Θεατρική παράσταση σήμερα στον Πύργο από το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν, «Το Γεφύρι της Άρτας και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου»

24 Ιουλίου - 19:32 Τοπικά

   Αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες του χθες και του σήμερα που έχουν πέσει θύματα έμφυλης βίας, είναι η παράσταση της Ομάδας του Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν με τίτλο «Το Γεφύρι της Άρτας και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου», που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2022, στις 7:00 το απόγεμα, στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

   Η εξ αναβολής παράσταση (λόγω Covid-19), πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, και έχει ενταχθεί στο πλαίσιο των δράσεων και εκδηλώσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την ενημέρωση του κοινού, με στόχο την πάταξη του παγκόσμιου φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, με αποκορύφωμα τις γυναικοκτονίες που μαστίζουν την κοινωνία μας.

Το κείμενο και η παράσταση

   Η πιο άγρια «αδικοθανατισμένη» από τις «αδικοθανατισμένες» νέες γυναίκες, όλες εκείνες τις «λυγερές του Άδη» που συναντάμε στα δημοτικά τραγούδια, είναι χωρίς άλλο η λυγερή της παραλογής του Γεφυριού της Άρτας ή αλλιώς «του Πρωτομάστορα η όμορφη γυναίκα».

   Η διάσημη παραλογή του «Γιοφυριού της Άρτας» γίνεται αφορμή να μιλήσουμε για τα ήθη που υποχρεώνουν τη γυναίκα να καταπνίγει και να θυσιάζει τις επιθυμίες της αλλά και την ίδια τη ζωή της στο βωμό του πατριαρχικού συστήματος. Ενός κοινωνικού συστήματος με στερεοτυπικούς ρόλους από τους οποίους κανένα φύλο δεν μπορεί να ξεφύγει.

   Ο κόσμος αυτός, όπως αποτυπώνεται στην παραλλαγή του Γεφυριού της Άρτας αλλά και σε πολλά ακόμα δημοτικά τραγούδια, θα ζωντανέψει μέσα από ένα θέαμα που συνδυάζει την αφήγηση με τη ζωντανή μουσική, το τραγούδι, το χορό και την ακροβασία.

   Τη σκηνοθεσία, τη δραματουργία και σκηνογραφία της παράστασης «υπογράφει» η καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, Μαριάννα Κάλμπαρη.

   Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, και η παράσταση θα πραγματοποιηθεί με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας για τον περιορισμό της πανδημίας.

Περισσότερα Νέα