνη της μηχανικής διαλογής.

Πολλά ακούγονται για τη σκοπιμότητα χρηματοδότησης συγκεκριμένων δήμων αλλά και για τα πρόσωπα που έχουν σχέση με την εμπορία των μηχανημάτων αυτής της μεθόδου.

Εν τω μεταξύ στην πόλη σωρεύονται βουνά τα σκουπίδια και ο δήμαρχος αρνείται τη χρήση του νόμιμου λειτουργούντα αδειοδοτημένου δεματοποιητή.

Παρ’ όλα αυτά τον Ιανουάριο 2015 φέρνει πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο για σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον δήμο Ήλιδας, ώστε να δεματοποιούνται τα στερεά απορρίμματα του δήμου Πύργου στον δεματοποιητή του Δήμου Ήλιδας στα Κονιδέικα.

Σαφώς γνώριζε η Δημοτική Αρχή Πύργου ότι ο δεματοποιητής της Ήλιδας δεν είχε άδεια λειτουργίας. Ούτε σήμερα διαθέτει άδεια λειτουργίας.

Με καθυστέρηση ενός μηνός τέλη Μάρτη 2015 υποβάλλει το φάκελο για έγκριση περιβαλλοντικών όρων του χώρου εναπόθεσης των παραγομένων δεμάτων.

Έτσι λοιπόν φθάσαμε Απρίλιο 2015 με την πόλη να έχει μετατραπεί εξ ολοκλήρου σε ένα νέο μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο “Ποτόκι”.

Μόλυνση, ρύπανση, δυσωδία, οικονομική διάλυση, κυκλοφοριακή εμπλοκή, περιβαλλοντική καταστροφή χαρακτηρίζουν τον αστικό και υπαίθριο χώρο του Δήμου.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα η παράταξή μας δεν σταμάτησε να προτείνει συνεχώς τη νόμιμη, δοκιμασμένη και εφαρμόσιμη λύση προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων ΤΗ ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ.

Το ίδιο έκανε και το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ στην τελευταία σύσκεψη.

“Βάλαμε πλάτη” για να εκδοθούν αποφάσεις από όμορους δήμους εντός των ορίων των οποίων λειτουργούν μη κορεσμένοι νόμιμοι ΧΥΤΑ ώστε να απορροφήσουν ποσότητες σωρευμένων σκουπιδιών.

Παραβρέθηκα με στελέχη της παράταξης και πήρα το λόγο στη σχετική συνεδρίαση του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.

Στήριξα ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδος στη συνεδρίαση που έγινε στον Πύργο την πρόταση του Δήμου Πύργου και αφορούσε την αποδοχή ποσοτήτων  απορριμμάτων σε όμορους ΧΥΤΑ.

Παραμονές της τελευταίας σύσκεψης στο Υπουργείο Εσωτερικών παρέδωσα στον δήμαρχο τις παραιτήσεις των συμβούλων της παράταξής μας ώστε να τεθούν στη διάθεση του Υπουργού Εσωτερικών στην περίπτωση αποτυχίας της σύσκεψης.

Είχα προτείνει στο Δήμαρχο να πράξει το ίδιο και αυτός και η παράταξή του.

Πριν αποχωρήσω παραιτούμενος από τη θέση του αναπληρωτή διοικητή 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας είχα αποστείλει στον Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή υπηρεσιακό έγγραφο όπου του ανέφερα την κρισιμότητα της κατάστασης.

Επιπλέον η παράταξή μας πρώτη έθεσε εδώ και δύο μήνες την ανάγκη κυβερνητικής παρέμβασης ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ.

Τότε κάποιοι παρίσταναν τους Πόντιους Πιλάτους, κάποιοι άλλοι μιλούσαν για βάρβαρες -παράνομες λύσεις περί ενταφιασμού χωρίς υγειονομικές- περιβαλλοντικές προϋποθέσεις των σκουπιδιών .

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε κάτω από την πίεση των πραγματικών γεγονότων και την κατακραυγή του κόσμου να ασχοληθεί με το θέμα και σύντομα θα ξανασχοληθεί εάν δεν ασχοληθεί με τη Δημοτική Αρχή Πύργου.

Σήμερα λοιπόν ξαναπανηγυρίζουμε για νέα λύση που ανακαλύψαμε η οποία θα υλοποιηθεί με εξπρές διαδικασία.

Πρόκειται για την κινητή μονάδα μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης.

Αλήθεια γιατί να πιστέψουμε το χρονοδιάγραμμα;

Κανένα μέχρι σήμερα χρονοδιάγραμμα δεν επαληθεύτηκε.

Αντικειμενικά ο χρόνος που απαιτείται για τις αδειοδοτήσεις και τις απαιτούμενες εργασίες για την συγκεκριμένη μέθοδο είναι πάνω από 6 μήνες στην εκδοχή της απρόσκοπτης εξέλιξης των πραγμάτων .

Αγνοούν τη δήλωση του κύριου Χριστοδουλόπουλου που λέει “για την τοποθέτηση της κινητής  μονάδας  πρέπει να ισχύουν οι περιβαλλοντικοί όροι ,  άρα το εργοστάσιο  . Αν δεν γίνει το εργοστάσιο παύουμε να μιλάμε για ενδιάμεση λύση  , παύουν να ισχύουν οι περιβαλλοντικοί όροι” .

Είναι δεδομένο ότι το προγραμματισμένο εργοστάσιο ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ. Ήταν απόλυτος ο Υπουργός Εσωτερικών κύριος Βούτσης προχθές στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ κύριου Καραθανασόπουλου  για την ακύρωση του υπάρχοντος σχεδιασμού.

Δεν άφησε περιθώριο για την κατασκευή των εργοστασίων.

Εξάλλου αντικειμενικά ποια Τράπεζα θα χρηματοδοτήσει μια τέτοια ακριβή επένδυση με βάση την έλλειψη ρευστότητας που υπάρχει σήμερα;

Οι δραματικά μειωμένες λόγω οικονομικής κρίσης παραγόμενες ποσότητες στερεών απορριμμάτων θέτουν σε αμφισβήτηση την οικονομική βιωσιμότητα των συγκεκριμένων εργοστασίων .

Τέλος η μέθοδος αυτή θεωρείται τεχνολογικά ξεπερασμένη.

Άρα σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου Ήλιδας  μηχανολόγου κυρίου Χριστοδουλόπουλου θα υπάρξει εμπλοκή .   Θεωρώ  έγκυρη τη γνώμη του κυρίου Χριστοδουλόπουλου  .

Επίσης είναι γνωστό ότι η απομάκρυνση των σωρευμένων απορριμμάτων καλύπτεται οικονομικά από  το ήδη εγκεκριμένο ποσό για μηχανική διαλογή των 600.000 ευρώ , με αλλαγή κωδικού κατανομής .

Το κόστος μεταφοράς και ενταφιασμού των σκουπιδιών στους ΧΥΤΑ των όμορων δήμων ξεπερνά τα 80 ευρώ το τόνο. Επομένως 10 χιλιάδες τόνοι θα κοστίσουν 800.000 ευρώ, άρα θα χρειαστεί γενναία χρηματοδότηση η ενδιάμεση λύση της κινητής μονάδας ώστε να ξεκινήσει απρόσκοπτα η υλοποίησή της. Αρχικά ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ  με τη μέθοδο. Διαφωνούμε με τη διαχείριση χρόνου όπου πάλι παραπλανητικά λειτουργεί ο Δήμαρχος.

Ημερομηνίες ορόσημα, για τις οποίες είχε δεσμευτεί ότι η πόλη θα είναι καθαρή και διαψεύστηκε είναι: 28η Οκτωβρίου 2014, Χριστούγεννα 2014, Καθαρή Δευτέρα 2015, 25η Μαρτίου 2015, Πάσχα 2015, Πρωτομαγιά 2015.

Ουδεμία λοιπόν αξιοπιστία και μηδενική ικανότητα πρόβλεψης των εξελίξεων.

Και μέσα σε όλα αυτά προέκυψε και θέμα “λαθραίας αποκομιδής απορριμμάτων”.

Ιδιωτικά φορτηγά μεταφέρουν τόνους σκουπιδιών από το κέντρο της πόλης στις παρυφές .

Ποιος πληρώνει την μεταφορά ; Ποιο εργατικό προσωπικό συμμετέχει στην απομάκρυνση ;

Δυστυχώς το πρόβλημα που ζει η πόλη , που βιώνουν οι πολίτες δεν θα υπήρχε εάν ο δήμαρχος δεχόταν τη μια και μοναδική πρόταση – λύση που ακόμα υπάρχει την δεματοποίηση  .

Αλήθεια τι θα γίνουν οι τόνοι σκουπιδιών πέραν των 3,5 χιλιάδων τόνων για τους οποίους υπάρχει συμφωνία να διατεθούν σε όμορους ΧΥΤΑ ;

Με ρυθμό 100 τόνοι την ημέρα απομάκρυνσης και 30 – 40 τόνους την ημέρα παραγωγή νέων απορριμμάτων χρειάζονται τουλάχιστον 6 μήνες για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Εννοείται ότι πρέπει να απομακρυνθούν χωρίς διακρίσεις όλα τα απορρίμματα από όλα τα χωριά του δήμου.

Η πρόταση της ενδιάμεσης διαχείρισης δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να λειτουργήσει τόσο σύντομα.

Οι γειτονικοί ΧΥΤΑ αποκλείεται να γίνουν μόνιμοι αποδέκτες .

Ο ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς αποκλείεται να γίνει ΧΥΤΑ όπως τονίζει ο Υπουργός Εσωτερικών.

Εάν κάποιο μονομερώς και αυθαίρετα υπολογίζουν  τους απαιτούμενους χρόνους διαπράττουν διπλό έγκλημα σε βάρος των πολιτών.

Εκτός  -κάτι που δεν μπορώ να φανταστώ-  και υπάρχει σκοπιμότητα να οδηγούμαστε σε απελπιστική κατάσταση ώστε ………

Μεταφέρω την αγωνία των πολιτών ήδη όπως και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου τονίζει οι λοιμώξεις αναπνευστικού, γαστρεντερικού και δερματοπάθειες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Η δημοτική αρχή δεν έχει άλλα περιθώρια για εμπαιγμούς και παλινωδίες.

Προειδοποιώ τη δημοτική αρχή ότι φλερτάρει με βαριά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα περί απειλής ανθρώπινης ζωής και καταστροφής περιβάλλοντος.

Αδικήματα όχι εξ αμελείας, αλλά εκ προθέσεως γιατί γνωρίζει, έχει τη λύση αλλά αντιστέκεται να την εφαρμόσει.

Τώρα δεν την προτείνουμε μόνο εμείς τη δεματοποίηση αλλά την υποδεικνύει και το Υπουργείο Εσωτερικών με βάση το δελτίο τύπου της τελευταίας σύσκεψης . Σε αυτή τη περίπτωση “θα βάλουμε πλάτη” στο πλευρό του λαού και της Δικαιοσύνης.

Περισσότερα Νέα