Τελετή τιμής και μνήμης για τα 5 παιδιά που σκοτώθηκαν πριν 67 χρόνια από χειροβομβίδα στα Τσίπιανα

20 Νοεμβρίου - 11:48 Τοπικά

Αξίζουν πολλούς επαίνους και συγχαρητήρια οι Τσιπιανιώτες (με επικεφαλής τον Αργύρη Ν. Παπαδόπουλο και μια μεγάλη ομάδα Πρωτοβουλίας ενεργών πολιτών από τα Τσίπιανα) που οργάνωσαν μια τέτοιου μεγέθους  τελετή, 67 χρόνια μετά το τραγικό γεγονός που είχε συγκλονίσει όλη την Ορεινή Ηλεία και όχι μόνον.

Ενέγειραν ένα σπουδαίο  Μνημείο στο σημείο του περιστατικού, αποδίδοντας την προσήκουσα τιμή και δόξα στα αθώα παιδιά, που έγιναν θύματα του πολέμου και του μίσους μεταξύ των ανθρώπων…

Κατανυκτική και συγκινητική η ατμόσφαιρα που ξεκίνησε με Αρχιερατική λειτουργία στο Ναό του Αγ. Νικολάου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανασίου, συνοδεία και άλλων ιερωμένων και με την παρουσία  πλήθους κόσμου.

Μετά εψάλη τρισάγιο στον τόπο της θυσίας και ξεκίνησε με την προλογική συγκινητική ομιλία του πρωτοστάτη της πρωτοβουλίας Αργύρη Παπαδοπούλου και αμέσως έγινε η αποκάλυψη του Μνημείου που ήταν σκεπασμένο με την Ελληνική σημαία, από τον Μητροπολίτη και τους συγγενείς των αδικοχαμένων μικρών παιδιών.

Στη συνέχεια έγινε η κεντρική εμπνευσμένη ομιλία από τον Τσιπιαναίο  την καταγωγή κ. Αναγνόπουλο  και η  συγκινητική αφήγηση από την επίσης Τσιπιαναία κ. Παπαναγιώτου η οποία  πολύ μικρή έζησε τις στιγμές του γεγονότος . Χαιρετισμούς σύντομους  απεύθυναν ο Μητροπολίτης κ. Αθανάσιος και ο υποφαινόμενος (είχα την τιμή να με καλέσουν οι οργανωτές).

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή με ευλάβεια και απόδοση τιμής στη μνήμη των αθώων παιδιών που χάθηκαν. Τονίστηκε το μεγάλο και πανανθρώπινο  μήνυμα αυτής της σεμνής τελετής, για ειρήνη , φιλία, αγάπη, αλληλεγγύη μεταξύ των σνθρώπων και το  “πότε πια πόλεμος” που γίνεται  ακόμη πιο επίκαιρο αυτές τις μέρες  που σκοτώνονται χιλιάδες παιδιά στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής….

Μεταξύ των παρεβρεθέντων ήταν ο νεοεκλεγής  Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Παναγιωτόπουλος , οι πρώην Δήμαρχοι κ. Κοτζάς, κ. Γιαννακόπουλος  και κ. Παπαδόπουλος, ο Δασάρχης κ. Λάττας, η Αστυνομική και Πυροσβεστική ηγεσία του Δήμου, ο πρώην Αστυνομικός Διοικητής Ηλείας κ. Σπυρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγόπουλος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων και Πολιτιστικών Συλλόγων κ.ά.

Ακολούθησε γεύμα, στην τοπική ταβέρνα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επίσης στη Δίβρη είχαμε ένα παρόμοιο τραγικό περιστατικό στις αρχές του της 10ετιας του 1950, όπου στο σημείο “έλατο του Σωτηρόπουλου” στην Αγορά, σκοτώθηκαν δύο μικροί μαθητές από εγκαταλελειμμένο μπαζούκας, ο Γιάννης Δασκαλόπουλος (του παπαΚώστα) και ο Γιάννης Τσίγγανος (του Μήτσου ράφτη). Εμείς όμως  ξεχάσαμε και  δεν αξιωθήκαμε στη Δίβρη, να κάνουμε μια παρόμοια σαν την ανωτέρω τελετή….

Ο πρόεδρος του “ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ”

Σωτήρης Σωτηροπουλος

Περισσότερα Νέα