Τι είπε στη βουλή ο Αν. Νικολακόπουλος για το Ασφαλιστικό: Ευέλικτο απλό και αποδοτικό

24 Ιουλίου - 16:37 Τοπικά

«Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Νομού Ηλείας γνωρίζω καλά και τα προβλήματα, αλλά και τις αγωνίες του πρωτογενή τομέα της ευρύτερης περιοχής μας. Από τη φετινή χρονιά με το νέο σύστημα οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μια από τις συνολικά 6 ασφαλιστικές κατηγορίες χωρίς να σχετίζονται ούτε με το εισόδημα ούτε με τα χρόνια ασφάλισης. Την ίδια στιγμή οι εισφορές της υγειονομικής περίθαλψης παραμένουν σταθερές, ενώ οι συνταξιούχοι αγρότες που συνεχίζουν να είναι ενεργοί επαγγελματικά στον τομέα δεν θα έχουν καμία περικοπή στη σύνταξη τους».

Tα παραπάνω τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για το Ασφαλιστικό και την επερχόμενη Μεταρρύθμιση στη Βουλή, ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, βουλευτής της Ν.Δ., ο οποίος αναφερόμενος επίσης στον ίδιο τομέα, πρόσθεσε ότι:

«Προστατεύουμε τον αγροτικό τομέα της χώρας μας αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο αναπτυξιακό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει τονώνοντας την παραγωγική ανασυγκρότηση του κλάδου. Και το γεγονός αυτό γίνεται πράξη μέσα από τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

 

 

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΟΜΩΝ

ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Ιδιαίτερη σημασία εξ’ άλλου έδωσε ο κ. Νικολακόπουλος και στα ζητήματα που αφορούν τους ΑμεΑ λέγοντας:

Την ίδια στιγμή μεριμνούμε με την ευαισθησία που πρέπει να μας διακρίνει για την προστασία των ατόμων με αναπηρία. Στο πλαίσιο αυτόσυστήνεται στον e-ΕΦΚΑ, η Διεύθυνση Διευθέτησης Αναφορών για θέματα Α.Μ.Ε.Α. με στόχο  την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Διοίκησης.Παράλληλα δίνουμε τη δυνατότητα να λάβει σύνταξη ο γονέας ή σύζυγος ή αδερφός του αναπήρου μέλους της οικογένειας του οποίου η καταβολή της σύνταξης έχει ανασταλεί λόγω της εργασίας του αναπήρου μέλους, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.Εμπεδώνουμε κατ’ αυτό τον τρόπο μία νέα ανθρωποκεντρική λειτουργία και αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΕΠΙΛΟΓΗ

Μιλώντας και για τη νέα γενιά επιστημόνων και επαγγελματιών ο βουλευτής Ηλείας αναφέρθηκε πέραν των άλλων και στην ελευθερία επιλογής στην ασφάλιση. Ειδικότερα είπε:

Ως παράταξη πιστεύουμε βαθιά στη νέα γενιά επιστημόνων και γνωρίζουμε καλά ότι μόνο εφόσον στηρίξουμε έμπρακτα τους νέους επαγγελματίες και τους επιστήμονες, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια εισόδου τους στην αγορά εργασίας, θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ανταγωνιστικό ανθρώπινο δυναμικό πάνω στο οποίο θα στηριχτεί η οικονομική ανάκαμψη της πατρίδας μας. Γνωρίζουμε καλά ότι μόνο εφόσον στηρίξουμε τη νέα γενιά εργαζομένων δεν θα δημιουργήσουμε νέα γενιά ανέργων.

Ωστόσο, το νέο ασφαλιστικό είναι και ένα σύστημα που στηρίζεται στην αρχή της απόλυτης ευελιξίας και της ελευθερίας επιλογής των ασφαλιστικών εισφορών.

Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι-επιστήμονες καθώς και όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την κατηγορία των ασφαλιστικών τους εισφορών ανάλογα με την  οικονομική δυνατότητα του ασφαλιζόμενου και την προσδοκία του για μελλοντική σύνταξη. Επιτρέπουμε έτσι στους πολίτες να διαμορφώσουν οι ίδιοι τον ασφαλιστικό τους ορίζοντα.

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ

ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ

Αναλύοντας ακόμη την φιλοσοφία που διαπνέει το νέο Ασφαλιστικό και σε όσα επιχείρηση η κυβέρνηση να πετύχει με αυτό συμπλήρωσε:

Στόχος, όμως, είναι να αποκαταστήσουμε παράλληλα τη δικαιοσύνη για όσους έχουν εργαστεί περισσότερο και να ενισχύσουμε την ανταποδοτικότητα των συντάξεων αντιμετωπίζοντας τις διαχρονικές παθογένειες του χτες.

Και σε αυτή την κατεύθυνση υλοποιούμε την παρούσα μεταρρυθμιστική μας πρωτοβουλία με βάση το τρίπτυχο της απλότητας, της ευελιξίας και της ελευθερίας επιλογής.

Το νέο, λοιπόν,  ασφαλιστικό μας σύστημα είναι πιο απλό από ποτέ.

Ένα σύστημα που προχωρά στην πλήρη αποσύνδεση από τα χρόνια ασφάλισης και τις γνωστές κλάσεις του παρελθόντος, στην πλήρη αποσύνδεση από το εισόδημα παύοντας πλέον να αντιμετωπίζουμε το ασφαλιστικό ως φορολογικό, στην αποσύνδεση από την αύξηση του κατώτατου μισθού, την στιγμή που οι ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, όπως στην καθολική διεύρυνση της ειδικής πρόνοιας και την ευνοϊκή μεταχείριση σε όλους τους νεοεισερχόμενους στην παραγωγική διαδικασία.

Περισσότερα Νέα