Θα πούμε(?) το νερό, νεράκι!

24 Ιουλίου - 16:33 Τοπικά

Τον κώδωνα του κινδύνου λόγω χρεών για τη λειτουργία του διαβαθμιδικού συνδέσμου ύδρευσης εκρουσε τόσο ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος όσο και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νίκος Κοτσώνης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στο Λάτσειο Μέγαρο παρουσία της Προέδρου της ΔΕΥΑΠ και υπηρεσιακών παραγόντων

Όπως ανέφεραν τα χρέη ο Δήμος Πύργου πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις του σε αντίθεση με το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας οι οφειλές του οποίου ανέρχονται στις 540.000€ ενώ οι οφειλές προς τη ΔΕΗ είναι 1.277.000€. Επίσεις όπως ανέφερε ο κος Αντωνακόπουλος η εφορία χρωστά στο Δήμο 500.000€ από επιστροφή ΦΠΑ, χρήματα τα οποία αδιαφόρησαν να διεκδικήσουν προηγουμενες δημοτικές αρχές.

Πιο αναλυτικά ο κος Αντωνακόπουλος ανέφερε:

«Πριν προκύψει ο κίνδυνος της πανδημίας είχαμε εκτιμήσει τους κινδύνους για τη λειτουργία του συστήματος, όσον αφορά την οικονομική του δυνατότητα. Δυστυχώς γενικότερα από το παρελθόν παραλάβαμε μια κατάσταση χλιαρής αναζήτησης πόρων για το δίκτυο ύδρευσης, αλλά και είσπραξης των οφειλών και από τους χρήστες του έργου και από άλλους δήμους όπως της Αρχ. Ολυμπίας,  που χρησιμοποιούμε από κοινού το έργο και έχουν και αυτοί υποχρεώσεις όπως έχουμε και εμείς. Και επιπλέον και άλλους πόρους, όπως αυτόν της επιστροφής ΦΠΑ.  Όταν έχεις λοιπόν ένα σύστημα που χάνει από παντού χρήματα, έρχεται κάποια στιγμή που χτυπάει το καμπανάκι. Έχει χτυπήσει καμπανάκι λοιπόν για την υπηρεσία ύδρευσης. Αυτή την ώρα αναζητούνται τα 500.000 ευρώ επιστροφής φόρου, λόγω του ότι το τέλος του Ερυμάνθου αποτελεί ένα μέγιστο στοιχεία ασυνέπειας απέναντι στους πολίτες, αφού επιβλήθηκε για λίγα χρόνια και έχει γίνει καθεστώς και για εμάς είναι μια πρόκληση άμεσα να το καταργήσουμε, αφού βεβαίως  αφού αποκαταστήσουμε τα έσοδα, όχι αυξάνοντας την τιμή του νερού, αλλά εισπράττοντας  τις αποδεδειγμένες οφειλές που έχουν  τρίτοι  έναντι ημών. Δεύτερον έχουμε μια ασυνέπεια του συνεταίρου στο έργο, του δήμου Αρχ. Ολυμπίας. Δεν πληρώνουν στο διαβαθμιδικό τις οφειλές τους, ούτε η ΔΕΥΑΑ , ούτε ο δήμος, οι οποίες ανέρχονται στις 540.000 ευρώ για το σύστημα ύδρευσης. Φέτος δεν είχαν βάλει ούτε 1 ευρώ στον προϋπολογισμό του δήμου για να πληρώσουν τα χρέη. Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε εμείς να χρηματοδοτούμε ένα έργο που χρησιμοποιείται με μια λεόντεια συμφωνία υπέρ της Ολυμπίας, διότι το 1 προς  6 δεν υφίσταται, είναι πολύ παραπάνω και είναι άδικη για εμάς… Υπάρχουν πλέον υπερσύγχρονα συστήματα που καταγράφουν τις ποσότητες, που είναι πολύ παραπάνω και θα πρέπει να αρθεί αυτή η αδικία. Συν να πληρώσουν τα χρήματα διότι 1.277.000 ευρώ είναι οι οφειλές στη  ΔΕΗ , η οποία επανειλημμένως διεκδικεί τα χρήματα με την απειλή διακοπής παροχής ρεύματος στο διυλιστήριο στον Ερύμανθο. Αυτά είναι εκκρεμότητες από το παρελθόν και σε πολλές τετραετίες έχουν ευθύνες οι διοικήσεις  και του δήμου και γενικότερα. Εκσυγχρονίζονται τα έργα ύδρευσης στον Πύργο και θέλουμε όμως 800.000 ευρώ τον επόμενο χρόνο για ΦΠΑ των έργων αυτών. Πώς θα βρεθούν αυτά τα χρήματα εάν εμείς συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε και άλλους διπλανούς δήμου, που ούτε καν το αναγνωρίζουν και δεν λένε ευχαριστώ…

Θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω με τα δικαστήρια. Είναι ένα χρέος που αυξάνεται με μικρότερο ρυθμό πλέον γιατί έχουν γίνει παρεμβάσεις,  αλλά ο ρυθμός της  ασυνέπειας συνεχίζει να είναι ο ίδιος…»

Απο τη μεριά του ο πρόεδρος του συνδέσμου κος Κοτσώνης τόνισε:

«Είναι ένα έργο  που έγινε το 2010 , αποτελείται από το 50% από την Περιφέρεια γιατί ήταν ο ανάδοχος του έργου, το 30% από το δήμο Πύργου και το 20% ανήκει στο δήμο Αρχ. Ολυμπίας.  Από τη στιγμή που τελείωσε το έργο, η Περιφέρεια δεν έχει καμία ευθύνη σε αυτό, παρά μόνο εκλέγει 4 άτομα στο Δ.Σ. από τα 8  που υπάρχουν σε αυτό. Το έργο στοίχισε 34 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής και πιστεύω ότι είναι από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει στο Νομό Ηλείας. Από το έργο αυτό υδρεύονται 70.000 κόσμος από τους δήμους Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας.

Όταν ανέλαβε το περασμένο Δεκέμβριο το διαβαθμιδικό βρήκα κάποια χρέη που μεταφράζονται ως εξής:

-1.277.000 ευρώ είναι προς της ΔΕΗ και γύρω στα 250.000 ευρώ προς τρίτους. Οι τρίτοι είναι κάποιες βλάβες που έχουν γίνει προγενέστερα το 2019 που τα χρωστάμε και την προηγούμενη χρονιά  δεν υπήρχε σύμβαση στη συντήρηση του έργου στο διαβαθμιδικό, με αποτέλεσμα 1 χρόνο να συντηρείται το έργο από την εταιρεία που το είχε πριν και τώρα μας έχει πάει στα δικαστήρια και έχει κάνει αγωγή διεκδικώντας γύρω στις  280.000 ευρώ…

-Από την ημέρα που ανέλαβα εγώ,  το ταμείο είχε εντός περίπου 3.500 ευρώ και καταφέραμε και πήραμε κάποια χρήματα.  Για να συντηρηθεί αυτό το έργο θέλει 110.000 ευρώ το μήνα. Να πληρωθεί η ΔΕΗ που ο μέσος όρος βγαίνει 57.000 ευρώ το μήνα, 35.000 ευρώ είναι η συντήρηση του εργοστασίου και τις βλάβες τις έχουμε αναλάβει εμείς σαν διαβαθμιδικός. Συν τον λογιστή κι έναν υπάλληλο που έχει το γραφείο.

-Από το 2012 είχαν τυπικά  πει να πληρώνουν , γιατί δεν είχε βγει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, 6/7 ο Πύργος και 1/7 η Ολυμπία. Αυτό  βγήκε βάσει αναλογιών γιατί είχε ο Πύργος 18.000 ρολόγια και 3.000 η Ολυμπία.

Ενδιάμεσα μπήκε ρολόι στο Πελόπιο  που έχει δείξει ότι δεν ισχύει η παραπάνω αναλογία,  αλλά το 4,5%-2,5% αφού πάει πλέον σε σχέση με την κατανάλωση. Έχουμε τιμολογήσει όλη την κατανάλωση νερού της Αρχ. Ολυμπίας.

Με το πέρασμα των χρόνων όμως δεν τηρήθηκαν οι συμφωνίες και δεν πληρώθηκαν τα χρήματα που έπρεπε να πληρωθούν  και φτάσαμε πλέον σε αυτό το υπέρογκο ποσό που χρωστάμε στη ΔΕΗ. Εγώ μάζεψα κάποια χρήματα και έχω πληρώσει όλους τους τρέχοντες  λογαριασμούς της ΔΕΗ. Έχει βάλει περίπου 20.000 ευρώ η Αρχ. Ολυμπία από το Δεκέμβριο μέχρι τώρα  και αυτά που πληρώνει μόνιμα ο Πύργος, γύρω στις  70.000 ευρώ κάθε μήνα. Αλλά δεν μπορούμε να καλύψουμε τα πριν. Έχουμε βγάλει απόφαση να κινηθούμε κατά της Αρχ. Ολυμπίας σε ένδικα μέσα για να διεκδικήσουμε τα χρήματα που ήδη μας χρωστάνε. Έχουμε ορίσει δικηγόρο και πάμε να ζητήσουμε αυτή την οφειλή, χωρίς να γνωρίζουμε τι θα προκύψεις.

Το τελικό μήνυμα είναι ότι το νερό του Πύργου και του Ερυμάνθου είναι πολύ καλής ποιότητας, το δίκτυο είναι καινούργιο και μπορούν να πίνουν άφοβα οι πολίτες, γιατί υπάρχει σοβαρό θέμα και στο πλαστικό και στο περιβάλλον».


Περισσότερα Νέα