Τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου διαρκούν έως και 14 χρόνια!

24 Ιουλίου - 17:22 Γυναίκα

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά επί 14 ολόκληρα χρόνια μπορεί να παλεύει μια γυναίκα με τις εξάψεις και τις νυχτερινές εφιδρώσεις της εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, η μέση διάρκεια της εμμηνόπαυσης είναι 7,4 χρόνια, με μία στις δύο γυναίκες να έχουν αυτού του είδους τα συμπτώματα επί περισσότερα από 7 χρόνια και αρκετές να φτάνουν έως τα 14.

Η διάρκεια αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι νόμιζε έως τώρα η επιστημονική κοινότητα, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ στην επιθεώρηση «JAMA Internal Medicine».

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 1.449 εθελόντριες και είναι η μεγαλύτερη του είδους έως τώρα.

Όπως έδειξε, όσο νωρίτερα παρουσιάζει μια γυναίκα εξάψεις, τόσο περισσότερο θα διαρκέσουν.

Στην πραγματικότητα, όταν οι εξάψεις εκδηλώνονταν πριν διακοπεί οριστικά η έμμηνος ρύση, κατά κανόνα διαρκούσαν επί χρόνια μετά την διακοπή της. Αντιθέτως, όταν εκδηλώνονταν μετά την διακοπή της εμμήνου ρύσεως, σταματούσαν πολύ πιο σύντομα.

Συνολικά μίας στις οκτώ εθελόντριες της παρούσας μελέτης είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν εξάψεις εν όσω ακόμα είχαν κανονική έμμηνο ρύση, ενώ στο σχεδόν 66% των περιπτώσεων άρχισαν στην περιεμμηνόπαυση, δηλαδή στην περίοδο που αρχίζει η έμμηνος ρύση να γίνεται ακανόνιστη.

Οι γυναίκες που εκδήλωσαν τις εξάψεις λίγο πριν την περιεμμηνόπαυση ή στις αρχές της, τις είχαν επί 11,8 χρόνια κατά μέσον όρο, ενώ σε όσες τις παρουσίασαν αφού σταμάτησε εντελώς η έμμηνος ρύση τους, η διάρκειά τους ήταν μόλις 3,4 χρόνια κατά μέσον όρο.

Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Νάνσυ Έιβις, καθηγήτρια Κοινωνικής Επιστημών & Πολιτικής Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Wake Forest της Βόρειας Καρολίνας, εκτιμά ότι οι γυναίκες θα πρέπει να ενημερώνονται από τους γιατρούς τους πως τα αγγειοκινητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις, μπορεί να διαρκέσουν επί πολλά χρόνια.

Οι εξάψεις προκαλούνται από διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και αυξημένη ροή αίματος προς τον αυχένα και το κεφάλι, που οδηγεί σε ερυθρότητα του δέρματος και αυξημένη εφίδρωση.

Πηγή : Web Only

Περισσότερα Νέα