Τι απαντά ο Διευθυντής της Αγγειοχειρουργικής για τον θάνατο του 73χρονου από την Μανωλάδα – Το ΕΚΑΒ περίμενε αλλά ο ασθενής παρέμενε αναίτια στα Επείγοντα της Αμαλιάδας

24 Ιουλίου - 18:42 Τοπικά

Από τον Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας κ. Ιωάννη Τσολάκη το thebest.gr έλαβε την ακόλουθη επιστολή με αφορμή την γνωστή υπόθεση θανάτου ηλικιωμένου ασθενούς από την Νέα Μανωλάδα:

“ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΤΣΟΛΑΚΗΣ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

14 Οκτωβρίου 2013


Με αφορμή τα όσα έχουν δημοσιευθεί στο τύπο, για τον θάνατο ασθενούς από ρήξη ανευρύσματος, νιώθω βαθειά την ανάγκη να καταθέσω την άποψή μου καθότι πολλά δημοσιεύματα αναφέρονται στο όνομά μου.

Θεωρώντας ότι η πραγματική αλήθεια είναι το ζητούμενο όλων καταθέτω τα εξής:

Η αγγειοχειρουργική κλινική του ΠΠΓΝΠ ,εφημερεύει στις γενικές εφημερίες του νοσοκομείου λόγω έλλειψης ειδικευμένων ιατρών που στο σύνολό τους είναι δύο ή ενίοτε τρείς όταν υπάρχει και επικουρικός επιμελητής έτσι καλύπτουν μόνο 15 εφημερίες το μήνα γενικής εφημερίας. Η ΥΠΕ, το ΕΚΑΒ , τα περιφερειακά νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της ευρύτερης περιοχής της ΝΔ Ελλάδος είναι ενήμερα για το θέμα αυτό από την αρχή της λειτουργίας της αγγειοχειρουργικής κλινικής.

Η αγγειοχειρουργική κλινική του ΠΠΓΝΠ ,προσπαθεί πολλά χρόνια με επιστολές και υποδείξεις να αναδείξει την αναγκαιότητα ανάπτυξης της, σε βαθμό που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έτυχαν ανταπόκρισης.

Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό που δυστυχώς κατέληξε, από την αρχή τηρήθηκαν οι γνωστές διαδικασίες άμεσης διακομιδής του ασθενούς με το ΕΚΑΒ, το όποιο ήταν σε πλήρη ετοιμότητα για τη μεταφορά του στην Αθήνα σε εφημερεύουσα αγγειοχειρουργική κλινική κατάλληλη για την αντιμετώπιση του.

Είναι γνωστό ότι η νοσηρότητα και θνησιμότητα των περιστατικών με ρήξη ανευρύσματος είναι πολύ υψηλή, γι αυτό απαιτείται ομάδα εξειδικευμένη και σε ετοιμότητα για την αντιμετώπισή τους ,για όσους από τους ασθενείς φτάσουν εν ζωή στα επείγοντα.

Στις περιπτώσεις αυτές αναζητείται το καταλληλότερο εφημερεύον και όχι το κοντινότερο νοσοκομείο. Το νοσοκομείο του Ρίου δεν εφημέρευε και η αντιμετώπιση του περιστατικού ήταν αδύνατη για τους παραπάνω λόγους.

Εκείνο που ίσως πρέπει να διερευνηθεί από όλους αυτούς που αναζητούν πράγματι την αλήθεια είναι το γεγονός ότι ενώ το ΕΚΑΒ περίμενε έτοιμο να παραλάβει τον ασθενή για την Αθήνα ο ασθενής παρέμενε αναίτια στα επείγοντα του νοσοκομείου Αμαλιάδος όπου και κατέληξε. Τα ωράρια και οι συνομιλίες των ιατρών είναι καταγεγραμμένα.

Το συνυπογράφουν οι κύριοι Κάκκος Σταύρος ,Επίκουρος Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής και Παπαδούλας Σπύρος ,Επιμελητής Α΄ Αγγειοχειρουργικής , τα οποία είναι τα μοναδικά μέλη της Κλινικής και είναι αυτοί που είχαν επικοινωνία με τους γιατρούς του νοσοκομείου της Αμαλιάδος.

Ο Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής

Καθηγητής Ι. Τσολάκης

Κάκκος Σταύρος

Επίκουρος Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής

Παπαδούλας Σπύρος

Επιμελητής Α΄ Αγγειοχειρουργική”

thebest.gr

Περισσότερα Νέα