Τα κινηματογραφικά εργαστήρια του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

24 Ιουλίου - 17:11 Τοπικά

Από το ξεκίνημά του, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα, ξεχώρισε από τα άλλα κινηματογραφικά φεστιβάλ δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαιδευτική διάσταση αυτού του εγχειρήματος. Σε συνεργασία με επαγγελματίες του χώρου, ειδικούς παιδαγωγούς και εκπαιδευτικούς, επεξεργάστηκε για πρώτη φορά προγράμματα για την κινηματογραφική παιδεία των νέων. Προγράμματα που χρόνο με το χρόνο πολλαπλασιάζονταν και πλούταιναν. Έτσι φτάσαμε στο σημείο η ενότητα School Cinema να αποτελεί σήμερα έναν από τους τρεις πυλώνες της διοργάνωσης με μια εξαιρετική δυναμική και φανατικούς φίλους.

Επαγγελματίες του κινηματογράφου, σκηνοθέτες, διευθυντές φωτογραφίας, μοντέρ, ανιμέιτορς αλλά και καλλιτέχνες από άλλους κλάδους καθώς και ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό προσφέρουν τις γνώσεις και την πείρα τους. Με την καθοδήγησή τους, τα παιδιά ταξιδεύουν στον μαγικό κόσμο της εικόνας και δημιουργούν οπτικοακουστικά έργα.

Οι ταινίες που παράγονται στα εργαστήρια προβάλλονται όλες σε ειδική εκδήλωση λίγο πριν από την τελετή λήξης. Οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια βλέπουν τη δουλειά των άλλων, κρίνουν και αξιολογούν. Μια επιλογή από αυτές τις ταινίες παρουσιάζεται στην τελετή λήξης.

Αλλά το School Cinema δεν σταματά εδώ. Φροντίζει για την πολύπλευρη επιμόρφωση των ενηλίκων και ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών που θέλουν να εντάξουν την οπτικοακουστική διδασκαλία στο δικό τους εκπαιδευτικό έργο. Ειδικά σεμινάρια από επαγγελματίες κινηματογραφιστές αλλά και επιστήμονες ή εξειδικευμένους φορείς, όπως η Εκπαιδευτική Τηλεόραση ή ο Συνήγορος του Παιδιού, αναλύουν διάφορα θέματα και βοηθούν τους εκπαιδευτικούς να εμβαθύνουν στην πολυδιάστατη ανάγνωση των κινηματογραφικών εικόνων για την καλύτερη αξιοποίησή τους στο σχολικό ή στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Κινηματογραφικά εργαστήρια

Mythos Project

Το 2016 είναι η έκτη χρονιά που πραγματοποιείται το MythosProject, ένα πρόγραμμα που έχει πλέον αποκτήσει φανατικούς φίλους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τα  παιδιά που έρχονται για να πάρουν μέρος στο Φεστιβάλ Ολυμπίας και στην Camera Zizanio έχουν στη διάθεσή τους πέντε μέρες για να δουλέψουν συλλογικά, να ζωντανέψουν τις ιδέες, να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους και να γυρίσουν ταινίες μικρού μήκους. Χωρισμένα σε 8-10 πολυεθνικές ομάδες, συζητούν, ανταλλάσουν απόψεις και με όπλα τις κάμερες και τους υπολογιστές, φτιάχνουν σενάρια και γυρίζουν ταινίες. Κάθε φορά πάνω σε ένα διαφορετικό θέμα, οπωσδήποτε ανθρωποκεντρικό,  αφού στο κέντρο του βρίσκεται ο νέος απέναντι στο σημερινό κόσμο. Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί δεκάδες ταινίες μιας εξαιρετικής δυναμικής. Το εργαστήριο πραγματοποιεί ο σκηνοθέτης Κυριάκος Χαριτάκης και εκπαιδευτικοί του NFFS της Ολλανδίας ενώ τον συντονισμό  έχει η Μαρία Μπεντενίτη, νομικός, και υλοποιείται στο χώρο του ΤΕΙ στον Πύργο από τις 16:00-18:30.

Action 1 – Action 2 – Action3 – Action 4

Πενθήμερο εργαστήριο κινηματογραφικής δημιουργίας. Οι μαθητές εξοικειώνονται με την γλώσσα του κινηματογράφου και τις τεχνικές του. Καθοδηγούνται στη δημιουργία σεναρίου για ταινία μικρού μήκους. Γίνεται η προετοιμασία όπως στις επαγγελματικές ταινίες, μοιράζονται οι ρόλοι μπρος και πίσω από την κάμερα. Ακολουθούν τα γυρίσματα και η ταινία ολοκληρώνεται με το μοντάζ. Το εργαστήριο πραγματοποιούν ο σκηνοθέτης, στο Συνεδριακό Κέντρο στον Πύργο, από τις 11:00-14:00, ο σκηνοθέτης Νίκος Αλευράς στην Αμαλιάδα στο ΚΕΚ Εργασία από τις 11:00-14:00, ο σκηνοθέτης-μοντέρ Γιώργος Κουρμούζας και η Κινηματογραφίστρια, MA inPhotojournalism Νικολέτα Παπαθανασίου στο Γυμνάσιο Νεοχωρίου από τις 11:00-14:00, ο σκηνοθέτης Ηλίας Φλωράκης στον χώρο του ΤΕΙ στον Πύργο από τις 11:00-14:00.

Εργαστήριο Οπτικών Εφέ

Στο εργαστήριο τα παιδιά πειραματίζονται και προσεγγίσουν με δημιουργικό και πρακτικό τρόπο την παραγωγή των οπτικών και ειδικών εφέ στον κινηματογράφο, τα οποία εισήγαγαν ο Ζωρζ Μελιές και ο Σεγκούντο Χομόν εδώ και 100 χρόνια. Ωστόσο παραμένουν ζωντανά και άκρως χρηστικά έως τις μέρες μας. Το εργαστήριο πραγματοποιεί ο εκπαιδευτικός με ειδίκευση στην οπτικοακουστική διδασκαλία, Albert Alfonso Moreno σε σχολεία του νομού και συγκεκριμένα  στο 6ο Δημοτικό σχολείο Πύργου, στο Δημοτικό σχολείο Ελαιώνα, στο 7ο Δημοτικό σχολείο Πύργου και στο Δημοτικό σχολείο Καλλικώμου.

Κινηματογραφώντας τη μουσική

Το εργαστήριο απευθύνεται σε μαθητές 15-17 ετών και έχει σκοπό να διδάξει τις τεχνικές κινηματογράφησης ενός μουσικού κομματιού και τις δημιουργικές διαδικασίες που προσφέρουν τα εκφραστικά μέσα του κινηματογράφου ώστε ένα μουσικό έργο να οπτικοποιηθεί. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη δημιουργία σεναρίου από ιδέες των παιδιών, τη διδασκαλία της προ-παραγωγής (casting, locationscouting, artdirection, storyboard, breakdown) και την εκτέλεση παραγωγής (γύρισμα, μοντάζ). Κατά τη διαδικασία διδάσκονται τεχνικές διεύθυνσης φωτογραφίας, χρήση του playback, τεχνικές γυρισμάτων, post production από τον σκηνοθέτη Κώστα Μυλωνά, ενώ τα παιδιά αλλάζουν ρόλους στη διαδικασία με την λογική του rotation. Το εργαστήριο φιλοξενείται στο Τετράστιχο, από τις 11:00-14:00.

Ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία: ανιχνεύοντας τα όρια

Μια περιήγηση στα όρια, τις συμβάσεις, τα χαρακτηριστικά, τους μηχανισμούς αφήγησης και τον διάλογο των ειδών του κινηματογράφου τεκμηρίωσης και μυθοπλασίας, μέσα από ένα ευρύ φάσμα παραδειγμάτων που σκοπό έχουν να εγείρουν ερωτήματα και να αναζητήσουν μαζί με τους συμμετέχοντες τις πιθανές απαντήσεις… Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο 1ο Λύκειο της Αμαλιάδας, στις 8 και 9 Δεκεμβρίου, από τον σκηνοθέτη Βασίλη Κοσμόπουλο.

Δημιουργώντας ταινίες με κινητό τηλέφωνο

Πολλοί νέοι κινηματογραφιστές δεν έχουν πρόσβαση σε επαγγελματικό εξοπλισμό εξ αιτίας του κόστους και πιστεύουν ότι δεν είναι δυνατό να παρουσιάσουν αξιοπρεπείς δουλειές χωρίς τέτοια μηχανήματα. Σήμερα, οι περισσότερες συσκευές κινητών, έχουν τη δυνατότητα λήψης εικόνων υψηλής ευκρίνειας, ενώ, με μερικές εφαρμογές, μπορείς ακόμα και να μοντάρεις και να προσθέσεις ειδικά εφέ. Αυτό είναι υπέροχο όταν εργάζεσαι με ηθοποιούς χωρίς εμπειρία, καθώς αποφεύγεις τον φόβο που νιώθουν μπροστά στις ογκώδεις, επαγγελματικές κάμερες. Το εργαστήριο πραγματοποιεί η κινηματογραφίστρια Laura Gaynor, στο 1ο Γυμνάσιο του Πύργου, στις 7 και 8 του μήνα, από τις 11:00-14:00.

DailyNews

Ένα εργαστήριο διαφορετικό από τα άλλα. Εδώ δεν υπάρχει ο χρόνος για να ωριμάσουν οι ιδέες και καμία άνεση για την υλοποίησή τους. Κάθε μέρα στις 20:00 πρέπει να είναι έτοιμο το ημερήσιο ταινιάκι του Zizanio-DailyNews. Θα μπορούσε να είναι ένα απλό ρεπορτάζ για τα τεκταινόμενα στο Φεστιβάλ. Αλλά αυτό το κάνουν κι άλλοι. Το  Zizanio-DailyNews είναι ένα ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ ανατρεπτικό, διεισδυτικό, με χιούμορ αλλά και με στοχασμό.  Δύσκολη δουλειά και απαιτητική. Να βρίσκεις τα θέματα, να τρέχεις με τις κάμερες στους δρόμους να συγκεντρώσεις υλικό,  να το μοντάρεις και να το παραδώσεις ολοκληρωμένο με μουσικές και υποτίτλους στην ώρα του για προβολή στη μεγάλη οθόνη του Απόλλωνα. Πεπειραμένα «Ζιζάνια» αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν  το δύσκολο έργο με τη βοήθεια νέων που εκπαιδεύονται στον πυρετό της δημιουργίας. Στον πρώτο χρόνο της δεύτερης δεκαετίας το Zizanio-DailyNews θα έχει στο τιμόνι του δυο «Ζιζάνια» από την Ισπανία, που έχουν κάνει την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα τους, τον σκηνοθέτη IñakiLamúa, σκηνοθέτης και την ηθοποιό Marina Muñoz Fortuny, και υλοποιείται στο Συνεδριακό στον Πύργο καθημερινά από τις 11:00-14:00.

Ο κόσμος του πραγματικού

Πενθήμερο εργαστήριο δημιουργίας ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Εισαγωγικά οι μαθητές μαθαίνουν τις ιδιαιτερότητες αυτού του ξεχωριστού κινηματογραφικού είδους και κυρίως να ξεχωρίζουν το δημιουργικό ντοκιμαντέρ από το ρεπορτάζ. Μέσα από συζήτηση γίνεται η επιλογή του θέματος, μοιράζονται οι αρμοδιότητες (κάμερα, ήχος κλπ) και ξεκινά η κινηματογράφηση. Ακολουθεί το επίπονο έργο της επιλογής του χρήσιμου και αναγκαίου οπτικού υλικού για την ταινία και η τελική επεξεργασία που περιλαμβάνει το μοντάζ, την επιλογή της μουσικής και την πιθανή προσθήκη σπικάζ. Την ευθύνη του εργαστηρίου έχει ο σκηνοθέτης Νίκος Σταμπουλόπουλος και πραγματοποείται στην Αμαλιάδα, στο ΚΕΚ Εργασία από τις 11:00-14:00.

Zizanimation

Ένα εργαστήριο κινουμένου σχεδίου, το μακροβιότερο του Φεστιβάλ! Εδώ που μικρά λευκά χαρτάκια παίρνουν χρώμα μορφή, κινούνται και αφηγούνται ιστορίες! Οι μαθητές φτιάχνουν ιστορίες, κατασκευάζουν φιγούρες και τους δίνουν ζωή με την τεχνική του stopmotion μέσα από software σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Δημιουργούν μια ή δυο ταινίες μικρού μήκους. Το  Zizanimation συμπληρώνει φέτος δώδεκα χρόνια λειτουργίας στο Φεστιβάλ Ολυμπίας. Το εργαστήριο υλοποιούν οι δημιουργοί κινουμένων σχεδίων Κώστας Κατράκης και Τάσος Ζέρβας, στον χώρο της Δεξαμενής στον Πύργο, καθημερινά από τις 11:00-14:00.

Εισαγωγή στον τρισδιάστατο σχεδιασμό και animation

Με μια ώρα θεωρία και δύο ώρες εργαστηριακή εξάσκηση, το εργαστήριο κάνει εισαγωγή στα βασικά εργαλεία του τρισδιάστατου σχεδιασμού και animation με ένα ελεύθερο πρόγραμμα ανοικτού κώδικά του BLENDER 3D. Το  πρόγραμμα «κατεβαίνει» σε πραγματικό χρόνο, σετάρεται στους υπολογιστές και γίνεται επίδειξη των βασικών εργαλείων σύνθεσης ενός τρισδιάστατου σκηνικού. Στη συνέχεια δημιουργείται ένα τρισδιάστατο μοντέλο, που παίρνει κίνηση με την μέθοδο cybertree, που δημιούργησε ο Δρ. Σπύρος Σιάκας στο πλαίσιο του αντίστοιχου μαθήματος που διδάσκει στο τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας. Το πρόγραμμα θα μείνει στους Η/Υ του εργαστηρίου για περαιτέρω αξιοποίηση με το εργαστήριο να υλοποιείται στο 3ο Λύκειο του Πύργου αύριο, 7 Δεκεμβρίου, από τις 11:00-14:00.

Εισαγωγή στην τεχνική του κινουμένου σχεδίου

Με βασικό εργαλείο το animation box του Erling Eriksson,  μαθητές δημοτικών σχολείων και παιδιά νηπιαγωγείων μαθαίνουν πώς κατασκευάζονται τα αγαπημένα τους κινούμενα σχέδια. Επιπλέον τους δίνεται η δυνατότητα, χρησιμοποιώντας τις παραδοσιακές τεχνικές σε συνδυασμό τη σύγχρονη τεχνολογία, να δημιουργήσουν μικρά πειραματικά ταινιάκια μερικών δευτερολέπτων. Υπεύθυνες για το εργαστήριο είναι η Δήμητρα Μυφτάρι και η Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, στο Συνεδριακό κέντρο στον Πύργο, καθημερινά από τις  10:00-13:30 και η Νικολέτα Γεωργακοπούλου που υλοποιεί το εργαστήριο σε σχολεία στην Αμαλιάδα, την Μυρσίνη και το Περιστέρι.

Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός

Μιλάμε για διαστάσεις της κοινωνικής ζωής όπως θεωρούμε ότι είναι και όπως πιστεύουμε και θα θέλαμε να είναι… Παρουσιάζεται μια καθημερινή ιστορία στην πόλη, με συμμετοχή εφήβων, όπου υπάρχουν ορισμένα διλήμματα σχετικά με τη λήψη αποφάσεων και η διήγηση σταματά σε κάποιο σημείο. Η ομάδα χωρίζεται σε τρεις υπο-ομάδες, η κάθε μία των οποίων ετοιμάζει ένα σενάριο φαντασίας για την συνέχιση της ιστορίας. Στην κάθε ομάδα δίνεται μια λέξη-κλειδί που χρειάζεται να χρησιμοποιήσει στην δική της εξέλιξη της ιστορίας: Τεχνολογία, Δημιουργία, Αλληλεγγύη. Οι εναλλακτικές ιστορίες παρουσιάζονται με τον πιο δυνατό παραστατικό τρόπο (μπορεί να χρησιμοποιηθούν διάφορα μέσα). Στο τέλος γίνεται συζήτηση για τα εμπόδια που υπάρχουν στην κοινωνία για να εξελιχθεί έτσι όπως θα ήταν προς το συμφέρον και σύμφωνα με τις επιθυμίες των περισσότερων. Το εργαστήριο πραγματοποιεί ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργος Μόσχος, στο Λύκειο Βουνάργου, στις 9 Δεκεμβρίου, από τις 10:00-12:00.

Φωτογραφία

Στο θεωρητικό μέρος διδάσκονται τεχνικές φωτογράφησης για τοπίο, πορτρέτο, δρόμο, νυχτερινό, ρεπορτάζ κλπ. Στην πρακτική εξάσκηση αποτυπώνεται η καθημερινή δραστηριότητα των εργαστηρίων και των άλλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ. Επιλεγμένες φωτογραφίες αναρτώνται στο blog του ZizanioNews (zizanionews.wordpress.com)  και σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Υπεύθυνοι για το εργαστήριο είναι οι φωτογράφοι Νεκτάριος Λιάβας και Κώστας Λαδάς και φιλοξενείται στο ΚΕΚ Εργασία στον Πύργο, καθημερινά από τις 11:00-14:00.

Zizanio News Πύργου

Μαθητές και φοιτητές δίνουν την εικόνα του 19ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 16ης Camera Zizanio  στον Πύργο και την Αμαλιάδα, μέσα από το blog του ZizanioNews (zizanionews.wordpress.com) με ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, κριτικές, σχόλια κλπ. Επίσης κάθε μέρα από τις 5 έως τις 9 Δεκεμβρίου το Radio Zizanio εκπέμπει από τη συχνότητα του VOX FM 103.3, φιλοξενούμενο στην εκπομπή Melting Pot Τhe Radio Show, από τις 15:00-17:00. Υπεύθυνοι για το εργαστήριο είναι η Ηρώ Ρήγα, δημοσιογράφος και οι Κώστας Διαμαντόπουλος, Τάκης Δόξας, Αντιγόνη Σκάρτσου και Σοφία Τσαπάρα και υλοποιείται καθημερινά στο Πλανώδειο στον Πύργο, από τις 11:00-14:00.

Zizanio News Αμαλιάδας

Μαθητές και φοιτητές καλύπτουν δημοσιογραφικά τα δρώμενα του διαγωνιστικού τμήματος Kids&Docs και των παράλληλων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ Ολυμπίας στην Αμαλιάδα στο blog του ZizanioNews (zizanionews.wordpress.com) με ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, κριτικές, σχόλια κλπ. και κάνουν ραδιοφωνικές εκπομπές από τη συχνότητα του σταθμού Ήλιδα 91,1. Υπεύθυνες για το εργαστήριο είναι η Νικολέτα Τζώρτζη, δημοσιογράφος και Ευρυδίκη Γεωργοπούλου, εκπαιδευτικός ενώ πραγματοποιείται καθημερινά στο χώρο του ΤΕΙ Αμαλιάδας, από τις 11:00-14:00.

CineLikeTV

O 11άχρονος ανταποκριτής του CineLikeLab, Πέτρος Φλωράκης, ενημερώνει καθημερινά με το δικό του βλέμμα, τους φίλους του Φεστιβάλ Ολυμπίας ανά τον κόσμο μας για τα όσα συμβαίνουν στον Πύργο την εβδομάδα από τις 3 μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου. Μας συστήνει μικρούς δημιουργούς, που λαμβάνουν μέρος στην Camera Zizanio, μας ενημερώνει για ενδιαφέροντα εργαστήρια κινηματογράφου και μας μεταφέρει τις εντυπώσεις και τις εμπειρίες του. Η ιδέα του CineLike TV, γεννήθηκε γιατί ήθελε να μεταφέρει το δροσερό κλίμα του Φεστιβάλ, στους φίλους του, αλλά και σε όσους δεν μπορούν να ζήσουν από κοντά, αυτή την μοναδική εμπειρία. Οι ανταποκρίσεις θα αναμεταδίδονται από το κανάλι του CineLikeLab (https://www.youtube.com/channel/UCWL4XgMwC-1ROX5eWTGuRIw) και της CameraZizanio (https:// www.youtube.com/user/camerazizanio).

Περισσότερα Νέα